Ronde 27

Nog een rondje of vijf. en dan zit het seizoen er weer op. Denk ik. En het lijkt wel de Nederlandse voetbalcompetitie van dit jaar. Wordt het Ajax of wordt het PSV? Wordt het winnen op doelsaldo?

Wel leuk. Nou ja, voor de anderen.  En nog meer lichtpuntjes dit jaar. De jeugd was lekker bezig .

Niels en Sven speelden een potje waarmee ze goed moeten kunnen meedraaien op het seniorenniveau. En hetzelfde geldt voor Marco die het Paul  buitengewoon moeilijk maakte. Die had eigenlijk met het volste recht kunnen verliezen. Al in de opening, maar ook nog een keer op een  later moment. Eigenlijk stond hij 70% van de speeltijd zeer slecht! Hoe populair en onmisbaar onze Paul ook mag wezen, ik denk dat iedereen hoopte dat Marco zou gaan winnen. Aan de underdog wordt zoiets nu eenmaal gegund. Voor Marco jammer dat hij laat op de avond in het uitvluggeren van alweer een winnende stand, vlak voor de tijdcontrole toch nog zijn aspiraties in rook zag opgaan. Maar dat is nog slechts een kwestie van ervaring en meer zelfvertrouwen. Paul was zeker niet beter, hoogstens op het kritieke moment sneller. Toen pas.   En Ron (tegen Gerrit) en Bert (tegen Martin) moesten alles op alles zetten om het stuivertje wisselen aan kop, te voorkomen dan wel te verwezenlijken. Ook dat was een boeiend schouwspel.

Laat ik maar beginnen met Paul. Ik mocht zojuist een mail van hem ontvangen dat ik graag citeer:  " Het wordt spannend aan de top. Ben je al bezig mijn magistrale partij van commentaar te voorzien? Zo'n vroeg paardoffer, om de partij daarna weergaloos af te maken. Al gebiedt de eerlijkheid mij wel te zeggen, dat Marco steeds sterker wordt. Hij heeft meer gezien als ik. Alleen mist hij nog ervaring, het is een kwestie van tijd alvorens hij een vaste waarde wordt in het externe team."

Hieruit blijkt dat we het geheel eens zijn over de rol van Marco. Voor we het eens kunnen worden over de rest van zijn reactie moeten we ons eerst goed realiseren dat Paul  een van de weinige echte humoristen is in onze club.

De 1e misser (wel wederzijds)

27Paul1  27Paul1                                                                                                                                      

Als zwart Pe7 en g6 en Lg7 wil spelen (wat Marco zich heeft aangewend, en dat is best speelbaar) moet hij wel Pe7 uitstellen tot na g6 en Lg7, of eerst met 4. ..  a6 de akelige zet 5. Pb5 voorkomen. Wat ik vorige week ook al suggereerde op deze website, bij Gerrit-Marco. Maar goed, ik begrijp dat ik zoveel onzin verkondig  op  uw website dat echte schakers mij niet direct geloven.  Paul speelt 5. Pc3?

De 2e nalatigheid vindt plaats na zet 8. … d5! (Goedzo!)

27Paul2 27Paul2

9.0-0? (exd5!)  e5!  10. Pbd5? (Pxd5 of exd5) d4!  11. Lg5? (Pe2) f6!

Dit zijn dus 4 (vier!!) achtereenvolgende sterke zetten van Marco! Marco staat nu gewoon geweldig. Wit gaat een paard verliezen.

27Paul3 27Paul3

12. Lc1 a6! 13. f4? axb5 14. Pxb5 Db6! 15. Dd3

27Paul4 27Paul4

Marco staat gewonnen! Helaas gaat hij nu even rommelen. Paul wordt gelijk wakker! (Eindelijk)

15. .. Ta5 (Helaas. Bijna alles is nog beter. Bijv. Pa6 of Ld7. Maar Ta5 kan nog net, gelukkig.) 16. a4 Pa6?? (Maar dit niet! 16.   . Ld7!? 16. Le6 !? ) 17. Ld2!

