DE WONDERBAARLIJKE WEDEROPSTANDING

Van onze speciale verslaggevers :  Vink en Zwaneveld, met  toelichting van Kuijer en v. Dok.

MARTIN ZWANEVELD:

We hebben gisteravond gewonnen. Een zwaarbevochten zege, met een flinke dosis geluk. Er zaten verschillende goochelaars achter de borden.

Ron  speelde tegen een sterke bijna gelijkwaardige tegenstander. Volgens mij kwam Ron met Wit minder goed te staan, waardoor na het afruilen van wat stukken en een set torens er ruimte achter de linies kwam voor een dame. Zijn tegenstander koos ervoor om met 4 pionnen meer tegen een paard te spelen met de Dames op het bord. Zoals het Ron betaamt zat hij vreselijk in tijdnood en wij rekenden in de loop van de avond niet meer op resultaat. Echter wist Ron de pionnen toch tegen te houden met remise tot gevolg.

Jos  We waren allemaal wat laat, maar Jos was nog iets later. In alle rust nam hij plaats achter zijn bord, terwijl de klok al gestart was. Na 1. e4 zie ik hem achteloos  1. ,    …..    spelen  ( ES:  Sorry, tekst verwijderd door de Geheime Dienst )   Zijn tegenstander begon volgens mij meteen aan zijn tegenstander te twijfelen, vroeg zich af of het wel echt een schaker was. Jos zijn partij heb ik met een schuin oog kunnen volgen, door de vele gedwongen zetten kan ik hem volgens mij naspelen. Van het einde ben ik niet helemaal zeker, maar veel meer zetten zullen het niet geweest zijn, aangezien zwart al snel remise aanbood en wit dit aannam. Ik denk dat niemand begrepen heeft wat daar precies gebeurde, en met name de witspeler zal geen idee gehad hebben.

KennCombJos1  KennCombJos1

8. … Kf8 9. hxg8D  Kxg8  10. Df5 Lxh1  remise

Maar mijn inschatting dat zwart iets beter stond na die variant wordt volgens mij onderstreept door de computer.

Bert  Als Bert zijn partij opstuurt, kun je zien dat het draait om het opgeven van de c4 pion door Wit. Ik zat er naast en dacht zelf, nou je hebt wel heel veel ontwikkelvoorsprong, maar is dat nou een pion waard ? 

KennCombBert1 KennComBert1

7. ..  Dxc4  Bert zijn antwoord was later :  "waarschijnlijk niet". Maar tijdens de partij blijkt wel dat Zwart degene is die de fouten kan maken,

KennCombBert2  KenncomBert2

16. … Kf7? ( 16. … Pf6!  17. Lxh8 Dxd1 18. Tfxd1 Pxe4   =  ) 17. Bxh8 Qxh8 18.Rxc8 Qxc8 19.Qf3+ Nf6 20.Bxb7 Qc2 21.Bxa8 Qxa2  en wits voorsprong (pion+kwaliteit) is vernietigend. Ondanks een hoge rating bleef er niets van zwarts stelling over en heeft hij een avondje schaakles genoten.  (ES: Bert zelf noemt het een (hak)partij.)

Martin
Mijn partij was er één zoals vele die ik in de laatste jaren heb gespeeld. En gezien de stelling elke keer hetzelfde is, is het stom om me hier niet veel meer in te verdiepen. Ik kwam wel al snel wat beter te staan, het goed volgen van het f5-plan en goed ontwikkelen gaf me een kleine voorsprong.

KennCombMartin1   KennCombMartin1

Uiteindelijk resulteerde dat in een geïsoleerde pion voor wit. De gedachte "nou hoef ik niet meer te verliezen en ik kan mijn koning opspelen" heeft mij de partij gekost. Op het moment dat ik Kf7 speel had ik het paard kunnen insluiten, het was niet heel makkelijk te zien, maar ik had dit wel moeten zien.

KennCombMartin2  KennCombMartin2

23. ….  Kf7?  (23. …  Td7! 24. Pe6  h6!  25. Td1 b6  26. Ke2  Kf7)

Vervolgens komt er een variant waarin ik te hard mijn pionnen probeer te redden, en het gevoel dat ik goed sta voorkomt dat ik blijf opletten en ik bega tot mijn schande "weer" een blunder.

KennCombMartin3  KennCombMartin3

28. .. a4?  29. Pxe5!

Paul:

MartinfotoPaul

Een lange, mooie partij waarbij Paul een pion achter komt te staan. Echter staat hij nog wel veel beter. "Ik kreeg het idee dat wit een pion moest winnen en daardoor dameruil moest toestaan."

Daarmee kwam wit wel gelijk te staan, en stevende hij ook af op een remise. Echter snel daarna won hij kwaliteit tegen 2 pionnen. Het werd dan ook nog spannend, het werd mij wel duidelijk dat dit geen remise zou worden. Met pionnen tegen een kwaliteit spelen is niet gemakkelijk en een foutje zit in een klein hoekje, volgens mij speelde zwart dan ook te ongeduldig en verloor hier en daar een pionnetje. De partij duurde onnodig lang door bijna onsportief lang doorspelen van de tegenstander.

Frank  verloor een bijna gelijkwaardige partij. Zover ik kon zien heeft hij nooit initiatief gehad tegen een goede pionnenstelling van zijn tegenstander op de damevleugel. Ik begreep dat Bert en Ron vonden dat Zwart een goede loper had, tegen een slechte witte loper. En dat er dus nog wel kansen waren.

