Nieuwe impressies van een Tata-ganger

Nog een keertje op tata-safari. Betere plaatjes maken van zeldzame dieren.

Foto's beter of groter? Klik erop.

2S7A2544WEB

Giri lijkt vóór zijn partij al een beetje plezier te hebben. Of is het toch een nerveus lachje? Hij zei na afloop van zijn partij dat hij geen stress ging voelen, nadat hij na vanmiddag ongedeeld op de eerste plaats staat. Maar dat Mamadyarov en Carlsen dat eerder zullen hebben.

2S7A2560WEB

Carlsen kijkt best een beetje zorgelijk, vind ik. Daar had hij ook wel reden voor. Hij moest erg diep nadenken om tegen Anand met zwart in de pas te blijven. Mijn vrouw roept altijd als ze zo’n foto ziet: “Wat is die vent toch lelijk!”

2S7A2573WEB

Inderdaad. Schaken is een sport waar je meestal niet vrolijk van wordt. Zorgen, zorgen! Want dan moet je ook nog tegen Kramnik. Die  schakende ‘opa’ (naar eigen zeggen) die het nog steeds heel goed doet.

2S7A2540WEB

Maar er is één uitzondering.  So is een gezellige, vrolijke jongen. Die schijnt altijd van het leven te genieten en kan met iedereen in de schaakwereld goed opschieten. Die lijkt tevreden met zijn bestaan. Hij kan dan ook verschrikkelijk goed schaken en zal op zijn 24e al een aardig inkomentje daarmee verwerven. En dat kunnen weinig Philippino’s  hem nazeggen.

2S7A2568WEB

Peter Svidler, ziet er wat lomp uit, maar speelt vaak mooie levendige partijen, is ook al weer 41, heeft het wel eens beter gedaan, en ziet er nu ook lichtelijk gespannen uit.  So niet, die droomt wat voor zich uit.

2S7A2575WEB

Karjakin is ook niet heel vrolijk. We hebben hem wel eens betere resultaten zien bereiken. Hij won het toernooi in 2009. Vanmiddag zal het hem weer niet gaan lukken om te winnen. Hij won dit jaar nog slechts één keer, en speelde verder remises.

2S7A2577WEB

Dus terecht is dit één van de spreuken die op de muur in de  Mondriaan-zaal valt te bewonderen. Het is best een wrede sport.

In de commentaarzaal, die ik gelukkig – het regende flink– nu wel vlot kon vinden, volgde ik met genoegen de toelichtingen van grootmeester Paul van der Sterren, twee keer Nederlands kampioen en ooit doorgedrongen tot het kandidatentoernooi voor het wereldkampioenschap.

2S7A2580WEB

Die ziet kans om al die kleine spitsvondigheidjes van de grote jongens waar te nemen en toe te lichten. Beetje humor zit er ook wel in. Hij formuleert glashelder en overzichtelijk en begrijpelijk. Hij heeft verschillende schaakboeken geschreven. Ik vind hem een van de leerzaamste schaakleraren van onze tijd.

2S7A2555WEB

Hij behandelde  eerst de partij Anand-Carlsen.  “Heel strategisch. U vindt het misschien saai, maar ik vind het juist heel spannend. Hoe ze elkaar steeds weer voor heel kleine moeilijkheidjes en uitdaginkjes weten te plaatsen.”  En hij zag kans dat op de volle zaal over te brengen. Hij zag ze en signaleerde ze. Zo werd het een veel dieper verhaal dan bij Ris afgelopen vrijdag.

2S7A2567WEB

Later bij Matlakov- Giri weer. Daar speelde naast strategie ook nog tactiek mee. Matlakov offerde ogenschijnlijk iets te moedig een pion in de opening, en Giri had duidelijk iets van : laat het dan maar zien! Maar kwam echt langzaam in de problemen. Wat Van der Sterren haarfijn aantoonde.  Na afloop zou Giri beamen dat hij slechter stond.Ik vond het verbazingwekkend om te zien hoe Giri met diepe, vaak tactische manoeuvres (voor normale mensen onzichtbaar, maar niet voor v.d.Sterren) toch steeds net overeind bleef.  Toen het dan eindelijk weer gelijk stond, rekende ik op remise. Daar is Giri immers wel vaak tevreden mee. Het spannendste hadden we wel gehad. Mijn hersenen waren intussen vermoeid, en dus stapte op om weer in de speelzaal te gaan kijken.