 27Paul5 27Paul5

Jasses, nu raakt zwart zijn materiële voordeel weer kwijt! 17. …  Txa4 (moet maar)  18. Txa4 Ld7 19. Txa6? (19.Ta5!)  De stand is gelijk.

27Paul6 27Paul6

Maar na 24. .. Pb4?  (Tb8!?) blijkt Paul toch weer even ingedommeld. Anders ziet hij zulke dingen heus wel!

Dus 3e foutje:  25. Db3+ wint een stuk! Maar 25. Lxb4? Dxb4 niet!  26. Dxa6 Dxb2

27Paul7 27Paul7

De stand is volgens Houdini vrijwel gelijk. Toch zou ik liever achter de zwarte stukken zitten. Zwart heeft het loperpaar. En met de toren druk op c2. En die pion op d4 is nog geen vrijpion, maar owee als hij dat t.z.t. wordt!   Wat een geweldige prestatie van onze junior. Paul moet best nog uitkijken. Dat doet hij niet! Goed is bijv. 27.Dd6 Db7 Want hij speelt 27. Da7? (4e misgreepje) Le6!  28. De7? Da2! 29. Pb5 Lf8! Het is ongelofelijk, maar Marco kiest alsmaar de allersterkste zetten. Nu al weer zes zetten achter elkaar! Misschien moet hij later maar schaakcomputer worden.

 27Paul8 27Paul8

En hij blijft de sterkste zetten vinden: 32. … Txc2! (dreigt mat in 2) 33. Dxd4 (33. Dd5 +  om de dames te ruilen is iets beter, maar ook niet voldoende ) Tc1!  34. Dd5+ Dxd5  35. exd5 Txf1

27Paul9 27Paul9

Aanschouw wenend de witte ravage! Helaas begint nu een enorme tijdnood een rol te spelen. Voor Marco nog iets erger dan voor Paul. Die speelt door op de klok! Het wordt haastwerk. Ze noteren de rest van de partij niet meer. Ik kan u dus de details niet onthullen. Maar geloof het of niet: Paul wint dit.  Op de klok. (?) Ik hoop van harte dat Marco de kracht zal vinden om deze  vreselijke onredelijkheid van het lot te vergeten. Nou ja, hij is nog jong en vitaal! (Zijn tegenstander natuurlijk ook, maar die etaleerde dat vanavond wat minder.)

Bij Sven tegen Niels was ik vooral onder de indruk van de openingsbehandeling van beiden. Die was bepaald niet kinderachtig. Het was gewoon vakkundig Spaans. Zo spelen de supergrootmeesters het ook!  9. h3 Zoiets bedenk je niet zomaar, zoiets moet je weten. Zou Sven stiekem openingenboeken bestuderen?

27Sven1  27Sven1

Hierna introduceert Niels een nieuwtje! Die supergrootmeesters spelen hier meestal 9. .. Lb6  wat ze dan een profylactische zet noemen: een zet die vooruitloopt op wat zeker gaat komen, namelijk d4. En dan moet Lb6 toch, dus dan hebben we dat maar vast gehad. Of ze spelen 9. .. Lb7. Niels nieuwtje is 9. .. Ld7. Moet kunnen!  Hierna is de theorie dus even overwonnen, maar spelen de heren nog wel steeds de meest plausibele zetten. Hulde! Na zet 13. is de stand gelijk!

