Junioren worden echte schakers (laatste versie)

Best weer een leuke avond voor de onpartijdige toeschouwer. Onverwachte dingen: Paul wint van Ron! En vooral: twee van onze junioren spelen een partijtje dat bedriegelijk lijkt op een echte schaakpartij!

Om met dat laatste maar te beginnen:

Marco kiest natuurlijk de Engelse opzet. Net als Ron denk ik : Heel goed. Doe voorlopig maar veel ervaring op met één opening. Verlies je, dan leer je ervan.

Tot en met zet 6 is alles volgens het boekje. Sven kiest een variant die volgens mij een van de beste is tegen dat Engels. Ik heb het ooit ook Paul zo zien spelen, dus kun je nagaan. En gemakkelijk te onthouden. De zwarte opstelling lijkt erg op  geijkte formaties in de open spelen:

1.c4 Pf6 2.Pc3 e5 3.g3 Pc6 ( …  d5  wordt ook veel gespeeld, en ook ….. Lb4) 4.Lg2 Lc5 (een van de beste) 5.e3 0–0 6.Pge2 (Marco's standaardzet, waar niets op is aan te merken! De  koningsloper wordt niet gehinderd en heeft veel invloed op het centrum, en het paard helpt toch bij het doorzetten van d4)

MarcoSven7.1  MarcoSven7.1

6 ….  Te8. Dit wordt verreweg het meest gespeeld. (Maar ook 6 … d6  en 6 … Lb6 komen veel voor.)

Marco moet nog eens goed studeren op de volgorde van zijn zetten. Natuurlijk moet snel d4 volgen, maar nu kan dat nog niet!! Waarom niet? Dat laat Sven even zien: ) 7. d4 ??  exd4! 8. exd4 Pxd4! en wit kan niet terugpakken, want nu staat het paard op e2 gepend door de zwarte toren. Daarom had wit eerst moeten rocheren. En daarna d4 spelen. Onthouden Marco! Nu staat zwart een pion voor. Wat nu volgt is van beide kanten een gave partij. Zwart staat dus materieel beter, maar het is echt nog lang niet uit. Maar bij zet 15:

MarcoSven7.2  MarcoSven7.2

bezwijkt  wit voor de verleiding om zijn pion terug te pakken:  16. Dxd5?? (Houdini vindt hier 16. a4 beter  Dxb2 17. a5  Ld8  18. Ld5 en wit kan vechten. (Ook na 17 .. Lc7  18. Tc1)) Na 16 … Dxb2  gaat het er dreigender uitzien. Zelfs na Marco's beste  17. Pc5!

Gelukkig voor Marco maakt ook Sven een kleine misstap, bij zet  19, en krabbelt wit weer een beetje op. Daarna werd ik een beetje lyrisch bij het aanschouwen van de volgende 17 zetten. Geen van beiden maakt een ernstige fout, beiden hebben een plan en handelen daarna met logische zetten.
Een remise wordt steeds waarschijnlijker. Een toreneindspel met één pion minder is vaak te houden.  Maar waakzaamheid is geboden. En pas laat op de avond verslapt die heel even bij Marco. Die moet al de hele avond talentvol keepen.

MarcoSven7.3  MarcoSven7.3

Houdini geeft hier 35. Td1 Kc5 36. Te1  maar dat is hogeschool-toreneindspelen. Daar is niemand bij AdH echt goed in. Marco speelt  35. Kc3? en hierna laat Sven zich van zijn beste kant zien. Hij staat beter, maar moet nog wel winnen! Geduldig manoevrerend maakt hij gebruik van het feit dat hij meer ruimte voor zijn toren heeft.

MarcoSven7.4 MarcoSven7.4

42.Td6   (Kxa4 komt eraan, en daarna stoomt ook de vrijpionop de a-lijn op. Wit probeert in wanhoop zelf elders ook een pionnetje mee te pikken, wat in principe in dergelijke situaties de enige mogelijkheid is, maar de toren op de tweede rij in combinatie met de oprukkende vrije pluspion is tenslotte dodelijk)  Txf2+ 43.Kc1 c3 44.Txa6 Kb3 45.a5 Tf1 mat

Een mooie partij van onze junioren.  Dat geeft de schaakburger moed!

De andere verrassing was de partij van Paul tegen RonRon: Ik was duidelijk niet in vorm. Toch wel een heel leerzame partij. Ik heb overigens best genoten van het bokbier en de gave eindspeltechniek van Paul die feilloos demonstreerde dat je met een slechte loper tegen een sterk paard kansloos bent. Natuurlijk bied ik in zo’n stelling geen remise aan. Dat is mijn eer te na.  (ES: Dat was een als grapje bedoelde suggestie van mij tijdens de partij.) Toch heb ik het nodige laten liggen.

PaulRon7.1  PaulRon7.1

Zo kan ik i.p.v. 11…, h6 natuurlijk 11…, Pxe4 spelen! Dat is ook de reden dat Paul dus eerder met Lxf6 dat paard moet ruilen. (12. Lxf6 Lxf6  13.  Pd5) 13…., f4 is in deze stelling echt een positionele blunder. Paul kan dan het beste direct op d4 nemen en doen wat hij in de partij ook deed, zijn slechte loper ruilen tegen mijn goede.

