Ronde 7, 15 oktober 2018

Jos ontsnapt alweer

Ik houd het verslag van de interne maar wat kort, want op 16 oktober wacht me een nieuw rondje partijen, nu extern. Anders kan uw wepmeester het niet meer bolwerken. Wel jammer, want er waren best wel grappige momenten.

Ik amuseerde me bij de partij Gerrit- Ron. Met wat zetomzettingen werd het uiteindelijk een doodgewone Konigs-Indische stelling.  Daarbij aan te tekenen dat wit daartoe een tempoverlies  had geleden, door niet gelijk e2-e4 te spelen, maar eerst e3 en later pas e3-e4. Ik kreeg wel even een onaangename smaak in de mond. Ik herinnerde me een partij van mezelf tegen Gerrit (even teruggezocht in mijn database, was 26 oktober 2005) . Ik herinner me nog dat Bert (KI-specialist) en kampioen Ruber stonden te kijken en dat ik opgewekt zei: Konings-Idisch maar met een tempo meer, dat moet toch goed zijn voor zwart. Ik kreeg een fijne avond, dacht ik. Maar nee. Je krijgt gemakkelijk gelijk spel met zwart, maar naar bleek toch niet gemakkelijk echt voordeel. Mijn standaard-aanval met f5 en g5 enz. , liet Gerrit rustig over zich heenkomen en gewoon vastlopen. Daarna pas ging hij zelf tot daden over. Hij switchte over naar de damevleugel en omdat alles van mij met verhinderde aanvalsintenties op de koningsvleugel stond te niksen, werd ik op de damevleugel ingepakt.  1-0. Ik was daarna geruime tijd ontredderd. Dit zat niet in de planning.  Ik vond in mijn database 20 partijen met Gerrit terug. Met 6 winstpartijen van mij en 13x remise (brrr) Maar nu : verlies!! Met KoningsIndisch tegen een niet echt sterke witte opzet, nota bene!

Zo ver kwam het bij Ron niet. Die zat wel al gauw hoofdschuddend achter zijn bord uit onvrede met zijn stelling. Gerrit voegde er ijskoud nog een extra tempoverlies aan toe. 10. Lg5  11. Ld2 ? 13. Le3  (dat had wel gelijk bij 11 gekund, want na Pg4 kan Ld2 altijd nog en na h3 gaat zijn loper desgewenst weer terug naar e3) . Ron dacht natuurlijk aan winst. Maar ook hem viel dat tegen. Mede dankzij wat kleine misstapjes van wit kreeg hij toch een heel klein beetje voordeel.

RonGerrit1   RonGerrit1

Waardering van het computerprogramma is 0.45 voor zwart. Ron’s gemopper vol zelfhaat achteraf (h6 was fout, Pa6 was fout) werd door Gerrit grijnzend aangehoord , en ook Prof Dr K kon zijn lachen nauwelijks verbergen. Niks aan de hand. Maar ja, winnen? Zeker niet met nu 17. … Pxe4. Ha, denkt Gerrit dan, lekker stukken ruilen!  Die vindt remise best mooi tegen Ron. Terecht. 17. … Pxe4  18. Pdxe4  fxe4  19. Txf8 Lxf8.  Zo dat ruimt op! Remise!

Valt deze remise nog wel te begrijpen, dat geldt niet voor de wonderbaarlijke ontsnapping van Jos. Alweer!  Dit is geen toeval meer. Het zal een logisch aspect van zijn schaakstijl zijn. In een voor hem eigenlijk verloren positie raakt niet hij, maar zijn tegenstander even uit de koers. Te spannend? Te ingewikkeld?

Vorige week overkwam het Ron, nu Bert. Dat zijn toch geen kleine jongens.

Na alweer een dubieuze opening te hebben gekozen staat Jos na eenvoudige doch krachtige zetten van Bert : belabberd!

BertJos1  BertJos1

Hier zo’n soort stelling waar ik in mijn Colle (Koltanowski)  altijd op hoopte. En die ik daarin ook af en toe op het bord kreeg. 12. Lxh7!!      Als dan Kh8, dan 13. Le4  en wit staat heerlijk. Maar leuker is natuurlijk 12. …. Kxh7?  wat na 13. Pg5+ en 14. Dh5 tot verlies voor zwart moet leiden. Probeer het maar eens uit. (Na 13. …… Kg6  Soms redding, maar dat durft nooit iemand,  hier ook desastreus, na  14. Dg4 ! )  Wel allemaal wat langere (zij het vaak geforceerde) varianten.  Het kan niet anders of Bert heeft naar dat offer gekeken, en het afgekeurd . Te ingewikkeld. Te diep. Als je nu tegen een Elo van 1100 zit te schaken, maar tegen Jos !? Te gevaarlijk. 