27Sven2 27Sven2

Die achtergebleven d-pion van zwart stelt niet veel voor. Die kan hij op een volgende zet gemakkelijk oplossen met d5, maar haast heeft het niet. Altijd als ik zo'n Spaanse stelling zie, denk ik: waar is nu toch die meer-zet van wit gebleven? Zwart lijkt op mysterieuze wijze wel een voorsprong in ontwikkeling te hebben verkregen.  Maar grootmeesters en Houdini zien dat niet zo. Maar nu gaat het toch beiderzijds even een beetje mis:  14. Ph4? (Lg5!)  Pb7? (Waarom nu niet gewoon  14. ..  Pxe4? Pionwinst + een sterk centrum. Dat paard op het verkeerde h4 staat dan namelijk ook- door de dame- aangevallen.) 15. Pf5!  Sven weet zich te herpakken. Doet weer de beste zetten  …  g6  16. Ph6+  Kg7 en staat dan wat beter.

27Sven3  27Sven3

 

Maar de volgende zet begrijp ik niet. 17. Ld3? Wat doet die loper daar beter dan op c2?  De  loper op c1 zou wel eens wat  meer willen meedoen (17. Lg5!)  waarna het damepaard ook voor het witte karretje kan worden gespannen (Pd2). 17. … Pc5! Natuurlijk. En ineens krijgt zwart nu de wind in de rug. Hij gaat zelfs een pion winnen. Wit vestigt zijn hoop op een koningsaanval. Het ziet er wel aardig uit,  maar toch vooralsnog met weinig echt gevaar voor zwart. Zwart staat dus veel beter.

27Sven4 27Sven4

Maar dan vergokt Niels de boel. Met 25. … Le6! zou hij de slinkse bewegingen van het h6-paard  neutraliseren, en na veel ruil van stukken is er van wits aanvalletje niets meer over en resteert dan gewoon die extra pion en goede winstkansen. (Bijv. 25. … Le6  26. Pg4 Pxg4 27. fxg4 Lxg5  28. Dxg5  a5)  Maar Niels wil zelf aanvallen, en dat is te vroeg. 25. … e4?  Sven veert op:  nu kan hij zijn schijnbaar aanvallend opgestelde maar toch vrij machteloze stukken toch nog in aktie krijgen:  26. Pf5+!  Ik vind dit best knap. Hier moesten toch echt enkele zetten vooraf worden berekend: 26. .. gxf5 27. Dh6+ Kg8

27Sven5  27Sven5

28. Lxf6!   Lxf6  29. Dxf6 en bij vrijwel alles wat zwart doet, volgt remise door eeuwig schaak. Als zwart dat toch nog probeert te verhinderen staat hij slechter. Niels kiest eieren voor zijn geld.

27Sven6   27Sven6

29. ..  Le6  30. Dg5+  Kh8 31. Df6+  Remise door eeuwig schaak.

Sven maakt nu het vooral van Peter bekende pffff- geluid met bijbehorend hand-voor-het-oor- gebaar om een grenzeloos gevoel van opluchting aan te geven. Dat is misschien wat overdreven. Maar ja hij stond inderdaad een pion achter en zijn tegenkansen slonken. Maar ook dit was een partijtje om tevreden mee te zijn. Er zaten veel sterke momenten in. Ook voor hen geldt de uitspraak van Paul : "Het is een kwestie van (weinig) tijd alvorens ze een vaste waarde worden in het externe team."  

Peter tegen Frank kende minder hoogtepunten. Peters openingszetten tegen Frank's Siciliaan waren redelijk, maar zijn  9e zet was aanvechtbaar.

27SPeter1 27Peter1

9. g3?  Pxd3 (Natuurlijk. Leve het Loperpaar. Voor meer illustere voorbeelden daarvan, aanschouw verderop de partij Martin-Bert.) Peter zei me na afloop: Ja ik had al zoveel zetten met die loper gedaan, die wou ik niet alweer verzetten! De fout was dus eigenlijk al gemaakt bij zet 4 toen wit na 3. a6  4. Lb5-d3 speelde , en een onhandig veld vóór zijn d2-pion prefereerde, i.p.v. 4. Lb5-e2.

Gelukkig voor Peter laat  Frank na 10. cxd3  de voor de handliggende pionwinst liggen. 10. ..  d5? i.p.v. 10. ..  dxe5 11. Pxe5 Pxe5 12. Lxe5 Dxd3!

