Ronde 5, 4 oktober ‘21

foto groter ? Klik er op !

De opkomst was mooi! Druk in het theater!

2S7A9311

Blunder??? Daar schreef ik vorige week over. Wanneer is er sprake van een blunder? Ik zag er toen geen. Nou ja, bijna geen.

Maar deze avond wel! En wat voor!

Peter speelde zijn opening met wit erg terughoudend  (1. d4 2. Pc3  3. e3) waardoor al gauw Martin het heft in handen kreeg! Al heel snel volgde er Peters grote vergissing op  (ja hoor, ook best een blunder), waardoor hij een stuk verloor.

Peter - Martin (8.Pe2) (1).jpg  

8. c5-c4   en de loper heeft geen vluchtvelden meer. Dus dan maar Lxh7. Voor een speler als Martin met een elo van 1700 met veel sterke aanvalspartijen op zijn naam is dit natuurlijk verder geen probleem meer. Martin speelt de hele avond sterk en moeiteloos. Tot zet 22. En dan …  U gelooft  uw ogen niet.

Peter - Martin (22.fxe3).jpg  

De stand is nu – 4.30  .  Uit en over dus voor wit. 

Maar Martin antwoordt met 22 ….  cxb3 ????, en na het antwoord van Peter geeft hij op!  Zelf schrijft hij me : “De blunder om mat in 2 te overzien, komt door te snel te spelen en even alle ingestane stukken willen ruilen, in de illusie dat wit niks meer heeft. Totaal onnodig maar terecht verloren dus.” Vorige week herinnerde ik u aan een uitspraak van Donner die schreef dat hij heel slecht was in het winnen van een gewonnen stelling. Inderdaad: zorgeloosheid, onderschatting van stelling en tegenstander , concentratieverlies, e.d. liggen op de  loer. Ik vind het fijn dat Martin dat nu even voor me wilde illustreren. Ik hoopte wel voor Martin dat Peter het niet zou zien. Maar die zag het wel. Kon natuurlijk ook eerst zijn ogen niet geloven! Maar speelde toen vrij snel  23. Pf6+  en omdat na het gedwongen Kh8   24. Th5 mat volgt gaf Martin op!

Nog meer van dat ongelukkige fraais? Jawel.

2S7A9315

 Gerrit noemde het een ‘misverstandje’. Een eufemisme voor een ….  Vult u zelf maar in. Ik wil Gerrit niet ontmoedigen.

Hugo speelde Konings-Indisch in de voorhand. Niet echt gevaarlijk voor zwart, maar wel degelijk en gemakkelijk te onthouden. En natuurlijk een makkie voor een witspeler die als zwartspeler vaak Konings-Indisch speelt. Ik heb me er zelf  om die redenen vroeger ook in verdiept en uiteraard probeerde Bert het ook vaak.

Het ‘misverstandje’ was dat de ogenschijnlijk best actieve zet 10. …..  b7-b5 even de sluipmoordenaar op g2 vergeet! Misschien was eerst 10. …  e5, om de nu volgende narigheid te voorkomen beter geweest.

Hugo - Gerrit (10.Dc2).jpg 

 10. ….  b5?  11. e5! Pxe5  12. Pxe5  Lb7  ( ….  Tb8 13. Pf3 is niet mooier ) 13. Lxb7 Dxb7 14. Pef3  Zo, dat stuk kan vast in de doos. Ja, dan kun je het tegen Hugo Ent verder wel schudden. Flink wat stukkenruil erachteraan en zwart is kansloos. Ent heeft zelf erg weinig misverstandjes. Daar ben ik intussen ook wel achter. En waarschijnlijk omdat ook Gerrit dat wel in de smiezen heeft, laat hij weinig geïnspireerd er nog een misverstandje op volgen bij zet 23. Nog een kwaliteitsverliesje. Dan geeft hij het op.  Als het niet zo simpel was geweest zou je het een miniatuurtje kunnen noemen.

