Hoofddorp extern (gecorrigeerd)

Ik zag er een beetje tegenop. Een flinke rit. En naar een oord dat me niet echt aantrekkelijk lijkt. Als je daar moet wonen, zo onder de rook, het lawaai, en temidden van de industrie van Schiphol, dan moet je over een flink doorzettingsvermogen beschikken. Dus dat zullen al die tegenstanders vanavond ook wel hebben. En het is onze laatste kans om toch in die 1e klasse te overleven. Dat gaat wat worden. Fasten your seatbelts.

Na een non stop- flight met Frank  als perfecte piloot konden we keurig op tijd inchecken. En de speellokatie was voor een oude schoolmeester een feest. Een klaslokaal van een schooltje. Heerlijk al die kleurrijke leerstof aan de wanden. Kindertjes die schaakles krijgen.  Voor mij in één klap 60 jaar terug toen alles nog mooi was. Dat was mooi inboarden.

Over jeugd gesproken: ik kan me niet herinneren in de schaakcompetitie ooit een team te hebben gezien met zoveel jeugdige personen met verbazingwekkend hoge elo’s in de bemanning. 1987,1918 en 1736. Deze jeugdige crew scoorde vanavond ook best indrukwekkend: twee remises en een overwinning.

Daarvan onder de indruk maakte ik drie aardige portretten van hen.

Maar besloot die niet op deze plek te publiceren. Want misschien riskant i.v.m. de nieuwe privavy-regels. Nooit een probleem mee geweest, maar na mijn recente ervaring in Hoofddorp ben ik er even niet gerust op.

(Waar twee zichzelf erg belangrijk achtende heren mij in heftige bewoording lieten  weten weinig waardering en begrip te hebben voor een fotograaf, ook als die nauwelijks overlast produceert door op flinke afstand tussen  de vele toeschouwers door, onzichtbaar voor de spelers, zonder flits, vrijwel geluidloos, alleen het notatiebiljet van de eigen speler  te  kieken. (Wetende dat ik Martin daar na die enerverende partij liever niet mee wilde  lastig vallen.) Zij zullen met hun commotie de spelers mogelijk veel meer hebben afgeleid dan de fotograaf. Later werd ook in geschrift erg laatdunkend en onaardig, leeftijdsdiscriminerend, op het incident teruggekomen. Omdat mijn portretten van bewonderde schakers nu jonge mensen betreft, vrees ik dat mogelijke kwaadwillendheid van zichzelf zeer respecterende heren in dit geval nare gevolgen kan hebben, ook voor onze club. Dus nee. Jammer maar helaas. Als u mijn toon in bovenstaande te scherp vindt, lees dan het verslag op hun site. Dan begrijpt u mij wellicht. )

Terzake:

Mijn verwachting dat het een avond zou worden met veel turbulentie  was terecht. Ik hield er vooral veel respect van over, voor Martin, Koen, Thomas die tot heel laat in de avond keihard bleven knokken voor een goed resultaat. Dat was wel nodig ook want we stonden heel lang al 2 punten achter door nederlagen van Gerrit en Paul. Die trouwens zelf ook  hadden moeten zwoegen omdat  ze al vrij vroeg in slecht weer belandden, maar er echt alles aan deden om toch nog veilig te landen middels een koerswijziging naar krampachtig verdedigen. Helaas bleek bij hun noodlanding schade niet te vermijden.

Als in het afgelopen seizoen vaak gebeurde: onze eerste drie borden taxieden bekwaam naar remise.  Wat trouwens toch wel een feilloze navigatie van hen vereiste. Het meest van Thomas, die een Siciliaanse Draak tegenover zich kreeg. En daartegen de scherpste variant koos, met f3 en  0-0-0 . (De variant waarom ik vroeger -toen iedereen dat begon te weten-van de Draak afstapte. ) Maar zijn tegenstander weet hoe het moet met zwart.

2S7A0751WEB

Dat we toch laat op de avond weer gelijk stonden was te danken aan twee mooie partijen van Frank en Koen. Die moesten een poosje warmdraaien maar kregen toen allebei een mooie aanval op de radar.

Alles hing toen af van Martin. Als geïnteresseerde planespotter zag ik hem  wat risico nemen om toch een Engels spektakel te kunnen opvoeren. Maar dat mislukte. En daarna was diepe diepe concentratie nodig, die veel tijd kostte. Zo kwam het althans op mij over. Maar ik zal mijn boordcomputer moeten gaan raadplegen om te weten of ik dat goed zag. U weet dat mijn brevet al enige tijd verlopen is.