De stand blijft nu ongeveer gelijk. Tot …

 27SPeter227Peter2

Wit moet natuurlijk gewoon terugslaan 14. Pxd4 . Niets aan de hand. Jij een loper, ik een paard. Doch een wonderbaarlijke blunder volgt, een Peter onwaardig! 14. Pbd2?? Bescheiden als altijd, gewoon even vergeten waar hij recht op had. Daarna hoeft Frank niet veel meer te doen. Simpel  vereenvoudigen, om een eindspel met een stuk meer over te houden. Na zet 32 gelooft Peter wel in Frank's  kundigheid om dat klusje te klaren. We wensen Peter de rest van het seizoen een plezierige, langdurige vakantie. (Hij heeft beloofd terug te komen, dus we zijn alleen verdrietig, niet boos.)

Martin tegen Bert (zwart)  .

Bert, altijd al erg geconcentreerd, is nu wel super bij de les. Nog maar weinig rondes te gaan. Om de beeldspraak maar even te handhaven, het is een beetje PSV-Vitesse. PSV moet winnen om Ajax voor te komen. Ik lees: Vitesse, toch vaak een lastige tegenstander, nam het initiatief, maar PSV was gevaarlijk via counters. Zo ging het ook bij tegen Martin tegen Bert. Siciliaan. Martin kiest een opstelling met 7.Lf3. Later moet die loper weer  terug wegens Pe5. Tengevolge van een iets minder sterke 14e zet krijgt zwart kleine mogelijkheden.

27Martin1  27Martin1

Doch na 16. a4 is er niets meer aan de hand. Gespeeld wordt echter 16. Db3? waarna gewoon 16. …  axb5 17. cxb5 Dc2! heel sterk is. (18. Dd3 e5!) Maar Bert speelt gelijk 16. .. e5 en ziet ook op de volgende 17e zet af van axb5. En ook op de 18e. En ook op de 19e. Dat is geen toeval meer, dat is principieel. Maar Houdini geeft het steeds als de beste mogelijkheid voor zwart om een klein voordeel te behalen.  Waarbij steeds de open c-lijn voor zwart belangrijk is. Zoals Bert het speelt schiet het niet echt op, en dus zien we op de 21e zet dat Berts geduld op is. Hij moet immers winnen! Dus:

27Martin2  27Martin2

21. …  f5 Baat het niet dan schaadt het wel.  Was het een wijsheid die Bert (of was het Tarrasch?) me ooit leerde: " Een zet hoeft niet persé goed te zijn, als de stelling maar levendig is"?  22. exf5 Lxf5  waarna Houdini aangeeft 23. Lf3! met enig voordeel voor wit. Maar Martin bewijst de hierboven vermelde wijsheid door  23. f4? te spelen. Hierna krijgt zwart niet zozeer veel voordeel, maar wel plotseling prettiger spel met  gemakkelijker te vinden zetten. Martin raakt in de verdediging, de zwarte lopers worden hinderlijk.

27Martin3 27Martin3

25. Ta2? een krampachtige zet om kwaliteitsverlies na e4 te voorkomen. (Wit had beter kunnen vertrouwen op 26. Ld4!)    25. ….  Td8  26. Tf1? (Da3!?)  Ld3! 27. Te1 (Uit de twee  torenzetten blijkt wel dat Martin zich terecht zorgen gaat maken. Hij zoekt wanhopig naar tegenaktie. Maar op deze trage wijze met weinig resultaat.)  27. ..  e4! Daar is hij dan, de zet die al een poosje in de lucht hing.

27Martin4  27Martin4

Zwart staat nu stukken beter. Het enige stuk van zwart dat nog niet dominant aanwezig  is, is Ta8. Maar dat zal ook wel niet zo lang meer duren. De rest staat er ergerlijk actief bij te staan. Torenlijnen en diagonalen! Heerlijk!

