Ronde 23

Zij het dat het iets minder fascinerend was dan een week geleden, er viel nog voldoende te beleven. Ron vond ongetwijfeld dat hij behoorde te winnen van Gerrit, zwoegde aardig wat af, maar het wilde maar niet lukken. Martin had  mogelijkheden om eindelijk eens een aardig resultaat te behalen tegen Bert. Het was tot tegen middernacht ongelofelijk spannend. En Frank hoefde niet eens echt uit zijn winterslaap  te ontwaken (eindelijk) om Peter aan zijn zegekar te binnen. Dus dat was een voorspelling die gewoon uitkwam.  Maar wel sensationeel was de overwinning van Niels op Marko.

Om met dat laatste te beginnen:

Marko stond na vijf zetten op winst.

 23NielsMarko1 23NielsMarko1

5 …   e5 met stukwinst  (ook 6. Lg5  Dxg5  7. Pb5 Pa6  8. Pd6+ Kf8 is onvoldoende.) Wit zou kunnen opgeven.  Marko speelde 5 … d6? Met slechts iets beter spel voor zwart. Dat was blundertje nummer 1. Gelukkig voor hem handelt Niels de zaak slecht af.  Na zet 6. Pf3? (Le3!?) Lxb2 zou wit kunnen opgeven. Maar wit hoopt op een mirakuleus wonder. Het  wonderbaarlijke mirakel van Middenbeemster. En warempel, dat komt ook nog.

23NielsMarko2  23NielsMarko2

Je zou je kunnen afvragen wat de diepere logica is geweest van 13. c5 ? Je zou tegen jezelf kunnen zeggen:  "Waarom doet hij dat? Zomaar een pion weggeven !? Zou hier toch iets achter zitten?" Dan zou je kunnen bedenken dat die zet niet goed is, maar wel een geniepig achtergrondje zou kunnen hebben.  (Niels blijkt af en toe toch aardige ideetjes te hebben.)  Maar Marko onderschat zijn tegenstander hopeloos. Dat is het risico, zeker als je zowat gewonnen staat.  'Ach, gewoon wat stukken afruilen. Ik kan dat met mijn ogen dicht! Ik kan intussen wel wat met mijn mobieltje spelen. Eitje toch!' 13 ..  Lxf3??? En schrikt zich dan het apenzuur:  14. Lb5+.    Verdddddd…..  'Mijn paard kan niet naar d7, want dat kost een toren (15. Dxa8) en is ook nog mat! Alleen een dame-offer kan dat voorkomen. Een dame achter, tegen 2 pionnen + een toren, en dan ook nog met te weinig lichte stukken op het bord om nog wat problemen op te kunnen werpen. Kansloos natuurlijk. Nu had zwart  kunnen opgeven. Hoopt op zijn beurt nog op een miraculeus wonder. "Ach die Niels vergaloppeert zich misschien wel ergens." Nou nee dus.  Niels handelt de zaken voorbeeldig af. Pas 15 zetten later  rest Marko niets dan het onheil maar  te accepteren, en zijn lot als een man te dragen. Op de ranglijst zal voor Niels niet heel veel veranderen, maar het is natuurlijk wel heel goed voor zijn 'aanzien' in de club en voor zijn zelfvertrouwen. Hoera! Voor Marko rest nu nog slechts een eerloos royement. (Ik zelfs, al sinds jaar en dag een trouwe fan van Marko, zelfs ik geef de moed op! Nou ja, bijna. )

Siciliaans: Frank  kiest tegen Peter's voortijdig 2. Lc4 een draken-opstelling. Het is de vraag of dat hier echt de beste keuze is, maar later zal blijken dat dankzij Peter's welwillende medewerking die loper op g7 best gezellig staat. Verder: zoals Peter zelf na afloop al opmerkte, zijn in de opening opspelen van zowel h3 als  a3 doet verdacht denken aan een beginnersmanoeuvre. Het kost tijd, en het doet weinig. Bij zet 8. geeft wit een pion weg. Bij zet 12. verliest hij de invloed in het centrum. Bij zet 17. b4 ???  overziet hij totaal die gemene zwarte loper op g7. Ook een beetje een beginnersfout. Sorry. Sorry. (Ik durf dit te schrijven omdat Peter al enkele keren heeft laten zien dat hij allesbehalve een echte beginner is.)