Hoe dan ook, hij raakte in een m.i. verloren stelling -met twee pionnen achterstand- in heftige tijdnood. Nogmaals, waarin hij bewonderenswaardig bleef doorknokken voor de eer van ons mooie clubje in onze mooie Beemster. Tevergeefs. Hij kon geen nooduitgang meer bereiken.

Ja, mijn voorspelling klopte. Ze hadden hier heel veel doorzettingsvermogen. Te veel voor ons.

We moesten de terugreis aanvaarden met een 3,5-4,5 nederlaag als bagage. Dat werd vanavond dus toch geen happy landing  in de eerste klasse nhsb. Pas om Alpha Mike Zero Four Five konden we de terminal Middenbeemster weer betreden. Wat is de Beemster toch weer aantrekkelijk als je een uitstapje hebt gemaakt naar de omgeving van Schiphol. Hier komt men weer tot rust.

Na raadplegen van mijn kunstmatige intelligentie en met behulp van mij toezonden commentaren nu meer details:

Koen:

Waar ik meende dat Koen lang wat afwachtend maar degelijk schaak produceerde, en daarna briljant balancerend langs gevaarlijke afgronden zijn partij op diepzinnige wijze won, daar hebben K. En S. een wat genuanceerdere mening over. Na een minder doordachte 13e zet van zwart krijgt wit wat voordeel

Koen – Hoofddorp (13.Txf1)

13. …. Pg4  14. e4!

Maar dat slinkt snel weg. Tot en met zet 23 blijft dat geregeld zo. Beetje voordeel voor wit, weg voordeeltje, gelijke stand. Maar bij zet 20 wordt het wel spannend.

Koen – Hoofddorp (19…f4)

Dat bedoelde ik hierboven met gevaarlijk balanceren. Dat zwarte paard gaat lastig worden op e3. Koen kiest hier na lang nadenken voor e5. Moedig en juist.

Maar zet 24 is niet goed. En hierna is wat ik zelf zag als briljant manoeuvreren gewoon  niet goed. Wit staat snel slecht, en spoedig zelfs verloren. Hij heeft de zwarte aanvalskansen niet kunnen pareren.

Koen – Hoofddorp (27.Dxc3)

Indien  nu cxd6 geeft de computer  -5.50

Maar vreemd genoeg verandert dat beeld totaal na het zeer begrijpelijke 27….  Dg4+. Zwart heeft maling aan die opgerukte pionnen en kiest voor zoeken naar mat. Maar het laten staan van die d6-pion  wordt zijn ondergang. Dat is m.i. haast niet meer vooraf goed in te schatten. Dat zal Koen ook niet allemaal vooraf berekend hebben. Hij krijgt nu gewoon de wind mee. Wel leuk om te zien allemaal. En hulde voor Koen, die wel heel goed gaat profiteren.

  1. Kf2 Rxh2+ 29. Nxh2 Qg3+ 30. Ke2 Qxh2+ 31. Kd3 Nf5 {niets is meer goed} 32.
    Bxb7 Qg3+ 33. Kc2 Qxc3+ 34. Kxc3 Rb8 35. dxc7 {opgegeven

Beetje te veel om blind te kunnen  volgen, maar dus zeker waard om een speelbaar diagram aan te wijden.

Mooi allemaal!

Dus onze  conclusie is nu: Koen won vooral dankzij een beetje boffen, en ijzeren zenuwen in beroerde stelling , en  dan daarna heel knap  met een lange variant profiteren.

Bert

Die mocht het genoegen smaken tegen een veelbelovend jeugdkampioen te mogen schaken. Mij lijkt dat eigenlijk niet prettig. Een eventuele nederlaag  komt nog harder aan dan anders altijd al. Ik zou daar extra nerveus van worden. Bert lijkt dat koud te laten. Maar misschien is dat maar schijn. Achyuth Aravindhan is 12 jaar, en had een Elo vann1950. Is sindsdien wat afgezakt, maar dat is vast slechts tijdelijk. Bert zal het plezierig gevonden hebben dat zijn tegenstander met zwart KoningsIndisch speelde. Tenslotte heeft hij daar met zwart een jaar of 40 ervaring mee.  Wit hoort daar met wat voordeel uit te komen. En dat gebeurt ook. Ik kreeg niet de indruk dat zijn tegenstander de theorie tot in de laatste finesses beheerste. Bert krijgt wel erg gemakkelijk de kans om een goed thematisch recept voor wit uit te voeren : laat die zwarte koningsvleugelpionnen maar opstomen. Dat kost veel tijd. Intussen ga ik op de damevleugel aanvallen.