28. Dc1? ( die dame moet wegwezen, maar Da3! was actiever)

Hoewel Bert niet steeds de beste mogelijkheden kiest, blijft Martin hinderlijk onder druk staan, en kiest derhalve ook niet altijd de sterkste mogelijkheid. Dus lijkt het vrijwel uit na zet 31. Pxe4 (knap , maar niet genoeg) Db4!

27Martin5 27Martin5

32. Pd2 (de enige) Na 32. ….   Le4! (het paard is gepend,  mag niet weg wegens verlies van de dame!) moet het wel snel afgelopen zijn. Maar het is toch nog een behoorlijk ingewikkelde stelling. Iedereen voelt aan dat zwart het moet kunnen winnen. Met dat oersterke loperpaar dat naar alle kanten vrij kan bewegen en die open torenlijn. Nog even de vraag hoe! 32. …. Tac8. Maar zo niet!  Houdini geeft hierna  33. Dd1 als mogelijk nog een ontsnapping.  Weg uit die loperpenning. Maar zie dat als mens maar eens. Immers nu dreigt weer een andere penning, met die toren op d8. En Martin is nu eenmaal gewoon een mens. 33. Lg4 Best knap. Maar niet voldoende.  

27Martin6 27Martin6

33. …. Lxc4! 34. Pxc4? (Nu breekt wit . Mijn idee 34. Tb2!? kon misschien nog net, maar zwart blijft beter staan) : 34. …  Lxc1  35. Lxc6  Dxe1 mat!

Het email-commentaar van Ron klinkt wat teleurgesteld:  "Bert is weer de lachende derde. ….  Tja, dat Martin niet Tb2 deed, ik had het Bert dan wel willen zien redden in 2 minuten….. Daarvoor heeft Martin volgens mij compleet gewonnen gestaan."  Dit commentaar van Ron is niet ondersteund door Houdini. Ron had de notatie natuurlijk niet. Ik wel. Ik zag, met Houdini, een heel spannende partij. Waarin Bert eigenlijk  heel vaak erg goed stond, maar dat niet compleet kon uitbuiten. Wel bijna altijd wat voordeel hield, en gemakkelijker spel. En bovendien het risico niet schuwde om het levendig te houden. En de stelling was af en toe wel erg complex, en dan kies je nu eenmaal wel eens niet de allersterkste, alleringewikkeldste, zet als je de iets mindere ook wel ziet zitten. En Martin heeft echt nergens gewonnen gestaan. Bert wel. Ik vond zijn overwinning verdiend, en Martin's tegenstand prijzenswaardig.

Gerrit-Ron.

Af en toe een blik werpend op de baan van de concurrentie naast hem, schoot Ron geladen uit de startblokken.  Gerrit opende op onverwachte wijze:   1. c4. "Dat doet hij anders nooit"  zei ooit een dame in een weergaloze TV-reclame met een buldog die een klein schoothondje heeft opgevreten toen de eigenaars even niet opletten.  Ron antwoordt met een Hollandse aanpak. Dat doet hij anders vaak. Alles gaat ongeveer zoals het moet. Op de 11e zet volgt ook al g5, door toeschouwer ES enthousiast ontvangen. Door Houdini niet erg. Maar net als bij de concurrentie op het schaakbord nevens hem denkt Ron: Als de stelling maar levendig is, opdat de tegenstander een leuke gelegenheid krijgt om het fout te doen.

27Ron1.pgn  27Ron1

14. Pe4  (Houdini adviseert 14. exf4  gxf4  15. Te1 ) Pxe4  15. Lxe4 Lh3!  16. Te1 Df7!

27Ron2.pgn  27Ron2

17. Dd2 Toeschouwer ES hunkert naar 17. .. f3 En ja hoor, daar is-ie.  Yesssss! De witte loper kan niet meer meeverdedigen. Nu nog even de dame naar h5 en h3. En afgelopen. Toch!?

