Ronde 23, 25 maart

In het kader van mijn voorgenomen vermageringskuur m.b.t. de verslagen van de interne, houd ik twee partijen maar heel kort. Dat kan gemakkelijk, want die vond ik niet bijzonder lekker. Meer iets uit de diepvries van de supermarkt dan van de uitstekende Italiaanse pizza-bakker in De Rijp (‘La Pizzeria’ , bezorgt gratis ook in Midden Beemster, tel. 06-16197074, 0299-633955).

Ab-Bert  was een te verwachten Dr Oetker- produkt. Ab speelde natuurlijk te snel, hetgeen resulteerde in:

  • Ab verliest een pion
  • Ab verspeelt een pion
  • Ab raakt een pion kwijt

Met drie pionnen achterstand viel er voor Ab niet veel lekkers meer te proeven.

Gerrit-Matthijs was een erg simpel Plusmarkt-produkt. Voor Gerrit wel lekker goedkoop, maar niet erg smakelijk.  Al na een paar happen:

  • Matthijs verliest een stuk
  • Matthijs raakt een toren achter.

Matthijs blijft dapper een hele avond doorkauwen, maar het is al na een kwartier wel duidelijk:  die krijgt een bittere nederlaag te slikken.

Resteert:

Ron – Martin

Commentaar van Martin:   ‘Het seizoen komt al tot een einde. Dat is op veel borden te zien. Zoals ook het geëxperimenteer van Ron.”

Hij doelde op Ron’s  1. a3 !? Commentaar van Eddy:

Het lijkt erop dat onze Jos school begint te maken:

Commentaar van Ron:  

“Ik heb echt genoten. Speelde zo om “Sniper” te oefenen. Maar kwam in Engelse  variant terecht en Martin weet wat daartegen meest vervelend is” “Volgende keer begin ik gewoon wel met g3. Of speel a3 en b4. Ook leuk, à la Jos.”

Het klopt dat het geheel nieuwe viersterren-recept van Ron niet veel bijzonders had opgeleverd. Een diagram van zet 10 laat zien dat ik gelijk had toen ik hier terzijde stond te wijsneuzen : “Ik lust liever zwart”

Ron – Martin (10…0-0)

Prof Dr Ir K. geeft het gespeelde  11. Tb1 als een van de betere. (Anders moet je rekening gaan houden met e5-e4!? en de loper op g7 begint zich ermee te bemoeien.) Komodo taxeert na Tb1 de stelling op  -0,80 . Als Ron zo’n voordeel zou hebben zou hij denkelijk reageren met ‘Ik sta hier gewonnen’.  K. zou hier 11. … Te8 geantwoord hebben. Gelukkig voor Ron doet Martin hier een zet die onze robot niet erg begrijpt. Ik ook niet. 11. … Pg4? Wellicht wil hij aansturen op spoedig ….  f5. Maar dat zal voorlopig niet lukken. Gelukkig voor Martin reageert Ron niet optimaal. 12. h3? Volgens K. werd het nu toch wel tijd om eerst met 12. Pf3 de weg vrij temaken voor een snelle 0-0.  12. ….  f5 13. Pg5! Pdf6  14. h3! Na het gespeelde 12. …Ph6  (Pf6!?) 13. Pf3 Tb8 (f6!?) 14. b4 vervlakt de stelling.Even krijgt wit toch een klein voordeel. Maar na zet 19 is dat ook weer verdwenen en reeds bij zet 22. besluiten ze terecht tot remise. Martin is daarmee natuurlijk best tevreden. Ron toch ook, want hij heeft lollig geëxperimenteerd zonder  in echte problemen te raken.

Heel veel kruidigs viel er te genieten in het gerecht dat Herman en Peter ons voor schotelden. Met veel onnauwkeurigheden, maar juist daarom lekker om van mee te mogen proeven. Het is een Philidor, met een foutje van Peter bij zet 5, waardoor hij een pion verliest.

  Herman – Peter (5.d5)

5…..  Pd4?? ( Pe7zal wel moeten) 6.Pxd4 exd4 7. Dxd4   Herman, nu in het gezegende bezit van een echte pluspion ontwikkelt rustig verder. Peter bezondigt zich bij zet 9 aan een wat voorbarige paarduitval, waar Herman verkeerd op reageerde.