Marco  was een kwartier na de afgesproken tijd niet bij het Middenpunt. Paul was al onderweg, toen Frank en ik nog naar zijn huis zijn gereden. Het bleek dat meneer nog lag te slapen We waren dan ook wat laat, en de klokken liepen al. Gelukkig heeft dit "schoonheidsslaapje" wel geholpen! Van deze partij heb ik niets gezien, behalve dat Marco lang goed stond, hij was zelfs eerder klaar als Jos, echter wel met een heel erg belangrijk punt!

Gerrit : Ik heb van deze partij alleen het einde meegekregen. Ik vond dat Gerrit lang het mindere van het spel had. Taai zoals altijd heeft hij aan het einde zelfs nog wat kansen gehad. Het pakken van een remise met Bert in een winststelling en een zeer onzekere stelling bij Ron op het bord, was erg belangrijk.

KennCombGerrit2 KennComGerrit3

Echter begreep ik dat de remise wel tot stand kwam op het moment dat zwart beter begon te staan, met name door de enorme tijdnood van zijn tegenstander. Deze had nog maar minder dan 2 minuten te spelen.

RON DE VINK:

Een leuke titel is DOORNROOSJE EN DE ZEVEN DWERGEN. ( weet heus wel dat het sprookje anders is getiteld). Marko kwam namelijk niet opdagen en die moesten we thuis ophalen! Hij was daar in slaap gevallen. Hij won echter als eerste met wit en dat was, naar later bleek, zeer nodig. 

Jos was het eerste klaar. Die speelde met zwart resp. a6, b5 en f5 tegen opstelling d4, e4, f4 en mocht na exf5 op g2 slaan en wit Dh5 schaak zien spelen. Hij kwam er goed uit en bood in betere stelling remise aan, wat direct werd geaccepteerd. Een naar later bleek zeer belangrijk halfje. 

De andere partijen waren minder duidelijk. Bert had op zijn onnavolgbare wijze met wit gewoon pion c4  gegeven en daarvoor wel initiatief gekregen. Hij kwam steeds beter te staan. Paul stond eveneens iets beter, Martin en Frank was moeilijk en Gerrit had weer eens in damegambiet voor opstelling gekozen met Pc6 voor pion c7, maar was goed aan het keepen.

KennCombGerrit3KennComGerrit3

(Gerrit: "Weer een partij met de van mijn kant door jou verfoeide zet Pc6 voordat c7 is opgespeeld. Gaf inderdaad wel weer een klein probleempje met die pion….")

Ikzelf had een heel moeilijke partij, waarin ik in de opening veel te veel tijd verbruikte. Ik wilde absoluut d5 verhinderen in het Engels met c4 tegen (mijn eigen) opstelling met e5, f5 en c6. Mijn tegenstander speelde heel origineel zijn loper om via b4 en a5 naar c7.  

KennCombRon1   KennComRon1

Ik koos het verkeerde plan met Ph3, wel goed was b5 en slaan op c6 wat zijn plan voorkwam, maar ik had daarna eerder moeten rocheren. Na 15…, La5! een zet die ik pas zag na mijn eigen zet en vreesde, begon ik mij toch grote zorgen te maken. Ik vond niet de beste verdediging en met 17…, Pb4 en een simpel trucje won hij een pion.

KennCombRon1a  KennComRon1a

Vervolgens kwam zijn stukoffer 25…, Pxe3!! als een mokerslag. Met pokerface maar doorspelen, maar hij staat dan echt compleet gewonnen.  26. Kxe3 De1+ 27. Kf3 Dh1+ 28. Ke2 Dxh2 29. Pf2

KennCombRon2  KennComRon2

Maar de redding komt, hij is te gulzig met 29…., Dxg3?, hij had het initiatief moeten houden. Nu kreeg ik tijd om de torens te ruilen. Nog 4 minuten op mijn klok! Snel kijken bij de anderen. Bert staat inmiddels compleet gewonnen, Paul heeft een kwaliteit tegen een pion, Gerrit zich ontworsteld aan de druk en Martin staat veel slechter en ook Frank heeft geen tijd meer en staat moeilijk. Vervolgens niet meer achter mijn bord weg, denken in zijn tijd en ik vind nu – onder druk dus – praktisch steeds de sterkste zet. Het dame-eindspel is ondanks de 4 pionnen tegen het stuk, niet meer voor hem te winnen. Ik dreig eeuwig schaak, win een pion terug en kan dan zelfs nog een pion winnen, maar hij heeft ook altijd wel eeuwig schaak en met 1.5 minuut op de klok kan ik met een paardoffer nu zelf remise forceren!

KennCombRon3  KennCombRon3

43. Pf6+  !!

Dat was dus net genoeg voor de winst van onze club. Zelden smaakte een remise zo zoet. Mijn jeugdige tegenstander baalde dan ook stevig. Gerrit had remise genomen in een dan betere stelling voor hem, Paul en Bert gewonnen, Martin en Frank helaas verloren. Maar als Frank erbij is wordt er wel altijd gewonnen, dus toch cruciaal. 4.5 – 3.5. Hadden we nu maar ook van Volendam gewonnen, 1 wedstrijdpunt nu achter nr. 1. Hoop dat je van de anderen ook nog een impressie krijgt. 

Ja die kreeg ik. En daar was ik zeer mee in mijn schik! Heel erg bedankt allemaal!