Ik kreeg dinsdag een mailtje van Gerrit, en ik antwoordde per ommegaande: ES: "En wat zat ik er weer vaak naastl Ik had ook g5 in de opening gespeeld, en ook later f3. Ik was er ook van overtuigd dat dat dodelijk zou zijn. Dacht ook dat het door Ron's bangigheid kwam dat hij de aanval niet afmaakte, ik dacht gewoon Dh5, en niet zeuren. Mat gaan zetten. Maar Houdini toont dat het helemaal nog niet zo eenvoudig is. Ook niet na … f3."  Zo weet u hoe ik er nu over denk.

18. d4 d5? (Tae8!?)

27Ron3.pgn 27Ron3

19. Ld3?? (cxd5!?  of  Lc2!?) 19. .. e4 (dxc4!?)  En weer succes voor de compliceertactiek. Gerrit toont alweer geheel onverwachte kanten: De dood of de gladiolen!  Hij offert (terecht) een stuk! Misschien op de verkeerde manier, maar toch! 20. Lxe4  ( cxd5! exd3  geeft meer kansjes)

Natuurlijk staat zwart nu gewonnen, en schijnt de situatie met elke zet penibeler te worden voor wit, maar het blijkt toch lastiger dan toeschouwer ES dacht. 20. … dxe4 21. d5

27Ron4.pgn  27Ron4

21. .. Kg8 (Tad8!)  22. Dd4? (dxc6!) Tfe8 23. Pc5 Pxc5 24. Dxc5 

27Ron5.pgn  27Ron5

Zal nu toch wel over zijn? Denkt toeschouwer ES. Nu gewoon die witten wat laten aanmodderen op de damevleugel en zelf, nergens op lettend, moedig voorwaarts!  24. ….  Dh5!  25. dxc6  Le6!  om schaak op d5 te voorkomen  (26. cxb7 ,  Dh3! 27. Dxg5+ Kf7! en hierna kan wit vaak schaak geven, maar niet eeuwig!)  en daarna 26. …..   Dh3! met mat. Over en sluiten maar.  Achteraf zit er veel waars in, maar wat  ik even niet zag was dat wit nog wel een mat kan voorkomen met 26. Kh1 gevolgd door Tg1!  Maar OK, dan staat zwart na 26. ….   Tac8  nog steeds heel goed.  Ron speelt 24. … b6    "Wezel ! ,"  denkt toeschouwer ES. " Maar ach, het zal wel niets verpesten. Duurt dan gewoon iets langer."  Onjuist, het duurt namelijk heel veel langer! 25. Dxc6!! Tac8  Waarom niet 25. ..  Dh5? denkt toeschouwer ES.   Om Dh6 te voorkomen. En handhaven van wat dreiging naar de witte koning. Maar Houdini vindt Dh6  niet ernstig genoeg en adviseert eveneens Ron's 25. ..  Tac8.   26. Dh6 ! Df5 , de matdreiging is er nu wel uit, maar zwart staat nog steeds een stuk tegen 2 pionnen voor.

Ron:  "Tegen Gerrit overspeel ik hem in de opening, maar daarna veel te veel tijd verloren om de matdreiging met de dame te handhaven, wat ik dus ook nog verklooi, want  Dh6 had ik gemist. Het is vervolgens echt knap hoe ik het eindspel, dat op allerlei manieren simpel te winnen is, nog weet te verklooien, maar hulde voor Gerrit dat hij wel de geboden kansen gelijk pakt. "

Inderdaad. Hoewel simpel??

27Ron6.pgn 27Ron6

 Wit heeft nu nog maar 1 pion voor dat stuk, maar wit heeft wel twee verbonden (!) vrijpionnen.