Bert – Noorddorp (14.Tc1)

Ook omdat zwart iets te lang aarzelt met ook thematisch g5 -g4 krijgt wit een prettige keuzemogelijkheid op de damevleugel

Bert – Noorddorp (16…Pg6)

17 Dc2!  of …….. Bert laat even zien, wat wij  al lang wisten, dat hij echt goed kan schaken. Hij offert een kwaliteit met Tc8. Ietsje minder, maar ook wel sterk. En mooi! Ik stond er ter plekke  wat twijfelend naar te kijken. Is dat echt wel OK?  Ja dus! In ieder geval OK genoeg.

Wit staat aanzienlijk beter. Zijn beste kans mist Bert bij zet  27.

Bert – Noorddorp (26…Db7)

Na 27 Db5! dreigt a5! Maar ondanks 27. Lg4 houdt hij wat voordeel. En als tegenwoordig gebruikelijk benut hij dat door met remise genoegen te nemen.

2S7A0758WEB

Paul:

Wordt met zwart in het Spaans al snel in de verdediging gedrukt.

Paul – Hoofdsorp (20.Pf5)

Hoewel iedereen kan zien hoe zwart alleen nog maar kan afwachten en machteloos steeds maar zijn stukken hergroeperen, en iedereen  wacht op de grote klap, blijft die lang uit.  Niet omdat wit het niet goed doet. Die speelt het prachtig. Maar dit is gewoon een stelling die veel geduld vraagt. Paul probeert waar mogelijk door  stukkenruil de druk te verlichten, maar ook dat helpt niet. Het ene nadeel  wordt vervangen door een ander nadeel.  Tenslotte is het knokken tegen een ijzersterk loperpaar en een vrijpion.

Paul – Hoofdsorp (39.Lb3)

Dat is vechten tegen de bierkaai. Bij zet 41 heeft hij er geen zin meer in,.

2S7A0755WEB

Gerrit

Hij was zo vriendelijk om in te vallen voor Sven. Wetende dat hij het wel moeilijk zou krijgen. Hij schoof zijn mede daardoor veroorzaakte weerzin tegen de externe terzijde, wegens vanavond het grote belang van de club. Waarvoor hulde.

Hij raakte bij zet 17 in de problemen.

Hoofddorp – Gerrit (16…g6)

17. f4!

Het paard op e5 zit krap in zijn vluchtvelden. Maar waarom kan hij niet naar c4? Gerrit offert hier dat paard door te spelen 17 …  Pg7. De computer vindt ook Pc4 absoluut onvoldoende, maar wel beter. Deed Gerrit hier een doelbewuste keuze? Hoopte hij op nog wat meer spel zonder dat paard? Ging hij ervan uit dat hij er een handjevol pionnen voor zou krijgen? Dit kan geen blunder zijn. Niemand van ons speelt foutloos, maar zulke blunders begaat Gerrit  niet! Maar hoe dan ook, hierna is hij kansloos. Hoewel hij nota bene inderdaad met medewerking van wit 3 pionnen krijgt voor zijn stuk. Maar de verovering ervan kost tijd, die wit gebruikt om al zijn stukken op goede plaatsen te posteren van waaruit een dodelijke aanval mogelijk is.

Hoofddorp – Gerrit (23..Dxd5)

24. Df6!

Toch krijgt zwart nog één kans

Hoofddorp – Gerrit (35…c5)

36. Tc1?  (Tg7!)

Nu kan zwart nog bijna gelijk komen met 36, …  De2! Dameruil is noodzakelijk  want als witte dame weg gaat volgt mat en als die Dame gedekt wordt  volgt f2+.  Dan volgt Pxe2+ en Pxc1.  Waarna het volgens de computer toch vreemd genoeg bijna gelijk staat.  Als Gerrit dat mist en 36 Dc6 speelt is het na Tg7+ en Txh7 ook voor Gerrit te onmogelijk. Hij geeft op.