23PeterFrank1 23PeterFrank1

Hier kan zwart al direct toeslaan met 17 ….  Pe4! 18. Tb1  cxb4  19. Txb4 a5    Ik denk dat Frank geen ogenblik voor mogelijk hield dat Peter zo'n fout zou maken.  Dus stelde hij de doodklap nog maar even uit. 17. …. c4? 18. Pe5? (Lb2!?) Pe4! Vooruit, als je het dan persé wil, nu dan maar! 19. Pg4  (iets lastiger voor zwart, maar evenzeer onvoldoende :  19.f4 Lxe5 20.fxe5 Dxe5 21.Tb1 d4  of 19. Lf4  f6 20. Pxg6 (de enige) e5)  Maar nu denkt Frank waarschijnlijk (in navolging van Jan Hein Donner): 

"Lief lief lopertje, zo bescheiden opgeborgen in het hoekje bij je koning, zo wars  van uiterlijk vertoon, maar altijd bereid om mee te werken voor de goede zaak,  altijd paraat als het nodig is, nooit  te beroerd om in te springen waar mogelijk, mooi mooi lopertje, oh wat hou ik van je! "

 Lxa1 en het spel is uit. Peter frutselt nog wat, maar is natuurlijk verder kansloos.

Spannender was Gerrit-Ron. Waarin we weer eens konden zien hoe lastig het is als je wilt winnen , maar bent opgezadeld met de kleur zwart. Tegen e4 wil dan het Siciliaans nog wel eens een beetje helpen. Dat kan best ingewikkeld worden.

23GerritRon1 23GerritRon1

Ron :  "Schrijf maar dat Gerrit taai en goed gespeeld heeft, al bereik je met slaan op c6 geen voordeel. "   Onze anders toch slimme Ron heeft nog steeds niet door dat Gerrit in de opening never nooit naar voordeel streeft!  Maar toch …., toch…   er schijnt wat gaande te zijn bij onze eigen remisekoning. Ook bij zijn partij in  de externe zie je tegenwoordig ineens iets onverwacht baldadigs, alsof iets uit zijn verre jonge jeugd de kop op steekt, alsof er onder die Gerrit nog steeds een beetje een stout Gerritje schuil gaat.  Bij zet 15. f2-f4  gebeurt dat alweer!

23GerritRon2   23GerritRon2

Geen woorden, maar daden! Houdini keurt 15. f4 niet echt goed, maar spreekt waarderend over deze uiting van aktiebereidheid. Zwart staat nu een tikje beter, maar Gerrit doet steeds de goede zetten!

23GerritRon3 23GerritRon3

Maar hier even niet: Na 20 Dd2?  (b3!?) geeft Houdini voor zwart:   20 …  Pxd3 21. cxd3  (Dxd3? Lc4) Dd7! 22. Lg5 f6  met beter spel voor zwart. Maar Ron's  20 … Lc4  is ook niet slecht. 21. Le2 Dd7 ( 21 …    Lxe2!? 22. Dxe2  Te8!?)  22. Lf4 (22. b3!?) Lxe2  23. Dxe2

23GerritRon4  23GerritRon4

Tfb8  Deze laatste, voor ons mensen volstrekt logische, zet vindt Houdini niet de beste. Die vindt dat zwart het maar met 23 … Te8  24. b3  Lf6  en later Pg6 moet proberen. Maar dat het zwarte voordeel dan ook nog steeds niet geweldig is. (- 0.35)  Nu gaat de partij verder met 23.  … Tfb8  24. b3  Lf6  25. Tbd1! Dc7  26. Dd2  en Gerrit biedt hier voor de achtste keer remise aan onder luid gegrinnik "Je kunt toch geen kampioen meer worden!" Ron bekijkt zijn achtergebleven d-pion nauwgezet, en die open d-lijn van wit, en denkt : "Ach hij heeft gelijk, laat feitelijk maar zitten verder." OK, remise. "De eindstand was gelijkwaardig en ik gunde hem deze keer graag remise. Ik had kunnen versterken met 18. .., Te8 of slaan op d3 op de 19e of vooral 20e zet. 21. Le2 was gewoon heel goed en simpel."

