Een nieuwe lente (Oppositie)

De winterkou is nu wel uit de lucht. We gaan eindelijk weer een nieuwe zomer tegemoet. Ik zag al enkele kievieten in de Eilandspolder.  Driftig bezig met de voorbereiding van hun nest. Prachtige beesten toch, vooral als ze hun onverwacht grote, zwart-witte vleugels uitslaan en door snelle wendingen rond nepplekken je proberen te misleiden omtrent hun nestelplaatsen. Ik hoorde ook twee grutto’s. Die je waarschuwen niet dichterbij te komen, door fascinerend luid hun naam te herhalen, hoog in de lucht. Dat het allemaal toch nog bestaat. Maar hoe lang nog?

Wij bestaan ook nog. We hebben de klasse 3- winter goed doorstaan. Gisteren in Heiloo weer een goed kuiltje gemaakt, nu geen nep, of probeersel, maar echt.  Maar nu moeten we wel nog ‘even’ zorgen dat er wat in ligt.   Iedereen kon het nu wel weer horen: hoog in de lucht  herhaalden we onze naam : Aaa risss   Aaa risss! Toen ik van de week door het Uilenbosje bij Graft struinde, hoorde ik prachtige, luidkeelse vogeltjeszang, maar hoe ik ook zocht, de meeste zag ik niet. Ze waren er wel, maar verstopten zich. Het leken wel schakers  in Middenbeemster.

Als we na de zomer aan onze wintervlucht naar de warme tweede klasse beginnen, wie vliegen er dan mee? Koen van Lankveld? Ik zie hem even niet meer, maar ik hoor hem ook niet.  Jos? Ik hoor hem nog wel af en toe, maar ik zie hem niet.  Gaan Ab en/of Peter zich de komende maanden  geestelijk en lichamelijk voorbereiden op de zware trektocht? Wel een zware tocht, maar waar ze wel sterker van zullen terugkeren. Het lijkt me noodzakelijk dat  we met hen allen indringend gaan overleggen.

Foto’s groter of beter klik erop!

2S7A3146WEB  2S7A3146WEB

Het werd wel weer feestelijk deze derde paasdag. Paul en Ron en Bert stookten alle drie snel een mooi paasvuur waar we bewonderend omheen konden staan. Ook bij Martin, Frank en Gerrit sloeg de vlam er al snel in. Maar om een of andere reden zette het daar niet door. Hun vuurtjes dreigden nota bene al gauw te doven. Er moest de hele avond extra brandstof aan te pas komen voor ook bij hen het vreugdevuur een feit werd.

Na zijn vreugdevuur kon Paul rustig gaan genieten van de vroege bloei van zijn bollenvelden.  Al na 7 zetten!

2S7A3148WEB  2S7A3148WEB

Paul durft zijn onthutste tegenstander niet aan te kijken. Bang dat in hij lachen zal uitbarsten?

Na 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. d4 exd4 4. Lc4 Lb4+ 5 c3 dxc3  6. bxc3 Le7

OppExtPaul1 OppextPaul1

7.Dd5   Zwart kan mat alleen voorkomen door een paard te offeren. Daarna hoeft Paul alleen nog maar rustig rond te lopen en te kijken hoe alles groeit en bloeit.

Bij Ron duurde het maar weinig langer of de kuikentjes  kwamen uit de eieren gekropen.  Omdat hij me zelf veel commentaar zond zal ik elders zijn hele partij op de site zetten. Hier alleen maar even de stelling waarachter Peter Folkertsma gezichten naar mij zat te trekken, waaruit bleek dat die zich realiseerde dat hij er vanavond geen chocola meer van zou kunnen maken.

OppExtRon1  OppExtRon1

Ron zag dat niet, want die zat heel lang zwaar te peinzen hoe hij na 17. … Kf8 zijn fraaie nieuwste creatie nog meer kleur kon geven. Mijn latere suggestie dat hij toch niet zo eindeloos lang naar het leuke 18. Dh6+ had hoeven turen (omdat hij na Pxb7 met twee pionnen meer en gebrek aan veiligheid voor de zwarte koning  toch ook dik gewonnen stond) werd afgedaan als ‘laffe oude mannen’ – praat! En terecht natuurlijk.  Zijn variëteit werd echt wel een feest voor het oog. Ik vond bij een tekstje over bollen-kweken de volgende zin: ‘De kweker moet een eerste klas vakman zijn met veel geduld. Anders komt er niets van terecht!’ Geheel van toepassing dus vanavond op onze tulpenboer. Zie dus voor de details van deze kwekerij elders de toelichting van de expert zelf.