Dit is Jos’ eerste ontsnapping van vanavond. Want Bert speelt 12. Pe4? Dat ziet er volstrekt logisch uit. Het houdt wel wat voordeel vast.  Maar ook 12. dxc5 is sterker. Na 12. … c4 valt er voor Jos nog wat te schaken. In mindere stelling, maar daar zit hij niet mee!

Na zet 16. volgt een 2e ontsnapping:

BertJos2  BertJos2

17. gxf5!  Hoe zwart ook terugslaat, daarop volgt 18. Dh5 en ook dan krijgt zwart het heel moeilijk.  Maar  17. f4?  en na Pbc6 valt er nog te schaken, en na 18. Tae1? (beter alsnog gxf5! gevolgd door Dh5) 18 …..   h6 is er ineens weinig meer aan de hand. En dankzij een verkeerde witte taxatie bij een foutje van zwart bij zet 21. blijft dat ook zo. Zwart werpt daarna op zijn gemakje zoveel barricades op dat er geen doorkomen meer aan is. Terecht remise.

Mathijs deed het netjes tegen Paul. Hij stelde zijn stukken goed op. Hij rocheerde lang. Waarvoor omstanders later kritische geluiden reserveerden. Maar dat was echt niet slecht. Eigenlijk stond hij toen nog steeds vrijwel gelijk.

Matthijs1   Matthijs1

Maar nu raakt hij de weg kwijt.  13. Db3?  (gewoon Kb1!) exd4

Matthijs2 Matthijs2

Nu kan wit op drie manieren op d4 terugslaan. 14. Lxd4 is de beste. Omdat dat zwart uitnodigt de lopers te ruilen, en die loper is nu juist zwarts troef in zijn aanval. Maar zwart staat ook dan wel wat beter.  Maar 14. Pxd4???  overziet een akelige paardvork! 14. Pc5!! De Dame moet het vege lijf redden en daarna gaat de Loper op e4 eraf. Nou ja, dan is het verder wel gebeurd met de koopman. Dat kun je aan Paul wel overlaten.

Martin speelde de opening beter dan Frank. Na diens 10. Pfd7? staat wit echt beter.

Mrtn1  Mrtn1

11. Lf4 niet de beste, maar goed genoeg. Het zal zwart meer tijd gaan kosten om e5 door te zetten wat nodig lijkt om zijn dameloper wat bewegingsruimte te verstrekken. Frank kiest een krachtdadige oplossing. 11. …. f5!? Dan maar geen e5 , maar wel meer invloed in het centrum, en een leuk veld op e4. Daar zou wit natuurlijk ook wel graag een pion naar laten oprukken, maar dat is nu wel verhinderd. Staat tegenover dat wit een sterk veld op e5 krijgt. En Frank’s idee heeft succes. Omdat wit geen maatregelen treft om een zwarte opmars op de koningsvleugel te vertragen  ( 12. h3 !?) rukt zwart op en staat wit in recordtijd heel beroerd. Door een zwart missertje bij zet 20. wordt dat teruggebracht tot een beetje beroerd. Maar toch. Wit blijft onder druk staan. Is het nog te redden dankzij ongelijke lopers? Hoogstwaarschijnlijk niet.

Mrtn2   Mrtn2

Maar na 34. Tc2? is daar geen helemaal geen sprake meer van. Nu ploft echt alles in elkaar. 34. ……  Le5!! 35. Kh4 (ook Kf2 redt het niet)  g3+  (schaak door die toren op b4) . wit heeft geen mogelijkheid meer om die pion die op h2 gaat slaan nog tegen te houden.  Mooi gespeeld door Frank. En Martin staat nu weer even met twee benen op de grond, na zijn afgelopen zweefweken.

Een gedachte over “Ronde 7, 15 oktober 2018”

  1. Tja ik heb geld voor mijn schriftelijke cursus hypnose er dik uit gehaald; stel voor dat de club die ook aan de andere competitiespelers aanbied.

    Ik moet er wel echt op letten dat ik aan het einde van mijn partij met mijn vingers knip; anders gebeuren er misschien ongelukken

Reacties zijn gesloten.