Hier gebeurt kennelijk nog iets leuks

Ron:

‘Mijn zelfvertrouwen heeft extern een knauw gekregen. Ik heb teveel (en onnodig) verloren. Ik wilde dus vanavond absoluut niet verliezen. Zoals je weet is de witte opstelling (Engels) mij goed bekend. De variant met e3 levert wit werkelijk niets op. Daarom ben ik er zelf vanaf gestapt. Grootmeester Smyslov heeft daar al eens op gewezen. Je kan als zwart reageren met e5, maar met de symmetrische variant met e6 heb je niets te vrezen. T/m zet 12 is het allemaal theorie en bekend.

Player – Player (12…Lg4)

Zijn 13. f3 is niet goed. Hij gaf later ook aan dat ik de hele partij beter had gestaan. Zowel 13… Ld7 is hierop goed, als het door mij gespeelde 13.., Te8. Na zijn 14. Dd2 kies ik in wezen een goede opstelling. Maar ik had me vervolgens moeten realiseren dat zijn dame de loper op e3 moet blijven dekken.

Ron – Hoofddor0p (16.Tac1)

Op zet 16 kan ik daarom al Pb4 spelen. En na mijn  16 .. Dd7 17. a3  op zet 17…, Pa5! (winnend).

Ook in de partij kom ik nog beter te staan, moet zijn 18. b4 counteren met 18…, a5.

Ron – Hoofddor0p (18.b4)

Genoeg gemiste kansen nog, al doe ik het daarna nog steeds goed. Ik dacht na 21…, Pxd4! nog wel te kunnen winnen.

Ron – Hoofddor0p (21…Pxd4)

Zag allerlei prachtige offers als hij op d5 zou nemen. Maar dat deed hij niet. Ik forceer met 26…, Lxe3 remise.

Ron – Hoofddor0p (26.Pe3)

Tja, dat is als je niet wilt verliezen. Maar ik stond nog altijd veel beter met mijn loperpaar en moet meer vertrouwen krijgen om door te spelen. ‘

Frank

Hierbij mijn partij. Ik ben hier uiteraard veel meer tevreden over dan de partij van vrijdag, alhoewel het verslag van Chris de Saegher mij wel geruststelde mbt de rating van mijn tegenstander van vrijdag.

Ik speelde een Horwitz (klaarblijkelijk). Toen wit verzuimde om veld e5 te blokken kon ik direct de diagonaal van loper c8 vrij maken.

Frank – Hoofddorp (7…Te8)

8. Pd2?  (Pe5!) , e5!

Er werden wat lichte stukken geruild en ik had daardoor al snel mijn toren op de h-lijn staan.

Frank – Hoofddorp (12.Pf3)

12……. Th5

Wit had niet veel. ( ES : zwart ook niet)Toch was ik op mijn hoede en speelde ik voorzichtig, misschien wel te. Dat kostte me ook nog eens een hoop tijd. Na Lg4 was de vraag of wit g3 of h3 moest spelen.

Frank – Hoofddorp (15…Lg4)

16 . g3?

Mijn tegenstander koos voor na lang denken voor g3, wat de computer echter compleet afkeurde en h3 aangaf als beste zet. Ik positioneerde mijn stukken om binnen te vallen.

Frank – Hoofddorp (17…Pe4)

( ES:  Hier is nog niets aan de hand. Wit zou zelfs een heel klein tikkie beter staan. Na 18.  cxd5! )

18 Tc2? Df5 !!

en toen wit 16. Dxb7 speelde zag ik dat deze niet meer aan de verdediging in het spel zou deelnemen.

Frank – Hoofddorp (20.Kg2)

2O ….. Pfx2 was de definitieve nekslag

(ES : het na afloop door mij geopperde Lxf3 is ook beslissend. Maar Pxf2 is absoluut leuker)

en met een mooie combinatie was mat onvermijdelijk.

 Martin

Teleurstellende partij en een teleurstellende avond. Een passende afsluiting voor een persoonlijk teleurstellend seizoen. Stomme vergissing in de opening

Martin – Hoofddorp (8…0-0)

9. d4 ?? LXf3 10 Lxf3 cxd4 en pionwinst

Lijkt wel het thema dit seizoen, verprutsen hoe ik mijn centrumpionnen moet opspelen. Heel handig dit soort fouten, vooral als je vaak met c4 of c5 opent. Daarna kansloos gebleven.-

Eddy: Ik schreef hierboven dat ik veel respekt kreeg voor de manier waarop enkelen doorvochten. Dat geldt zeker voor Martin. De hele avond doorzwoegen om nog iets van die achterstand in te lopen. En dat lukt dan ook nog wel rond de 40e zet.