Bij Bert konden we vanavond ook terecht voor het zien ontstaan van een prachtig versierd groot chocolade-ei voor Frederik Smith. Natuurlijk werd weer de mal gebruikt van de Sicilaanse  Kan (Paulsen).  Maar er ging vanavond echt de hoogste kwaliteit cacao en cacao-boter in. 

OppExtBert1  OppExtBert1

16. Ld3? Pe5!  17. Pde2 d5!  En Bert kan beginnen te denken aan de strikken en de linten die hij nu kan gaan aanbrengen.  Wil daarbij soms onderweg nog wel eens iets losraken of  aan scherven gaan, daarvan is vanavond geen sprake. Zijn recept was eenvoudig: verhitten, onder druk zetten, weer afkoelen, en in ieder geval de dame  de keuken uit en vervangen door twee effectieve torenhulpen. Resultaat een foutloos produkt dat zo in de etalage kan. Dat doe ik dan ook verderop nog wel even.

 2S7A3155WEB 2S7A3155WEB

De onverstoorbaar geconcentreerde laat zien dat twee goed samenwerkende torens echt sterker zijn dan een dame.

Nu was het wachten op het resultaat van de laatste drie borden.

Martin speelde zijn Siciliaan beter dan zijn tegenstander.Na zet 13  c3 dacht ik dat het vanavond voor hem een boterlammetje zou worden. Maar daar had Richard Sauer geen trek in.

OppExtMartin1   OppExtMartin1

En nu gebeurde er iets heel bijzonders.  13. … 0-0? Zwart heeft even niet precies gekeken. Komodo geeft 13. … Tb8. Die kijkt wel uit! Die ziet dat er een grapje in zit:  14 Lxh6! Dat offer blijkt niet helemaal correct, maar wel lastig! Er komt dus een paaskonijn langs, en Martin kan na even wat onzeker zoeken naar het beste wapen niet laten er toch op te schieten. Tenslotte is een konijn een konijn. Zal ook wel het beste zijn. Maar daarmee is echt het wildstoofpotje nog lang niet gaar. Want dit konijn is snel en slim. Door wat kleine missertjes staat zwart er toch ineens wat moeizaam voor. Door die missertjes raakt hij een beetje door z'n munitie heen. Hij heeft nu wel een stuk meer maar tegen drie pionnen. En het konijn vindt steeds weer nieuwe vluchtwegen.

OppExtMartin2  OppExtMartin2

Na zet 24 vindt jachtexpert Prof. Dr K. dat wit aanmerkelijk beter staat.  Na 25. Td1  of  25. b4  of 25. h4  .  Ook de toeschouwers worden bezorgd, en zien het er nog van komen dat de zwarte jager met een lege weitas naar huis moet.

Maar hij geeft niet op. En het rennende konijn raakt vermoeid.  Die raakt even van de wal in een sloot. Dat kost totaal onnodig een pion. Bij zet 27. En daarna even onnodig een kwaliteit. Bij zet 32. Daarna heeft zwart een volle toren meer, tegen twee pionnen. En de uitvalsmogelijkheden  van wit zijn op.  Dus dan duurt het niet heel lang meer en is het niet meer zo heel jonge (wel een goed excuus) konijn het haasje. Maar ook Martin was er ongetwijfeld zeer moe van. Eigenlijk een heel interessante en spannende partij. Dankzij Sauer’s lef!

2S7A3154WEB  2S7A3154WEB

Martin:  ‘Zou ik nu eindelijk uit de zorgen zijn?’

2S7A3162WEB 2S7A3162WEB

“Heb ik het hem toch nog geflikt!”

Bij Gerrit net zoiets. Zijn tegenstander  Aart van den Brink was evenmin als de mannen naast hem er een van lui languit in het gras liggen. Die startte zomaar met 1. f4.  Nou dan weet je het wel.  (Hij wist niet dat voor Gerrit niets uitmaakt. Die speelt toch altijd d5 en e6 en Pc6 (nu wel na c5! Heel goed!)) . Dus ook tegen 1. f4.  Maar daar bleef het niet bij. Want hij wou er vanavond kennelijk op zijn paasbest  bij staan, dus volgde ook nog 5. c4. Misschien één van die oude paasgebruiken die langzamerhand aan het uitsterven zijn. In dit geval is dat verdwijnen wel goed, want erg logisch lijkt het me niet.

