Verslag Ronde 9, 8 nov ’21

Het begon vreugdevol. Vrolijk toonde iedereen zijn ineens weer verplichte QR-code. (Wel slecht voor je privacy. Frank weet gelijk wanneer je jarig bent! ) En er waren weinig afwezigen.

2S7A9511WEB.jpg 

Het schaken begon bij de meesten  op nette schaakkundige wijze, maar al gauw werd er vanavond stevig geknoeid. En dat bleef lang zo. Martin blunderde al heel snel een kwaliteit en een rochade naar de ratsmodee. Of naar de gallemiezen. Daar wil ik afwezen. Met een fout die aan een absolute beginner deed denken. Hij had waarschijnlijk een dutje gedaan voor hij naar de club ging en was nog niet wakker. Hans deed het al gauw slecht tegen de Siciliaan van Ron.  Toen Hans  al op zet 15 had opgegeven, verblunderde nu  op zijn beurt Frank tegen Martin door een even niet opgemerkt vorkje een stuk. Ook een beginnersfout, ook nog niet wakker.  Iets later begon  Arend rond zet 20 zijn tot dan toe, notabene tegen Paul, vrijwel vlekkeloos  gespeelde partij  langzaam maar gestadig te verknoeien. Toen dat alles duidelijk was geworden bleek Hugo er niet in te slagen, – naar mij pas bij de analyse bleek- dankzij nogal wat opzienbarende missers , Ab te confronteren met diens te snelle onzorgvuldigheid.

2S7A9524WEB.jpg 

Raadseltje: welke klok is van Ab?   (de rechter geeft 1 uur en 19 minuten aan, de linker 15 minuten en 20 seconden) )

Alleen bij Matthijs-Gerrit en bij Sven – Peter leek het vanavond wel op echt schaken.  Matthijs speelde met wit de opening prima en het middenspel redelijk. Hij kwam beslist wat  beter te staan (dat vond ik niet alleen, maar dat bevestigde thuis de heer K. ook)  , maar misschien was het naar Matthijs’ smaak niet genoeg. Althans op ons aller onderbondsniveau . Grote fouten werden daar nergens gemaakt.

En Peter verloor ook niet door een blunder, maar hoogstens door een enkele onhandige zet, en Sven was in vorm en offerde fraai naar de winst.  Hoogstens had hier Peter nog wel een mogelijkheid gehad om toch  een vluchtroute te ontwaren,  maar dat hij dat niet zag , is hem niet te verwijten, want Sven en ik zagen het ook niet.

Wat details:

Ron schrijft me over  zijn partij:

“Wees niet te hard voor Hans, die had een off-day. Maar hij had 6…, Lb4 toch ook door Bert tegen zich gekregen? Meende ik me te herinneren en klopt.

Hans - Ron (6...Lb4).jpg

Daarna werd het modderen voor hem. Ik speelde bewust gelijk 12…,e x f3 omdat ik wilde dat hij met paard terug zou slaan. Was al aan het kijken naar de opstoot e6-e5. Mijn loper moet in het spel komen, desnoods ten koste van pion b7.

Hans - Ron (12.c4) (1).jpg

12 …  exf3  13. gxf3 (i.p.v. Pxf3)leek mij sterker voor hem. Hij heeft immers het loperpaar en open lijnen naar mijn koning kunnen dan helpen, ook al moet zwart natuurlijk al gewonnen staan.”

Hans - Ron (15.Lf4).jpg

Wit geeft op. Zwart wint een stuk! Na 15. … e5! En daarna e4. (Let op de penning na Te8)

2S7A9519bWEB.jpg

Frank schrijft spijtig:

“Dik gewonnen staan maar met 1 verschrikkelijke blunder alles vergooien…”

Frank - Martin (17...bxc6).jpg 

18. Pe5 ???  f6! En wit verliest een stuk, en staat nu ineens een kwaliteit achter.

Hij fluisterde me toe, toen Martin even liep bij te komen van de emoties,  dat hij het toch nog maar even doorspeelde, want ‘ tegen Martin weet je het maar nooit’. Maar Martin vond één slaapmoment wel genoeg , gaf niets meer prijs en speelde vakkundig naar een gewonnen eindspel. De vrije a-pion zal het eerst promoveren. Ja, dat zag Frank toen ook wel . Tot ‘leringhe ende vermaec’ hier hoe het bijv. had kunnen gaan..

Waar het mis ging in redelijke stelling bij Arend

Paul - Arend (21.Pc7).jpg 

Na Lxd3 is er nog helemaal niets aan de hand. Maar na Arend’s Td8 gaat zwart op Lb5 een pion verliezen, en daar heeft Paul wel genoeg aan. Paul  gooit dan ook nog zijn eindspelervaring in de strijd en dan is er geen houwen meer aan.

De degelijke stelling van Matthijs rond zet 13. Hij kreeg met welwillende openingsmedewerking van Gerrit al bij zet 3 gelegenheid om in de Siciliaan d7-d5 te spelen. U weet, als dat echt kan, is dat  feest voor de zwartspeler.

MattheusGerrit.jpg 

Deed het verder ook prima. Hij stond aan het eind van de partij al heel lange tijd  wat beter .  Gerrit was daar natuurlijk niet zo zeker van. Als gezegd, Mijnheer K. later dus wel! Maar Matthijs vond het op ons aller eenvoudige bondsniveau  terecht  niet genoeg. En was heel tevreden met een remise tegen Gerrit! Een plusremise noemen ze dat. Hij had nog wat kunnen proberen -na voorbereiding- met doordrukken van c5 naar c4. Zijn Koning staat goed in de buurt.

MattheusGerrit1.jpg

Ik krijg zo langzamerhand het idee dat Matthijs  in het schaakclubloze tijdperk enorm vooruit is gegaan! Er gaat veel minder vaak iets hopeloos mis en ik vind de openingen vaak  beter en de opbouw ook. Hij boekt ook meer punten. Maar trek het je niet aan Matthijs,  want weet ik veel …!? Misschien komt het door die baard. Daar werd toch ook Simson heel sterk van? Toen dat werd afgeschoren was het met Simson afgelopen !  Dus Matthijs, je weet wat je niet te doen staat!

2S7A9512WEB.jpg 

De missers bij Hugo tegen Ab durf ik niet goed te illustreren. Ik moet haast wel  iets fout gedaan hebben bij het invoeren van de partij. Want nu zie ik op de computer dat Hugo gewoon een stuk kon slaan na  zet 26. Te3? met Txc2  !      (???) Met torenwinst?  En ook nog na 26. … a4 27 a3?

En dat ook Ab een toren kon winnen na 28 … Db6  Gewoon 29. Txc3.  Zal wel niet kloppen. Alsjeblieft, vertellen jullie me dat mijn stelling niet deugt.

De mooie combinatie van Sven. Niet heel moeilijk, maar toch. Je moet er  maar zeker van zijn dat je niks over het hoofd ziet. Dat deed hij wel, maar niet dodelijk. Ergens dus mist Sven even de sterkste en had Peter nog een beetje kunnen ontsnappen. Maar die zag het ook niet en dus  mocht Sven lustig doorcombineren.

Was het weer even. Ben benieuwd wat de vanavond af te kondigen Corona-maatregelen teweeg gaan brengen. Gaan we weer op slot? Dat zou wel erg jammer zijn.

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

One thought on “Verslag Ronde 9, 8 nov ’21”

  1. De stelling bij Ab-Hugo is inderdaad niet correct. Ik ga dat stukje verslag snel rectificeren.
    Eddy

Reacties zijn gesloten.