Tragedie voor een gouddelver

Waagtoren 5. Een van de weinige teams in onze groep die we zouden moeten kunnen hebben. Voor ons keurig geregeld, die mogelijk te kloppen teams zaten in ronde 2 en 3. Opdat we daarna moreel gesterkt en zonder zenuwen de teams met hogere ELO's tegemoet zouden kunnen treden. Ronde 2 lukte het. Ronde 3 ging ook lekker.

Ik mag het allemaal aanzien. Ik ga vanavond weer goud voor de website vinden!

In no time stond Martin gewonnen,

3ExtMartin1 3ExtMartin1

(17. Pxf8! Lxf8 (17 ..  De7? 18. Pg6 of zelfs Lh3  17 .. Dc7? Pe6) 18. Dc2! Pa6 19. Tad1  +- (2.13))

, en leek Marko goed opgewassen tegen het onmiskenbare schaaktalent (gepaard aan een lief uiterlijk) van zijn leeftijdsgenote Sandra Keetman, galoppeerde Gerrit onstuitbaar naar een geheide remise, scheen het traditioneel witte krijgsplan van Stefan (niet rocheren, maar aanvallen) vrucht te dragen, want zijn tegenstander had het er moeilijk mee, zat Ron met zwart al gauw stabiel in zijn zwarte fort met mogelijkheden voor agressieve uitvallen, en snelde Bert zelfverzekerd naar een heel interessant paardoffer

3ExtBert1 3ExtBert1

(11. Pxf7!? Lxf3 (11…Kxf7 12.Pe5+ Kf8 13.Pxg4) 12.Pxd8 (12.Pxh6+!?) Lxd1 13. Pe6 )

en kon Paul al spoedig niet meer winnen, maar er kon daar ook niets fout gaan. Alleen bij Jos vertrouwde ik het niet erg. Wat deed die loper daar nu, opgesloten op b7? De krijger tegenover hem kampte met wat fysiek ongemak, maar naar al snel duidelijk werd, hij compenseerde dat met actief hersenwerk in de vorm van daadkrachtige en dreigende krijgsplannen. Maar bij Jos kun je dan altijd nog rekenen op een leuke onverwachte uitval, of een gevaarlijk offertje. Ik zag het nog niet, maar Jos wellicht wel!

Dat zat wel snor vanavond.

In recordtijd werd het inderdaad bij Gerrit remise ( niet gek als beide partijen daar tevreden mee zijn en geen bezwaar hebben tegen stukkenruil) en bij Paul ook!

IMG_7519bWEB  (voor grotere en betere foto:  op  laptop of tablet even  aantippen en vasthouden, op PC2x klikken. Terug met <-  .)

Natuurlijk, niets op aan te merken, maar …. we staan wel nog steeds gelijk. Nou ja, even geduld. Een maltbiertje, even wat op de tablet scharrelen (partij van Gerrit erop zetten) , en dan maken we weer rondje. En je zult zien, dan komt het goed.

Hoe staat Martin? Verrek, die gaat zijn kwaliteit weer kwijtraken! Hoe kan dat nou? En hij kijkt erbij of dat niet de bedoeling was.

3ExtMartin3  3ext Martin3

Martin heeft zojuist 23. f3-f4 gespeeld, wat niet handig is. Veel andere zetten waren sterker, bijv. Tac1 of Lh3. Omdat zwart nu 23 … Pg4! heeft! "Ojee" dacht ik, "Een vork met drie tanden! Wat nu?" Dat dacht Martin waarschijnlijk ook, want hij wierp me een mistroostige blik toe. Ik zag het ook niet. Toch ziet Houdini nog wel mogelijkheden! Voor de liefhebber:

24.Qd2! Ne3 25.Qd7 Qxd7 26.Rxd7 Be6 27.Rxb7 Nxf1 28.Bxf1 (1.20 voor wit)

24.Rc1! Ne3 25.Nb5! cxb5 26.Qxc5 Qxc5 27.Rxc5 Nxf1 28.Bxf1 (1.10 voor wit)

Martin speelde hier na Pg4 24. Lh3? Pe3 25. Dd3? (aangeslagen, 25. Df2!) en staat vanaf dat moment met de rug tegen de muur.   