OppExtGerrit1  OppExtGerrit1

Een vreemde witte centrumpositie. Daarna liet hij de stukken op de damevleugel aan hun lot over en stoof op de zwarte koning af. Gerrit was niet onder de indruk.  Die trok zich niets aan van de dreigende donkere lucht. Die wachtte gewoon tot het weer voorzichtig ging opklaren. En bij zet 20 zit hij dan echt lekker volop in de lentezon, hopend vanzelf een veld lentebloemen te kunnen zien ontluiken. Maar dat valt dan een beetje tegen. Ik zat even naast hem, voelde ook de behagelijkheid van de situatie, maar wist ook niet wat je daar het beste verder aan kon toevoegen.

OppExtGerrit2  OppExtGerrit2

De toren op h6 was ooit bedoeld voor aanval, maar dat gereedschap staat inmiddels wat ongelukkig immobiel weg te roesten in een hoekje. Gerrit heeft besloten die koningsaanval maar te vergeten en op de damevleugel te gaan opereren  gebruikmakend van zijn mooie lopers en zijn terreinvoordeel aldaar. Hij gaat nu maar direct met 24. … b4 tot actie over, terwijl Prof.Dr K liever nog even langer de warme zon haar zegenende stralen over de bollenvelden aldaar had laten schijnen. Die gaat verder met 24. … De7 en 25. ….  Td8.   24. …. b4 is niet slecht en begrijpelijk, maar het is de inleiding tot veel te veel en te snel wieden en daardoor wordt er ook veel voorzichtig ontluikend moois met het onkruid  mee weggeschoffeld.  Wel eens vaker een beetje een minpuntje van Gerrit’s  tuinmanskunde. En ineens staat niet zwart, maar wit beter.

OppExtGerrit3 OppExtGerrit3

33. Lxd5  Dat leek me niet handig omdat dan nu ineens die kapotte toren op h6 ineens weer verplaatst kan  worden, maar zoals topgardenier Dr K. opmerkt daar staat tegenover dat na 33. … exd5  nu 34. Td2 lastig wordt. Gelukkig voor ons doet ook Aart het daarna niet op zijn best en bij zet 38 bij gelijke stelling maakt hij een ernstige vergissing  waardoor zijn veld plotseling totaal waardeloos wordt tengevolge van een gemeenschappelijke meedogenloze aanval van bladluis bollenmijt narcismijt en engerlingen. Hetgeen leidt tot promotie en bekroning van de zwarte b-pion.  Toch een beetje mazzel voot Gerrit. Ik sprak na afloop mijn bewondering tegen van den Brink uit. Niet alleen omdat hij zoveel kleur had gebracht met zijn experimenten, maar vooral ook voor zijn vrolijke onbewogenheid. Die hij tentoonspreidde toen hij  in enkele zetten het noeste werk zijner handen in een totale misoogst zag veranderen. Daar zou ik van kunnen leren.

Ik vermoed ook Bastiaan van Dam. Die maakte in de eindfase ook een niet al te vrolijke indruk. Een zo op het oog nog tamelijk jong, aanstormend talent met een nog veel te lage elo-rating. Ik denk dat hij nog studeert. Bijv. in Wageningen, bollenteelt.  Zijn opening was namelijk zaaitechnisch niet al te deskundig. Op de vierde zet gaat het eigenlijk al een beetje mis. Op de 7e zet nog een beetje meer.

OppExtFrank1   OppExtFrank1

7. … Pe7 zowiezo met voor mij onduidelijke bedoelingen, maar bovendien laat dat weer (kon een zet eerder ook al, hij had dus beter op f3 kunnen nemen) een combinatie toe die toch voor een afgestudeerde niet al te moeilijk te vinden was geweest. 8. Pxe5!  Het vervolg is heel  logisch: 8. … Lxd1  ( iets beter is 8. …. Pxe5)  9. Lxf7 (nuttig tussenzetje) Kd8  10. Pxd7  Lastig te zien zonder verrekijker -het is voor beide partijen voorbij hun horizon- nu heeft zwart toevallig toch wel wat compensatie voor zijn pion. Alle tulpen gekopt, maar gelukkig hebben we de bollen nog.