  Herman – Peter (10.Dg3)

10. …. Le7 zwart dreigt Lh4 en gedoe op veld f2. Herman heeft dat vast wel voorzien, maar ziet niet goed hoe hij dat gevaar moet bezweren. Het gespeelde  11. Le2?  is niet goed, zoals hierna zal blijken. Het beste en eenvoudigste is 11. Lb5+  Kf8.    Zie voor wat details daaromtrent het 1e ‘bewegende’ diagram verderop.  Na 11. Le2?  kan zwart zijn boosaardige plan uitvoeren en raakt Herman snel in de problemen. 11. ….  Lh4! Even lijkt het of zwart met remise tevreden is

12. Df4  Lg5  13. Dg3  Lh4  waarna na 14. Df4  Lg515. Dg3 Lh4 remise geclaimd kan worden wegens herhaling van zetten. Maar dat wil wit kennelijk ook niet. 

 Herman – Peter (13…Lh4)

14. Dd3? Ook niet lekker is14. Df3 Lxf2  maar toch wel veel beter. Na 14. Dd3? staat wit totaal verloren na 14. …. Pxf2! Omdat er na dat Dd3 nu twee dreigingen tegelijk zijn: de  dame wordt aangevallen, maar ook een aftrekschaakschaak dreigt. En dat is een kernwaarheid in het schaken: Je moet twee dreigingen tegelijk creëren als je wilt winnen. Je arme tegenstander mag immers maar één zet tegelijk doen.

  Herman – Peter (14…Pxf2)

Wit heeft niks meer. Dan maar 15. Db5+  Ze noemen zoiets, geloof ik, wel eens ’het schaak der wrake’. (‘Ik heb niks meer, maar ik zal je toch nog een keer schaak geven.’)  En dan gebeurt er iets heel bijzonders. Zwart is kennelijk bang voor verwikkelingen op b7, wil daar niet te diep over nadenken,  en doet rustig aan : 15. …. Dd7??? Veel te rustig. Want nu kan wit de dames ruilen, en daarna iets aan het aftrekschaak doen. Zwart heeft een handje geholpen om van twee dreigingen tegelijk,  er maar één te maken.  Terwijl  na 15. … Ld7 wit rustig kan opgeven. Nu blijven er twee dreigingen tegelijk. De dame staat nog steeds in en het aftrekschaak met bijv. torenwinst dreigt nog steeds.

Zie 2e ‘bewegend’ diagram verderop voor wat details.

Uw eigenwijze wepmeester krijgt daarna een kans voor nog weer een schaaklesje voor gevorderde beginners:   15. … Dd7??  16. Dxd7 Lxd7


Herman – Peter (16…Lxd7)

Het zou leuk zijn als we de dubbele dreiging van 1. afrekschaak en 2.  torenverlies in één keer zouden mogen afwenden door  17. 0-0.  Maar dat mag natuurlijk niet. Ha, ha!!  Dat mag wel!! De koning staat niet schaak, koning en toren hebben nog niet eerder gespeeld, en ….. bij zijn verhuizing van e1 naar g1 komt de koning niet langs een veld dat de vijand onder schot heeft, en hij komt ook niet schaak te staan op g1. “Dat wist ik niet” mompelt Herman als ik hem dat vertel na zijn zet 17. Tf1. Dat is de reden dat ik dat nu nog maar even aankaart. Hij zal de enige niet zijn.

Tot zover een wat uitvoeriger weergave, van de partij tot hier. Uw wepmeester hoopt dat het voor enkelen een beetje leerzaam is. Vandaar.

De rest wat oppervlakkiger. Na 17. Tf1 staat toch zwart weer een beetje beter. Maar die verknoeit dat bij zet 18.

  Herman – Peter (18.g3)

Weer twee dreigingen. Het paard op e4 staat in èn de loper op h4. Dus moet hier 18. Pxc3 gebeuren en wit staat nog steeds belabberd. Zwart staat een pion voor en wit heeft daarna altijd een dubbelpion, of op de c-lijn  of op de h-lijn. Dus een naar vooruitzicht in het eindspel. Maar zwart denkt dat hij een stuk kwijt is en slaat dan maar zelf :  18. … Lxg3 ?? Hij krijgt zo drie pionnen voor zijn stuk. Moet kunnen. Maar dat wordt een heel verhaal met wellicht remise als slotalinea terwijl hij na 18. … Pxc3 goede kansen op winst had gehad.

Hierna spelen beide heren hun spelletje zonder grote fouten rustig verder en later op de avond krijgt toch Herman weer mogelijkheden. Het slot heb ik niet meer meebeleefd, want ik vond dat het bedtijd werd voor ouwe wepmeesters, maar Herman bleek tenslotte aan het langste eind getrokken te hebben. Ik begrijp dat het toch nog spannend werd omdat Peter zijn drie pionnen voor een stuk had ingeleverd, maar wel een tot de 2e rij gevorderde vrijpion had staan. Al met al dus een heel spannende partij met veel leerzaams.

bewegend diagram1



bewegend diagram2