Maar toen ik om 18.00 uur weer thuis was. merkte ik tot mijn verbazing dat Giri weer gewonnen had! De waarschijnlijk teleurgestelde Matlakov had zich in het eindspel langzaam in problemen laten brengen, en toen een flinke fout begaan.

TataGiri1  TataGiri1

Wit heeft inmiddels zijn geofferde pion teruggewonnen. Vooral ten gevolge van de zwakte van die pion op c6 staat wit beter! Maar zwart verdedigt zich hardnekkig. Krijgt zelfs een beetje initiatief. En houdt dat vast. De fout komt bij zet 35:

TataGiri2  TataGiri2

35. Tc1?  De fout zit hem in het feit dat de loper op c6 gepend staat. En dat lost Tc1 niet echt op.  Er is hier maar één zet, en dat is Ke2 gevolgd door Kd3 om de toren op c2 te dekken. Dan kan daarna nog net op tijd de loper van c6 weg. Nu volgt 35…La3 36.Tc3   (36.Tc2 Pd5! 37.Ke2 (net te laat) Kd6 38.e4 Txc6 39.Txc6+ Kxc6 40.exd5+ Kxd5 en zwart blijft een pion voor)    (36.Tb1 Txc6)  36…Lb4

TataGiri3 TataGiri3

37.Pxb4 een noodsprong, maar behalve dat de penning daarmee nog niet direct opgelost is, komt er nog iets naars bij: een vrijpion van zwart op b3. Maar ook 37. Tc2 is niet goed wegens Pd5 en daarna Kd6 en wit is te laat en verliest een pion. En op Tc1 volgt Ld2! Ook met pionwinst.  37…axb4  38. Tc5 b3 39. a5 Pd7

TataGiri4  TataGiri4

Nog steeds moet de aangevallen toren de loper op c6 blijven dekken. Maar hij moet weg. Maar waar hij ook naar toe gaat  zwart offert de kwaliteit op c6 en speelt daarna 41. ..  b2. Omdat nu het paard op d7 veld b6 afdekt kan de toren de promotie van pion b3 niet meer verhinderen.  Wat subtiel allemaal.  Maar dat merk ik pas thuis.

Kortom, ik heb me wel weer vermaakt.

O ja, wat ik bijna vergat: Jorden van Foreest won, en staat nu met 6 uit 9 zes plaatsen boven broer Lucas. Zo hoort het ook. En Machtelt van Foreest speelde remise en staat nu op de 4e plaats ( van 10 ) in 3M. Wint ook weer wat Elo-punten. Hoe is het mogelijk!

Vrijdag as. voor het laatst, maar ik denk dat ik daar geen verslag meer van ga uitbrengen. Tenzij u daar wel heel erg op zou aandringen. Maar dat verwacht ik niet.

_____________________________________________________________________________________________

Ronde 9 – dinsdag 23 jan.:

Jones – Hou, Yifan 

½-½

Anand – Carlsen

½-½

So – Svidler

½-½

Mamedyarov – Kramnik

½-½

Matlakov – Giri

0-1

Karjakin – Wei, Yi 

½-½

Caruana – Adhiban

½-½

De eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

2 gedachten over “Nieuwe impressies van een Tata-ganger”

 1. eens met Jos, je ga je er toch niet met een Jantje van Leiden van af maken.

  Aankomende maandag is er snelschaken, dus geen diepzinnige partijen te analyseren. mogelijk alleen spectaculaire offers a la Stefan bespreken.

  Ik wacht het verslag in spanning af

  mvg.,

  Paul

 2. Natuurlijk willen we ook van vrijdag je observaties lezen !

  En een foto van Machteld als ze verpletterend haar tegenstander gemept heeft !

Reacties zijn gesloten.