Inderdaad. Hier en daar een onschuldig  'kleintje verklooien'  , maar het grotere verklooien schijnt te beginnen bij zet 44. …   Lc2  (-1.26) Toeschouwer ES achtte 44. … Lb3 sterker  (-2.70) . Hoera! Vindt Houdini dus ook. 45. Ta6  Het wordt nu al een stuk lastiger. Die witte toren heeft veel bewegingsmogelijkheden. Naar h6 om een pion te winnen. Naar e6 voor een vervelend schaakje. Of voor ondersteuning van een vrijpion. Maar met zijn superieure eindspeltechniek moet zwart het nog steeds kunnen winnen. Maar voorzichtig vervolg van het grote verklooien vindt nu plaats :  46. … Th6? (Tb6!?) 47. Ta8 (Te7+!)

En later nog eens:

27Ron7.pgn 27Ron7

(-2.80)  50. … h4? Leek toeschouwer ES ook logisch. Maar blijkt een niet zo goed plan. Zwart wil zijn toren activeren  op de koningsvleugel en eventueel daar dreigen een eigen vrijpion creëren. Maar dat kost te veel tijd. De toren kan beter terug naar de a-lijn en daarvandaan de witte koning verontrusten en tegelijk helpen de witte vrijpionnen in toom te houden. (Ta6!)

Ook op dit bord gaat tijdnood een grote rol spelen: Gerrit:  " Gelukkig had Ron nog maar 3 minuten op de klok tegen mijn persoon zo’n 58 minuten……."

51. c5 !!!!  Wit heeft nu voldoende compensatie voor zijn lang geleden zoekgeraakte stuk. Dat wordt remise. Of toch niet?

27Ron8.pgn  27Ron8

Na 55. Tg8+? ( 55. c6! e3  56. d6  Td1+ 57. Kc5 wordt remise) nu nog een keer een " kleintje verklooien" .  55. ..  Kd7????  Dank u voor het tempootje Wit wint met 56. c6! Kd6 57. Tg6 Kc5  Paul: vraagt mij: " Waarom is dit remise geworden? c6 wint toch!"  Ik antwoord: " Omdat Gerrit al dat gereken welletjes vond, en dacht dat Ron het allemaal wel goed gezien had, en hij  overdreven respect heeft voor zijn tegenstander, en hij zag dat remise zonder veel denkwerk onder handbereik lag, en hij dat nu eenmaal prettig vindt."

De partij heeft ertoe bijgedragen dat de stand aan de kop van de competitie weer veranderd is, en dat twee mannen een behoorlijk dosis extra zelfkennis hebben  opgedaan. Getuige hun mails:

Ron:  " Ik heb er niet van geslapen."  " ….  veel te veel tijd verloren om de matdreiging met de dame te handhaven, wat ik dus ook nog verklooi, want  Dh6 had ik gemist."  " Dat Gerrit nog remise aannam is echt sportief, want dan sta ik al compleet verloren, eigenlijk gelijk al toen hij 2 vrijpionnen wist te creeren met zijn koning erbij op d4, mijn loper doet namelijk niet aan de verdediging mee en ik heb nog geen tegendreigingen geforceerd. Gerrit kan mij mat zetten of promoveren! Brr!!!! "

Gerrit na afloop: " Eddy, kun jij mij aan een beetje killer-instinct helpen? Dat heb ik te weinig!"

Nou dat was weer een heel gezellige avond. Voor mij. En voor een paar andere echte schakers! 

Ik zag Gerrit naar huis fietsen. Fluitend. Ik vermoed dat ook Bert goed (zij het te kort) geslapen heeft.

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

 

 

 

 

One thought on “Ronde 27”

  1. Of ik de lachende derde ben moet nog blijken. Het zou me niets verbazen als ik helemaal niet eerste sta. Het zal heel dicht bij elkaar zitten.

    Mijn partij was gewook ok. Martin heeft het goed gedaan maar meestal krijg ik tegen hem aan het einde toch nog net de overhand.

    Dat Ron niet kan winnen met een stuk meer is niet mijn probleem 🙂

     

Reacties zijn gesloten.