Snelschaaktoernooi ‘Ameland’

20 oktober 2014

Omdat onze onovertroffen wedstrijdleider schipbreuk had geleden op de kust van Ameland en bovendien Ron, Jos en Frank hadden afgezegd, werd besloten een en ander te vieren met een snelschaaktoernooi. En dat lieten we maar zo, ondanks het feit dat Ron en Frank onverwachts gewoon toch 'opdoken'. Of dat onze wedstrijdleider ook nog gelukt is, horen we misschien nog wel eens.

Dankzij de herfstvakantie waren er ook veel jeugdigen, en dus werd het een toernooitje met liefst tien reusachtig geanimeerde houtjesschuivers en klokmeppers. Als je dan voor het eerst een paar gehoorapparaten in je oren hebt gefrommeld, weet je niet wat je hoort. Ook dit is een wedstrijdje: wie maakt de meeste herrie op het bord? Mijns inziens (inhorens?) werd dit ruimschoots gewonnen door Martin. Vooral als hij slechter staat worden de zetten met heel veel kracht en overtuiging uitgevoerd, waarschijnlijk in de hoop daarmee de tegenstander op een dwaalspoor te brengen.

Wat me verder opviel:  Ron bleek in Turkije lekker uitgerust, want net terug van een vermoeiende vliegreis hakte hij er vrolijk op los.

Dat onze junioren steeds een streepje beter worden was duidelijk waarneembaar. Nog niet in hun scores, maar toch! Zie bijv. de stelling van Ron tegen Marco. Die verdedigt zich zo hardnekkig dat zelfs een Ron van slag raakt en een dame weggeeft. Maar met wat gegoochel reduceerde Ron de achterstand tot een Toren. Met nog meer gegoochel en met hulp van een Marco die waarschijnlijk het verschijnsel hartkloppingen bij zichzelf begon waar te nemen, wist Ron ook met twee vrijpionnen nog enige dreiging te creëren. Hetgeen Marco problemen met de klok bezorgde. (wat Marco meestal zelf bij zijn tegenstanders teweegbrengt) En zo verloor hij toch nog! Sneu! Was er bijna iets onvoorspelbaars gebeurd!

 

7SnelMarco  6SnelMarco

Natuurlijk vindt de computer dit totaal gewonnen voor zwart (Marco) . Bijv. 1. … Lc8! ( 2. Lxd5  Lxf5 ) Maar als je nog maar 7 seconden op je klok hebt? 

We mogen gerust vaststellen: Marco zag kans onze kampioen naar de rand van de afgrond te dirigeren.

( Hebt u trouwens meegekregen dat vorige week bij het Unive-toernooi een aantal spelers een hartslagmeter droeg. Bedoeld als leuke extra-informatie voor publiek en overige kijkers. Het moet toch niet gekker worden! Wellicht een wc-gang-tellertje? Een nagelbijt- verklikkertje? Een drugsgebruik-proefje? Een handtril- vaststellertje? Timman weigerde principieel aan dergelijke fratsen mee te doen. )

En ons andere jeugdig talent?  Ook Sven deed tegen Ron extra zijn best. Zijn stelling laat zien dat hij best weet waar de poppetjes moeten worden geïnstalleerd. Na 1 Kf1 of 1. Kh1 staat wit zeker niet slechter!

7SnelSven

Zulke stellingen verstevigen het vermoeden dat via flink wat ervaring we nog plezier van deze knapen kunnen beleven.

Helaas viel dat nu aan de scores nog niet zo af te lezen. De beste was Niels, met 2 uit 9. Door overwinningen op Jasper en Sven. Marco haalde 1 uit 7 , Jasper scoorde 1 uit 8  en Sven 0 uit 7. En toch …  ik denk dat alles binnenkort goed komt.

Verder ging alles zo'n beetje zoals je had kunnen voorspellen. Er waren weer vreselijke blunders te bewonderen. Bert had vanavond iets met rare ervaringen met dames: een tegenstander (Frank?) gaf er één weg tegen hem, maar Bert was niet te beroerd om er zelf ook één gratis in de aanbieding te doen (Ron?). Geregeld klonken er dus weer kreten in de zaal die ongeloof en diepe zelfhaat hoorbaar maakten.

En de eindstand?  Ook bijna voorspelbaar. (Waarom doen mensen eigenlijk aan zulke inferieure en voorspelbare spelletjes mee?) Even leek het erop dat Frank het Ron toch nog moeilijk kon maken. Maar dan had hij met zwart wel het potje Rondon moeten winnen. Hij koos een soort Meraner opstelling  met een gewaagd c5-c4. Ron in die opening van de winst afhouden is natuurlijk zeer verdienstelijk. Winst zat er helaas nooit in. Dus toch voorspelbaar!

Ron had er na zijn vakantie duidelijk zin in, en was ongenaakbaar. Hij won met 8,5 uit 9.  Op duidelijke afstand deelden Frank en Bert de tweede  plaats, met 7 uit 9. Martin werd 4e met 6 uit 9.  Marko 5e met 4,5 uit 8.  Gerrit 6e met 4 uit 8. En daarna de jeugd, maar dat weet u al.

Gaan jullie volgende week weer echt schaken!