De manier waarop Hans al vroeg een stuk achter raakte tegen Sven was geen blunder, ook niet erg kosjer. Wit (Sven) stond al gauw prettig omdat Hans in het Schots de hoofdvariant negeerde en na 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3. d4 exd4 4. Pxd4 niet het meest gebruikelijke Pf6 speelde , maar 4. …Pxd4. Na 5. Dxd4 blijkt de witte stelling comfortabeler.

Sven – Hans (5.Dxd4)

Sven speelt sterk verder, en dat de voor de hand liggende zet 12. .. Pb4 een fout blijkt te zijn, gaat Sven dat genadeloos aantonen!

Sven – Hans (12…Pb4)

13. Db3! Pxd5  14.  Dxb7!!  (Mooi! ) Pxe3 ( …. Td8  15. Dc6+ Td7  16. exd5 en zwart gaat de dreigingen met Ld4 en Te1 ook niet overleven)) 15 Dxa8 Kd7  16. fxe3.

Zwart kan het wel opgeven, maar doet het niet en hij vecht door voor zijn leven, en doet dat vernuftig. Sven moet er nog wel flink bij nadenken. Hans ziet zelfs nog kans een klein beetje materiaal terug te veroveren, maar Sven manoevreert knap naar een aardig, materieel minder gunstig, eindspel dat evengoed kansloos is voor zwart. Omdat zijn Koning veel slechter komt te staan dan de witte! Hans ziet dat en gooit bij zet 36 dan toch maar de handdoek in de ring.

Een voorbeeld hoe het verder had kunnen gaan:

Ron moest tegen de gelukkig weer heelhuids van vakantie teruggekeerde Paul laten zien dat die nog niet in blakende vorm zou kunnen verkeren. Na een eerste vermoeiende werkdag had Paul graag deze beker nog even aan zich voorbij laten gaan. Mailde hij.

Maar het viel uiteindelijk mee. Ron (zwart) koos voor Grünfeld-Indisch. Paul heeft een voorliefde voor doorstomen met de c-pion. Het kan in het Slavisch,  in de Colle met zwart (daarin deed hij het ooit tegen mij ook, ook niet veel resultaat ) , in het Frans (zie verderop) , en hier dus. En het lijkt altijd agressief en het is het nooit. Ook hier dus niet.

Paul – Ron (5…0-0)    

6. c5?

Ron heeft er ook geen moeite mee. En bij zet 12 staat hij prachtig.

Paul – Ron (12…Pe5!)

12. …  Pe5 !!   Het is duidelijk dat de zwarte stukken agressiever staan opgesteld dan de witte en het zwarte centrum er ook beter bijstaat.  Wit kan niet op g4 nemen, wegens  bijvoorbeeld 13. hxg4  Pxd3+  14. Ke2  Pe4  (15. Kxd3?  Pf2+ met damewinst) en de zwarte stukken zaaien dood en verderf.

Ron denkt na 13 Le2 lang na. Na veel geruil van stukken blijven de positieve kenmerken van de zwarte stelling aanwezig. Maar vanaf zet 17 glipt het een beetje weg uit Rons handen, en na een wat minder sterke 18e zet is er van het voordeel nog maar een klein beetje over. De  slechte witte dameloper is inmiddels wel weer sterk geworden, de pion op d5 is achtergebleven. Dan ziet Ron zo gauw geen winst meer en accepteert bij zet 20 remise. Komodo vindt dat zwart nog steeds een heel klein voordeeltje heeft. (-0.45) Een ‘plusremise’ noemen ze dat geloof ik.

Paul – Ron (20.Tad1)

Bij Ab-Arend scheurde onze eigen Verstappen weer door de bocht, maar dit keer zonder van de weg te raken.

2S7A9312

(Hand op weg naar de versnellingspook)

Arend speelde Frans. Dat is een goed voornemen. Maar net als Verkooijen deed, stoomde hij door met c5-c4 en ook hier is het niet erg goed.

Ab – Arend (4.d4)

4. .. c5-c4?

Dus daarna staat Ab al beter.