OppExtFrank2 OppExtFrank2

 11. Pxf8 Txf8  12. Lc4  Pe5

OppExtFrank3  OppExtFrank3

Wit staat een pion voor, maar hoe lang nog?  Frank dacht hier zeer lang na. De beste zet hier? Paaseieren kiezen voor je geld. Niet leuk, maar Ke2  is de beste.  Wit heeft dan gelijk voordeel. Een pion is een pion. Toch?  Zwart kan toch ook niet meer rocheren! Frank kiest een andere variëteit met 13. 0-0. Niet de beste maar dankzij wat te gul stagiaire-werk van Bastiaan op het veld staat wit bij zet 18. op winst.  En dan begint onze Frank een beetje te modderen.  18 e5   18.Pg5!!   19. Pxe5?  19. Pg5!! Dat ik hiervoor  Bastiaan als aanstormend talent karakteriseerde komt door zijn deel van de partij dat nu volgt: het wordt nu snel een eindspel en dat speelt hij foutloos.  Hij wint pionnen. Al gauw geeft niemand meer een stuiver voor Frank’s stelling. Tot zet 45.

OppExtFrank4  OppExtFrank4

Na 45. … c3 moet wit fatsoenshalve opgeven.  Noch Lg5  noch Lf6 kunnen de oogst nog redden. Na 46. Lg5 heeft zwart zowel Pc4 als a4 achter de hand. Uit!

Maar dan:  45. … Pd1 ????????????????   Volgens mij zat Frank hier fors in tijdnood en Bastiaan niet. Maar die was intussen waarschijnlijk daardoor ook zenuwachtig geworden.  Ik had al automatisch tegen Ron geopperd: ‘Geef zoiets toch op!!! ‘  ‘Nee’, siste Ron, dat wordt remise!’                    ‘????’                   Frank speelt hierna razendsnel.  Een wanhoopsoffensief, maar naar blijkt wel heel terecht. Hij moet er al een flinke tijd naar op weg geweest zijn.

In mijn hoofd barstte nu het slotkoor van de MattheusPassion los.  Zinspelend op de Wederopstanding!  Nu niet binnen drie dagen, maar binnen slechts drie resterende minuten.

46. g5 !!! c3  (één zet te laat!) 46. g6  hxg6  47. h7

Hierna krijgt Frank een dame tegen 4 pionnen, waarvan 3 verbonden en in aantocht.  Maar die gaan er natuurlijk om de beurt af. Natuurlijk, maar daarbij moet toch steeds goed worden nagedacht, want dat luistert nauw. Frank staat nu totaal gewonnen. Maar Frank heeft geen tijd meer. Op de rand van vallen offert hij zijn Dame dan maar om een theoretische remise te bereiken: K+P  tegen K.

Beetje teleurstellend voor Frank, beetje teleurstellend voor Bastiaan, maar voor de toeschouwers een verlaat paasfeest.

Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht,
In een oud stadje, langs de watergracht .

 (De eerste regels van de onsterfelijke Mei van Gorter)

Een aantal door mij gevonden leuk versierde paaseieren zal ik hier later aan toevoegen.  Kunt u  vast van het voorafgaande gezellig snoepen in het weekend. Paasbrood zal wel op zijn inmiddels.

Wordt vervolgd.

 

 

03-04-2018

Oppositie 2

 – 

Aris de Heer

½ – 5½

1

7270065 

Peter Folkertsma

 1533

 – 

8529532 

Ron de Vink

 1895

0-1

2

7256018 

Frederik Smith

 1561

 – 

7185981 

Bert Kuijer

 1806

0-1

3

6258670 

Tjerk Voskuil

 1510

 – 

6808131 

Paul Verkooijen

 1765

0-1

4

6310986 

Richard Sauer

 1511

 – 

7826654 

Martin Zwaneveld

 1670

0-1

5

8521788 

Bastiaan van Dam

 1569

 – 

7803114 

Frank de Geus

 1663

½-½

6

7957994 

Aart van den Brink

 1422

 – 

7268195 

Gerrit van Dok

 1625

0-1

 

 1517

 

 1737

 

 

 

2 gedachten over “Een nieuwe lente (Oppositie)”

  1. Beste webmaster, zou ik de hele zetten reeks tot zet 7 van paul zijn partij mogen zien. Het ziet er naar uit dat zwart een vreemde blunder heeft gemaakt. Erg leerzaam

Reacties zijn gesloten.