Hersenfitness 25

Ik weet dat het schaakprobleem hieronder voor veel van onze sterkste schakers te simpel is. Ik kwam het zelf deze week tegen in een van mijn digitale partijen. Ik denk dat voor enkelen van onze club het toch wel nog even zoeken is. En het is een prachtige combinatie. Iedereen hoort te weten hoe het moet, maar je treft het bijna in je hele leven nooit echt zelf aan. Een feest als het wel gebeurt! Wit is aan zet.

Ik kreeg de goede antwoorden van Gerrit, Kees K. en Martin.

Natuurlijk een stikmat ! Eenvoudig, maar mooi!

Kees Kerkdijk merkte op dat het er iets anders uitziet dan meestal. Meestal 2 pionnen voor de koning en nu een loper en een pion. Dat was ook de reden dat ik al voor ik Pg5 speelde even goed moest kijken. Klopt dit wel?

Kees vraagt zich af of dit een wilde partij was. Nee hoor, dat valt wel mee.. Mijn tegenstander zat wegens te weinig kennis van zaken een Wolga- (Benkö) gambiet te verprutsen. In plaats van de gewenste ontwikkelings-compensatie kreeg hij een ontwikkelings-achterstand. Het speelde voor wit als vanzelf.