Heel erg verschrikkelijk super- spannend was vanavond Martin-Bert. Via 1. c4 en 4. d4 toch weer van zwart een gewone Konings-Indische opzet, met van wit een pion op e3 i.p.v.op e4. Na het logische 7 …  e5

23Martin Bert1  23MartinBert1

zou ik zelf niet zo gauw slaan met 8. dxe5    Ik  heb in mijn eigen langjarige KI-ervaring zelden meegemaakt dat dat wat opleverde voor wit. Ik denk trouwens dat wit hier al niet veel meer heeft. En dat dat komt door het tempoverlies e2-e3-e4.    (Nu 8. d5  of 8. b3  zegt Houdini.   Powerbook heeft hier 5x    8. Dc2 maar met een slechte score. ) Martin probeert het aldus:  8.  ..  dxe5  9.Pe4 Pxe4 10.Lxe4 c6 [10…Pc5!? 10…De7!?] 11.b4? en nu heeft zwart diverse zetten om het wit lastig te maken.  Bijv. gewoon 11. …  Pf6   Hij speelt het agressievere 11 … f5. En met een klein beetje medewerking  van wit, krijgt hij het heft in handen. Spannend wordt de stelling na 16. La3

23Martin Bert2 23MartinBert2

De pion op c5 staat gepend. Houdini geeft hier een sterk 16 ..  Pe5! 17. Tab1  Kh8. Maar wel heel ingewikkeld allemaal. Bert denkt wrsch. : "Eerst die penning maar opheffen. "   16 .. De8 en nu had wit het zijn tegenstander lastig kunnen maken met 17. Pb5! Lxa1 18. Txa1 De7  19. Td1, maar zo'n variant is voor gewone mensen niet weggelegd. Maar na het voor de hand liggende 17. Tab1 ("Wat jij kan, kan ik ook. Mijn penning ook even opheffen!") is 17 …  cxd4! een paard tegen een kwaliteit.  18. Lxf8  dxe3  19. Dd5+  Kxf8  En hierna gaat Bert er hard tegenaan. Wit blijkt te weinig compensatie te hebben voor zijn kwaliteit achterstand. Zwart rukt op! Echter ……….    na zet 22. volgt een zwart vingerfoutje. Zelfs een Albertus maakt die wel eens :

23Martin Bert3  23MartinBert3

22 …  , Dc7?  om de pion op b7 te dekken !? Beter blijkt  22 … Lh6! waarna 23. Le4xb7 niet mogelijk is wegens Lxe3! 24. Tb3 en dan een willekeurige torenzet van zwart.  ( Maar ook 22. … b6 was speelbaar.)   Nu is het  zwarte voordeel ineens verdampt. 23.Lxb7 Lxb7 24.Txb7 Dxb7 25.Dxa5 Ke7 Martin veert op. Bert moet opnieuw beginnen. Dat schijnt niet echt te lukken. Na de 29e zet van zwart, staat wit beter. Zwart heeft de 'grote kwaliteit' en wit 2 (geïsoleerde)  vrijpionnen. Zelf mocht ik deze week vaststellen dat Houdini dat gauw als beter voor de 'kwaliteits'-partij beschouwt. Wat me verbaasde. Hier is het niet zo. ( 0.84 voor wit) Beide partijen spelen hierna de beste zetten: 30.Td1 Dxe3+ (toch een pion minder) 31.Kh1 De6 32.Da8+ Ke7  (Het is een reuze spannende stelling omdat wit niet alleen twee vrijpionnen heeft, maar de zwarte koning ook niet erg veilig lijkt te staan.)  Waarna wit een zet doet die ik niet begrijp, en die ook tot zijn m.i. onnodige en onverwachte  verlies zal leiden.

 

23Martin Bert423MartinBert4

33. c5? Martin moet iets gezien hebben met Dd8+ of zo. "Hartelijk dank, weer een gevaarlijke vijand minder, en laat het maar zien." zal Bert gedacht hebben. 33. …  Pxc5!  Nu staat zwart gewoon een kwaliteit voor, maar heeft wit nog wel een vrije (rand)pion. Is dat genoeg?  34. Dd8+ Kf7 (toch niet zo moeilijk vooruit te zien) en nu is Martin kennelijk zo geschrokken dat hij een van de minst goede voortzettingen kiest: 35. Dc7+ ? Houdini geeft aan dat er met overgang naar een dameloos eindspel na 35. Dd5!? Dxd5 36. Txd5 nog wel wat te knokken valt. Zal wel komen doordat de a-pion een randpion is. (Gek genoeg, want is er niets meer aan de 'onveilige' positie van de zwarte koning te verdienen, waarbij een dame op het bord toch  onmisbaar lijkt? Ik zou evenmin als Martin op die gedachte zijn gekomen. Wat weten we toch weinig! (Van het eindspel dus.)

23Martin Bert5  23MartinBert5

Af te leiden uit de snelheid waarmee Bert nu de zaken gaat afhandelen, maak ik op dat hij weet dat hij nu toch gaat winnen. Hij doet dat perfect! Een zwart paard op e4 gaat een gevaarlijke witte open torenlijn dichtstoppen, de zwarte koning staat redelijk veilig achter de brede rug van zijn raadsheer, de dame houdt een oogje op de witte velden en wacht op een geschikt moment om de witte vrijpion te elimineren. Daarna moet wit zelfs met lede ogen aanzien dat de zwarte dame samen met dat  nuttige paard tot een aanvalletje kan overgaan.  Na 40. De3 waarmee wit hoopt op alsnog dameruil, maar daarmee nu te laat is.