Martin – Hoofddorp (39…Lxf4+)

Lxf4 ? Na afruil en een pion winst, verliest zwart nog een pion.

Ik heb Martin laten weten dat hij een te sombere kijk ventileerde in zijn mail naar mij. Maar daarna doet de tijdachterstand en wellicht vermoeidheid hem toch de das om. En natuurlijk de kracht van zijn jonge tegenstander!

Thomas:

De Draken variant is een van de scherpste openingsvarianten in de openingstheorie. In de jaren zeventig en ook tot in de jaren 80 gold Genna Sosonko als een groot kenner van deze variant en Anatoly Karpov als een gevreesde drakendoder. Zoals verwacht kan worden in dit systeem zaten we nog heel lang op bekend terrein.

Het systeem met 10.. Tb8 staat bekend als “ Chinese variant” Omdat een aantal jaren geleden Chinese topschakers dit begonnen te spelen.

Broek – Zhen Wu Chu (10…Tb8)

Ook veel gespeeld is het plan met Tc8 en Pc4 tegenspel op de damevleugel te ontwikkelen En in het gelukkige bezit van het loperpaar te komen. 

Broek – Zhen Wu Chu (16…a5)

16.. a5 kon ik niet meer terug vinden maar lijkt logischer dan met 16.. Pxg3 17. gxh3 waarmee wit de h-lijn op een presenteerblaadje krijgt aangereikt. Zwart speelt een tijdlang een van de beste zetten. Zo had ik oorspronkelijk op 22.. Da5 23. Dd5 gepland maar dat leidt tot niets na 23. ..Tb5

Broek – Zhen Wu Chu (22…Da5)

23. f6!

Ik twijfelde op zet 25 tussen Dd3 en Dc2 en achteraf had ik spijt niet voor 25. Dc2 gekozen te hebben.

Broek – Zhen Wu Chu (24…Df5+)

Het orakel geeft mij gelijk , +0,5 voor wit , niet heel bijzonder maar in de gehele partij inclusief eindspel schommelt de waardering zeer dichtbij de nullijn en dat is tenminste iets Er waren nog wat overeenkomsten met de partij van afgelopen vrijdag. Het was een dubbele toren-eindspel waarin wederzijds geen grote fouten gemaakt werden ondanks de altijd hoge moeilijkheidsgraad in dergelijke eindspelen, en de partij had een vreedzaam slot.

Broek – Zhen Wu Chu (28.Txd4)

28. …. Te8

Ik rekende met 28.. Tfd8 29. Td5 met vervelende druk op de zwarte stelling. 28.. Tfe8 is een veel actievere verdediging, zeer nuttig om te weten in met name het toreneindspel Rond zet 30 zakte ik zelfs een tijdje onder de nullijn maar met 44. Tb2 leken de kansen te keren.

Broek – Zhen Wu Chu (44.Tb2)

Ik moest bij elke zet calculeren of ik na promotie van de b-pion een winststelling met toren tegen pionnen kon bereiken.

Tot mijn schrik kwam ik erachter dat zwart met Kf4 en Ke3 de vrije f-pion kon ondersteunen en mijn winstplan met toren op de tweede rij houden en met de koning de zwarte toren arresteren, een lek bevatte. Tot ik het plan met Kc3 en Kd2 vond en weer hoop op het volle punt kreeg.

Broek – Zhen Wu Chu (47…Ta8)

Echter de zet 49.. Te8! dwarsboomde mijn plannen.

Broek – Zhen Wu Chu (49…Te8)

Na 50. B7, f2 51. B8D+,Txb8 52. Txb8

speelt zwart niet 52…f1D? 53.Tf8+ maar 52.. f1P!+ en zwart redt zich op studieachtige wijze!

Uiteraard wel mijn uiterste best gedaan, maar het zat er gisteren blijkbaar net niet in.

Een gedachte over “Hoofddorp extern (gecorrigeerd)”

  1. Het commentaar op de site van Hoofddorp is inderdaad niet zeer vriendelijk. Eddy heeft gelijk. Maar mijn tegenstander was zeker niet onsportief. Ik vind het geen probleem om volgend jaar een klasse lager te spelen. Als we op volle sterkte zijn en met Sven weer in vorm en erbij, kunnen we ons beslist ook in deze klasse handhaven,

Reacties zijn gesloten.