Met 14. bxc5 geeft hij mij nog de kans om tussendoor op e2 te slaan! Maar ik was niet echt scherp, want terugnemen door mij met de b-pion is ook niet goed, als ik nog een kans wil hebben om te overleven moet ik met de d-pion terugnemen.  Ik kan het beste dus 13….., Dd7 spelen (Houdini: ??  13 …  Pc6!) en de pion op f5 laten staan of 13…, fxe4 spelen. Het plan met f4 kan wel als ik dan maar eerst op e2 neem. Wit staat dan wel ietsjes beter, maar er is nog genoeg om voor te spelen. De opening met ( e4  c5 2. Pf3 d6 (of iets anders) ) 3. c4 zoals Paul dat doet kan dus echt wel en je vermijdt een hoop theorie. ( ES:  Ik vind het een bedenkelijke trend bij Aris de Heer. Gerrit speelt het, Sven probeert het, en Paul dus ook. Het is m.i. een bedenkelijke voortzetting, die geen wit voordeel belooft.) Ik hou niet zo van de opstelling met Pc6 en g6 daar omdat wit dan dus nog wel d4 kan spelen. Met dank aan Paul zal ik dus volgende keer denk ik weer e5 en f5 spelen en dan niet meer in dezelfde fouten vervallen.

 PaulRon7.2PaulRon7.2                             

In onze partij is het na (14. bxc5? (Pxd4!) bxc5 ? (Pxe2!) 15. Pxd4 cxd4)  16. Lg4!  in hogere zin dus al uit! Houdini geeft dus dan al meer dan 1+. Het terugnemen op c5 met de b-pion is dus verkeerd omdat wit dan later geforceerd een vrijpion kan creëren op de damevleugel die mij dus fataal wordt. Het eindspel was gewoon grote klasse van Paul.

Als u dat met eigen ogen wilt zien moet u hieronder op zet 26 klikken en vanaf daar naspelen.

Paul-Ron   

  

Gerrit speelde (natuurlijk) weer zijn Philidor   (1.e4 e5 2. Pf3 d6 ) , maar met na 3. Lc4 de ongebruikelijke zet  3. ..  Lg4 waar Houdini weinig waardering voor kan opbrengen (en in Powerbook 2015 staan 516 partijen met Philidor waarvan slechts 17 met 3. ..  Lg4). Bert kan het wel waarderen, want met normale zetten staat hij er na zet 7. prettig bij:

BertGerrit7.1  BertGerrit7.1

Hier geeft Houdini 8. a3 met de simplistische bedoeling de mooie koningsloper op a2 voor ruil te kunnen behoeden.  Dat doet Bert niet, en na 8. Le3? Pa5! 9.Lb3 Pxb3  10.axb3 is de stelling volgens onze grote boeienkoning nog slechts een fraktie beter voor wit. Misschien niet na het gespeelde 10. ..  c5 ? waarna volgens dezelfde expert wit direct met h4 of g5 erop los kan timmeren. Maar 11. 0-0 keurt hij af. Hij wil me niet vertellen waarom, maar ik denk dat ik het wel weet. Hij wil de lange rochade erin houden, om de koningsaanval meer kracht bij te zetten. Wedden? Hierna gaat het heel lang gelijk op. Wit zoekt naar mogelijkheden om een koningsaanval door te zetten, maar dat is niet zonder gevaar wegens zijn eigen wat tochtige koningsstelling, en hij aarzelt dus. Waarschijnlijk terecht. En zwart staat zeker niet slechter. Gerrit hoeft niet veel anders te doen dan zijn stukken van het ene goede veld naar het andere te spelen en dan weer terug. Dus het schiet allemaal niet op voor Bert. Die heeft echter heel veel geduld. Wachten tot het konijn langs komt. Er komt een klein konijntje langs na zet 32. ..  Db7 , maar dat is niet groot genoeg voor een smakelijke wildschotel. Maar na zet 35. …. Ld8? kan het salvo volgen.

BertGerrit7.2  BertGerrit7.2

(Foutje. Bedankt! )  36. Dxd6  (Hee, daar lag nog een jager op g3!)
Gerrit: "Hierbij mijn partij met zwart tegen Bert. Had te kampen met een slechte zwarte loper. (ES:  Ja wat wil je. Moet je maar geen Philidor spelen.) Maakte de beslissende fout op zet 35. met Ld8, daarmee overziend dat mijn pion op d6 niet meer gedekt stond. Had dus moeten spelen: 35. …. Ta8, daarmee weer dekking gevend aan pion a6 en dekking van pion d6 blijft gehandhaafd." ES: Is een beetje juist, maar na 36. g5! dreigt het toch ook te gaan knallen omdat eigenlijk die loper op e7 pion d6 moet blijven dekken. Of 36. b4!  Of 36. Pf4!  Wit staat inmiddels beter. Geduld beloond!  Wit heeft niet alleen een pion gewonnen. maar zijn stukken staan ook actiever. Gerrit komt er hierna inderdaad niet meer aan te pas. Hij verliest ergens nog een pion en wit creëert 2 vrijpionnen. Even nog een luguber plaatje van het vrije schootsveld:

BertGerrit7.3  BertGerrit7.3

49. c6! (Konijntje, knabbel jij mijn lopertje maar op!) Ld6 (kan ik nog een schuilholletje vinden?) 50. c7  Lxc7 51. Lc5 schaak en zwart verliest zijn toren.