Kijken bij Bert. Verroest, waar is zijn compensatie voor dat stuk gebleven?

3ExtBert2 3ExtBert2

19. Lxd4+  Dat wordt vast een moeilijke zaak!

Kijken bij Jos.

IMG_7518bWEB

Schiet nog niet op. Als er een aanval komt,komt die van de overzijde! Als je goed luistert kun je het indianengehuil al horen. En dat was eigenlijk niet de bedoeling.

En Ron? Die heeft de boel op orde, maar winnen gaat nog wel even duren.

Marko ? Hee, die lieve juffrouw is op het schaakbord niet zo heel erg lief! Gaat Marko dat wel overleven?

IMG_7515bWEB   7515Web

Stefan dan? Ojee, zijn tegenstander lijkt vat te hebben gekregen op het als steeds onconventionele strijdplan van onze invalkracht.  

Ik neem maar een cognacje. Dat zal de opwellende zwarte gedachten wel even neutraliseren. Misschien zitten we hier helemaal niet boven een goudader? Wordt het voor mij gewoon modder op de zeef, zonder een grammetje edel metaal?

Even later:

Die squaw van de vijand heeft ineens Marko te pakken. Hij probeerde nog te vluchten, maar haar feilloze lassoworp voorkwam dat, genadeloos.

3ExtMarko1 3ExtMarko1

Zwart is op alle manieren verloren. Hij probeerde nog 25. ..  Nh7 26. Nh5+ Kf8 27. Ng6+ Kg8 28. Nxh8 Kxh8 29. Qe5+ en opgegeven.

Kort daarop komt nieuwe rampspoed aangalopperen. Duijs is inmiddels in volle krijgstooi en achtervolgt onze gedesillusioneerde Martin zonder mededogen en rust niet voor hij diens scalp aan zijn gordel heeft hangen.

De teamleider van de Waagtoren komt aan Wim Driessen vertellen dat hij Jos gezien de stand wel mag aanbieden de vredespijp te gaan roken, maar daar voelt dit krijgshaftige, oude, ervaren opperhoofd niets voor. Hij heeft even wat zetherhaling toegestaan, maar ziet nog een andere mogelijkheid. Even krijgt Jos een kans om toch te overleven, maar dan wordt hij als door een dodelijke tomahawk-slag getroffen.

3ExtJos1 3ExtJos1

37 … Lxe5  38. Tg1! Dxg1 ( 38…. Lf6!? 39. Txg5+ Lxg5 en vreemd genoeg vindt Houdini dit nog wel speelbaar! (slechts +0.75) 39. Kxg1 Lg7 en zwart geeft op.

(Moeilijk om achter het bord te zien is dat 37 .. Txe5 wel nog een beetje speelbaar is, omdat die dame-koning-penning er dan niet inzit. 38. dxe5 (38. Tg1 Te1+ !!) Dxe5 met slechts een beetje voordeel voor wit!)

 

Als we nu alles verder winnen kunnen we misschien nog met een gelijkspel ontsnappen. Doch het lijkt erop of de tegenstanders met geheime kruiden in hun vreugdevuur de atmosfeer hebben vergiftigd.

IMG_7533bWEB

Hoe is anders te verklaren dat onze kolonel Albertus K. – toch al weken op weg naar promotie – zijn met een paar krachtige schijnbewegingen prachtig geredde stelling alsnog aan de vijand prijsgeeft en alzo 'toch nog onverwacht' ook naar de eeuwige jachtvelden wordt verbannen.

3ExtBert3  Ext3Bert3

Als wit hier gewoon op b4 slaat is het remise. Dat hoorde ik Bert zelf eerder al tegen Ron fluisteren. Wellicht dat Bert hier ineens begon te twijfelen. Als zwart dan op h6 slaat is die loper dan wel opgewassen tegen die drie verbonden vrijpionnen? Ja, zegt Houdini. Onze aarzelende witspeler doet hier Kc4? en verliest. Misschien een mooie stelling voor een workshop?