Na nog een wat ongelukkig g6 kan Ab de zwarte rochade definitief verhinderen

  Ab – Arend (12…g6)

13. Lh6!  Ook niet prettig.

Omdat het dan niet zo eenvoudig meer is om wat leuks te vinden raakt Arend verder in het slop en verliest nog twee pionnen. Ik moet toegeven dat Ab het dan verder foutloos uitspeelt.

Ron- Frank

Spektakel genoeg’ schrijft  Frank bij zijn partij tegen Bert , die hij me opstuurt (Fijn! Dat scheelt werk!). En dat is zo. Vooral het slot is mooi. Het begon allemaal vrij rustig. Het valt me op dat het erop lijkt dat Bert tijdens  de Corona- impasse besloten heeft  eens een ander openingenrepertoire te ontwikkelen. Het werd nu Spaans. En hij doet het goed. Hij staat al gauw beter.

Bij zet 12 het eerste spektakel: Bert gaat er tegenaan. 12. g4. Komodo ziet er weinig in. Te vroeg misschien. Die beveelt gewoon het voor de hand liggende 12. Lh6 Pg7  13. Te1 aan.(0.85)

Bert – Frank (14…g6)

15.  g4 ?

Dan is de stand zo ongeveer gelijk. En dan komt er spektakel van Franks kant. Die speelt 15. …  Pc4 !?  Weg van  die rand. Op weg naar betere oorden.

Bert – Frank (15…Pc4)

Ik sta er naast en denk: je geeft zo wel 16. b3 kado. En wat doet dat paard dan op b6? Of eerst met de pion slaan op e5? Als wit met Pf3 terugslaat dan heb je een nuttig Pc4xe5. Maar als wit dan met de pion terugslaat  op e5? Dan moet dat paard alsnog naar b6. Zou een kwaliteitsoffer dan wat zijn op f3? Is dat zijn bedoeling ?? 

Ja dus! Dat was inderdaad zijn bedoeling. Zo gaat het. Leuk! Maar voldoende compensatie? In ieder geval wordt weer eens duidelijk dat Frank niet schuwt  initiatief te zoeken ook als niet direct volledig uit te rekenen valt of  een offertje genoeg is.  Een moedige schaker die Frank. Hij staat niet voor niets nu bovenaan.

18. Dxf3 Pe5 Dat paard staat nu tenminste op een nuttig veld. 19. De2  (Dg2!?) Lf6!

Bert – Frank (19…Lf6)

Zou hij dat allemaal vooruit gezien hebben? Er zit nu ineens wel heel veel dreiging in. Knap hoor!

De heren waren zeer serieus bezig vanavond. Ze hebben pas 20 zetten gedaan, maar zijn wel de laatst spelenden vanavond.

En veel schaakbroeders zien dat er op dit bord iets bijzonders aan de hand is. Grote belangstelling!

2S7A9326.JPG  2S7A9326

Na wederzijds sterke zetten staat na zet  21    het volgende op het bord:

 Bert – Frank (21.Lf4)

Ik dacht: Natuurlijk 21. …  Pxg4! Want de loper valt het paard op c3 aan en dus heb je dan 2 pionnen voor die kwaliteit.  Mooi toch! Tot mijn verbazing wordt er dan vrij vlug tot remise besloten. Thuis nog maar eens goed naar kijken.

Frank schrijft me later:  ‘’Pg4 toch niet goed volgens de computer. Nog lang over Pf7 gedacht, maar ik zag het vervolg niet.’  Mijn Komodo vindt Pf7 beter, en Pc6 nog beter. Na 21. … Pxg4 vindt hij dat wit ineens flink beter zou staan, en suggereert: 22. De6+ Kh8 23. hxg4 Lxc3 24. Tae1!

Doch toch remise. Alle schakers kunnen naar huis! Wel denk ik even: Hoeveel partijen al heeft Bert dit seizoen remise geaccepteerd in eigenlijk wat betere stelling?

Al met al wel weer een mooie schaakavond voor uw deserteur.

Eindcontrole moet nog plaatsvinden.