Een geduldige winstpartij van Bert. Tot zet 35 een stabiele partij van Gerrit.

En dan was er nog een kort potje van Jasper tegen Martin. Martin dacht wel even 'Fire on board' te creëren en daarmee Jasper het vuur na aan de schenen te leggen. Maar dat lukte niet. Als je tegenstander niet op je Budapester gambiet ingaat, sta je wel direct gelijk maar de lol is er gelijk een beetje af. Daarvoor speel je toch geen gambiet! Als het mij als zwartspeler overkwam werd ik daar niet happy van.

1. d4 Pf6 2. c4 e5!? 

JasperMartin7.1  JasperMartin7.1

Als je het Budapester gambiet echt wilt aanpakken, moet je zoals bij de meeste gambieten, gewoon die pion pakken. Maar Jasper speelt 3. e3 !? "Bah!"zal Martin gedacht hebben.  "Heb ik daarvoor ooit eens in een boekje zitten studeren?  OK, ik sta met zwart direct gelijk, maar ik wilde vuurwerk, en dat kan ik voorlopig vergeten."

 (Een ander vervelend geintje dat mij ook wel eens is overkomen, tegen  Maat, en een week later tegen Piet Worp, die het op mijn bord gezien had en de teleurstelling van mijn gezicht had afgelezen, is 3. dxe5 "Gelukkig! Geen e3!" 3. ….  Pg4  4. e6 "jasses, wat is dat nu weer? Staat mijn paard daar op g4 voor joker. Ik wilde actie.. Kan ik nu wel vergeten.)

Martin weet natuurlijk wel hoe het ongeveer verder moet, maar het is allemaal zo eenvoudig dat Jasper het zelf wel achter het bord kan bedenken. En dat doet hij redelijk.  Bij de 11e zet lijkt zwart een tikje voordeel te krijgen, maar dat verdampt, maar keert weer terug. Maar er is weinig aan de hand. Jasper doet het gewoon tamelijk goed.

JasperMartin7.2 JasperMartin7.2

Na zet 17. is er nog weinig loos. 18. Ld3 Tac8 (bijv.) 19. Dg5  Materieel is de stand gelijk, en zwart heeft een vrije d-pion, die echter ook kwetsbaar lijkt.Maar  Jaspers hand schiet uit. Of er zat groene zeep op het bord. Hij speelt 18. Lc4-e2 ?????? Dat is niet zo handig. Hij kon gelijk opgeven. U ziet zelf wel waarom. Als dat niet gebeurd was, had ook hij zich kunnen rangschikken onder 'de junioren die echte schakers zijn geworden'. Dat laat nu wellicht nog een paar weken op zich wachten.

Dat was het dan weer. Tot spoedig.

 

 

Overzicht voor ronde 6, gespeeld op 13 oktober 2015

Wit

 

Zwart

Uitslag

Bert Kuijer

Gerrit van Dok

1-0

Marco van Wijk

Sven Damen

0-1

Marko Bosnjak

Niels Kuijer

0-1

Paul Verkooijen

Ron de Vink

1-0

Jasper Ittmann

Martin Zwanenveld

0-1

Joop Kuijer

Afwezig met geldige reden

 

Jos Lohmann

Afwezig met geldige reden

 

Frank de Geus

Afwezig met geldige reden

 

Peter van Putten

Afwezig met geldige reden

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 6

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Bert Kuijer

79,67

20

6

4

2

0

83,3

2

Ron de Vink

74,33

19

6

4

0

2

66,7

3

Paul Verkooijen

72,33

18

5

3

2

0

80,0

4

Frank de Geus

59,17

17

3

2

0

1

66,7

5

Martin Zwanenveld

55,67

16

5

2

2

1

60,0

6

Gerrit van Dok

49,33

15

6

2

1

3

41,7

7

Niels Kuijer

49,00

14

5

3

0

2

60,0

8

Marko Bosnjak

39,33

13

5

2

0

3

40,0

9

Sven Damen

39,33

12

4

2

0

2

50,0

10

Jos Lohmann

38,67

11

1

0

1

0

50,0

11

Marco van Wijk

37,17

10

5

2

0

3

40,0

12

Joop Kuijer

27,83

9

3

0

0

3

0,0

13

Jasper Ittmann

26,00

8

6

0

0

6

0,0

14

Peter van Putten

14,00

7

0

0

0

0

0,0