Rectificatie verslag 9

Ik vermoedde al  in mijn verslag van ronde 9 dat ik de partij van Ab tegen Hugo niet helemaal goed in mijn computer had zitten. En dat bleek te kloppen. En mijn oordeel over de kwaliteit van de partij was derhalve te hard. Echter toch  met een grond van waarheid. Hugo zag geen  kans om een schitterende stelling in winst om te zetten.

Hij schrijft me:

‘Een van de redenen, waarom ik zoveel tijd heb verbruikt (zie jouw “raadseltje” (met de klok)), was inderdaad vanwege een paardoffer (met vrijmaking van mijn tot dan toe nutteloze zwarte loper in een zeer bruikbaar stuk). Maar uiteindelijk heb ik dat paardoffer niet gedaan omdat het niet goed leek te zijn.’

Bij onderzoek met de computer blijkt dat Hugo het uiteindelijk op de verkeerde vleugel zocht, met 20. … h5 in plaats van a5 gaan er  inderdaad allerlei offerwendingen met paard en/of loper inzitten! Erg leuk om te zien, en dus maar even in een ‘levend diagram’.

Bovendien blijkt dan dat in de eindstelling nog steeds  zwart heel erg goed staat. Maar daar zal dus de stand op de klok wel een rol gespeeld hebben, en bovendien was Hugo misschien een beetje ontmoedigd geraakt omdat hij aldoor de oplossing in een stelling die er heel goed uitzag niet kon vinden.

One thought on “Rectificatie verslag 9”

  1. Ah leuke stelling en wat een prachtige offerwendingen. Maar met niet al teveel tijd, best lastig om te zien. Af en toe moet je gewoon durven.

Reacties zijn gesloten.