Dat is dan dus 1-5. Het enige wat nog resteert is iets van de eer redden.

IMG_7523bweb

Onze generaal Ronaldus de V. poetst al zijn eretekenen op. Al sinds de 16e zet staat hij beter! Sinds de 24e zet veel beter.  Hij maakt er definitief een eind aan door ineens moeiteloos in het tentenkamp van zijn tegenstander binnen te dringen en diens dame op klaarlichte dag te ontvoeren.

3ExtRon1 3ExtRon1

29. Pf2 (fout, maar niets is meer goed) Txd2! opgegeven wegens 30. Dxd2 Pf3+. Stand 2-5.

En Stefan zit daar maar. Ogenschijnlijk onbewogen. Af en toe gaat alleen langzaam zijn wijsvinger naar een mysterieus plekje tussen neus en lip. Vaker gezien dat hij daar onvermoede krachten aanboort. En zijn klok die tikt maar door. Zijn vijand neemt een goede positie in, maar is nogal onvoorzichtig, tilt af en toe zijn hoofd iets te ver boven de dekking, en ja hoor, dan blijkt onze S. toch weer een genadeloze scherpschutter. De Old Shatterhand van Aris de Heer met zijn 'zilverbuks', maakt er 3-5 van.

Helaas heb ik zijn partij niet. Stommiteit van me, want het was juist zo spannend. Gelukkig hebben we de foto's nog:


IMG_7535bWEB

(naar een geheimzinnig plekje tussen neus en lip, alwaar een geheim wapen huist)

IMG_7538bWEB

Eer gered, maar tjonge, nu kan het dit jaar toch nog wel lastig worden. Spannende indianenverhalen kunnen dus ook nog wel eens treurig eindigen.

(PS: Alsnog de partij van Stefan gekregen. Ik kom daar snel op terug!)

 

Ik ga bedroefd naar huis. Geen goud gevonden. Thuis nog maar een cognacje met een spannend boek. Volgens mij heb ik op zolder nog een paar van die boeken uit mijn jeugd. Als 11-jarige verslond ik Karl May. Ik herinner me nog de oorlogszuchtige situaties in 'De schat aan het Zilvermeer'. Die blanke overheersers (met Old Shatterhand) wonnen uiteindelijk altijd van de Indianen. En dat vonden we toen prima. (Wisten wij veel!) Die boeken eindigden dus nooit beroerd. Nou ja, één keer heb ik toen toch ook moeten huilen, bij het slot van 'Winnetou's Dood.'

Maar dat was niet omdat het treurig was, maar zo mooi, dat ook de blanke tegenstanders na al die moordpartijen toch een groot respect toonden voor hun tegenstanders, de Apachen, en voor het gestorven Opperhoofd der Roodhuiden.

Dat is zo mooi. Dat moesten wij nu ook maar doen! Zelfs nu onze tegenstanders na een vreugdedans rond de totempaal reuze vrolijk weer de terugtocht naar de Far West aanvaardden.

                                                                             Kaft Winnetou's Doodkopie

___________________________________________________________________________

 

 

 

  Aris de Heer

 – 

De Waagtoren 5

3 – 5

1

 

Ron de Vink

 2003

 – 

 

Paul Toepoel

 1774

1-0

2

 

Bert Kuijer

 1782

 – 

 

Guido Florijn

 1768

0-1

3

 

Jos Lohmann

 1991

 – 

 

Wim Driessen

 1703

0-1

4

 

Paul Verkooijen

 1770

 – 

 

Rob Heijink

 1698

rem

5

 

Marko Bosnjak

 1503

 – 

 

Sandra Keetman

 1597

0-1

6

 

Martin Zwaneveld

 1688

 – 

 

Peter Duijs

 1652

0-1

7

 

G. van Dok

 1619

 – 

 

Theo de Bruijn

 1590

rem

8

 

Stefan Vink

 1634

 – 

 

Jawdat Adib

 1583

1-0

              

                                                                  1748                                                                         1670