23Martin Bert6 23MartinBert6

Wegens 40 …..  Pg3+!  41.Kg1 Lc5 met damewinst  Na 41. Kh2 volgt Pf1+   ook met damewinst. Mooi hoor. Knappe partij van beiden. Ja, ook van Martin. Heel lang!

Rest me de partij Marco-Sven. Ik durfde Sven niet om zijn  boekje te vragen, want ik had het idee dat hij niet erg gelukkig zou zijn met het verzoek om gegevens te leveren over een partij die hij zo snel mogelijk zal willen vergeten. En met die junioren moet je voorzichtig omspringen, om ze niet de moed te laten verliezen. Hij maakte een ernstige fout rond zet 8.  Het duurde even voor Marco dat door kreeg, maar na enkele gemiste kansen zag hij het toch en kon die fout alsnog afstraffen. 

23MarcoSven1 23MarcoSven1

Wit wint met (eenvoudig) 11. Pxf6+  Dxf6  12. d5! Vorkje. Stuk.

Marco speelde 11. b4 Lb6  12. Dd3? a6????  (12. …. exd4!  13. exd4 Lxd5 en de vork  kan niet meer ) 13. Lb2? Dd7  en nu ziet Marco het. Betere laat dan nooit.  14. Pxb6 cxb6 15. d5  Vorkje. Stuk!

Moet gezegd worden dat Marco daarna zijn voorsprong rustig en evenwichtig in winst omzette. Even  leek het nog of zijn extra loper werd opgesloten door zijn eigen pionnen en dus tot machteloosheid gedoemd, maar ook dat probleem werd opgelost. Sven was na zijn fout in de opening volledig kansloos. Geen enkele kans gekregen.

Helaas kan ik niet meer schrijven over dat aardige eindspel, omdat Marco ergens iets fout deed in de notatie  (mijn enig beschikbare), en ik na zet 16 er niet goed meer uit kwam. Volgende keer beter.

Jasper was oneven. En met die junioren moet je voorzichtig omspringen, om ze niet het plezier te laten verliezen.  Nou vooruit dan maar.  Vier vluggertjes tegen die ouwe deserteur. Jasper was kansloos. Helemaal verleerd is uw wepmeester het dus nog niet. Postscriptum:  de volgende dag speelden Lars en Koen tegen mijn beginners op De Blauwe Morgenster. Wonnen alles natuurlijk. Na afloop speelde ik een potje tegen Koen. Haha, ik verloor !!! Zelden iemand zo ontzettend zien glunderen!

________________________________________________________________________________

 

Overzicht voor ronde 23, gespeeld op 18 maart 2015

Wit

 

Zwart

Uitslag

Marco van Wijk

Sven Damen

1-0

Niels Kuijer

Marko Bosnjak

1-0

Gerrit van Dok

Ron de de Vink

½-½

Martin Zwanenveld

Bert Kuijer

0-1

Peter van Putten

Frank de Geus

0-1

Jos Lohmann

Afwezig met geldige reden

 

Paul Verkooijen

Afwezig met geldige reden

 

Jasper Ittmann

Niet gespeeld buiten schuld

 

Joop Kuijer

Afwezig met geldige reden

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 23

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Bert Kuijer

406,33

23

23

19

3

1

89,1

2

Ron de de Vink

334,33

22

19

11

4

4

68,4

3

Martin Zwanenveld

284,50

21

18

10

1

7

58,3

4

Gerrit van Dok

274,67

20

21

8

7

6

54,8

5

Paul Verkooijen

245,00

19

16

7

4

5

56,3

6

Marko Bosnjak

204,00

18

17

8

1

8

50,0

7

Jos Lohmann

202,67

17

16

6

1

9

40,6

8

Marco van Wijk

199,33

16

18

6

0

12

33,3

9

Niels Kuijer

190,33

15

20

4

2

14

25,0

10

Sven Damen

165,67

14

14

5

1

8

39,3

11

Jasper Ittmann

154,00

13

19

3

0

16

15,8

12

Frank de Geus

134,67

12

10

7

1

2

75,0

13

Peter van Putten

86,50

11

6

3

0

3

50,0

14

Joop Kuijer

65,33

10

5

0

0

5

0,0