Historie

EEN BEETJE GESCHIEDENIS.

Aris de Heer was in zijn tijd een heel sterke dammer. Waarschijnlijk de sterkste dammer van Nederland, ook internationaal in de damwereld bekend. Hij  leefde van 1806 tot 1874. Hij schijnt ook nog een verdienstelijk  schaker geweest te zijn. Drie zoons van hem waren ook sterke dammers. In 1841 is er al sprake van een “Beemster Dam- en Schaakgenootschap”, dat het tot 1897 volhield.

Er moet in de Beemster ook daarna nog een bloeiend dam- en schaakleven hebben bestaan, waarin de nazaten van Aris de Heer een belangrijke rol speelden. In 1906 werd er een ‘Dam- en Schaakvereniging  Aris de Heer’ opgericht. Jan de Heer was de eerste voorzitter.

Aanvankelijk waren er meer dammers dan schakers. Vanaf ong. 1910, met enkele onderbrekingen ( o.a. in WO I) spelen de leden mee in competities van de Nederlandse Dambond en de Nederlandse Schaakbond. De dammers promoveerden in 1961 naar de Hoofdklasse. De schakers speelden lange tijd in de derde klasse van de NHSB. Af en toe, zoals nu sedert seizoen 2012-13 in de 2e klasse.

Zowel van de dam- als van de de schaakvereniging nam het aantal leden langzaam maar gestadig af. In 2009  waren er nog maar vier dammers over en die besloten ermee te stoppen. Eigenlijk is Aris de Heer dus nu nog alleen een schaakvereniging. Die nog net voldoende schakers heeft om goed mee te kunnen in de 2e klasse NHSB. Maar heel graag zouden wij nieuwe leden willen verwelkomen.

Daar wordt wel aan gewerkt. Daartoe hebben we sinds jaren een bloeiende afdeling van jeugdige, enthousiaste schakertjes die op maandagavond van 19.00 tot 20.00 uur hun jeugdcompetitie spelen, onder leiding van Bert Kuijer en Martin Zwaneveld.  Namens Aris de Heer assisteert Eddy Saraber bij de schaaklessen op basisschool De Blauwe Morgenster. En ieder jaar organiseert Aris de Heer het succesvolle Beemster Jeugdsnelschaak-kampioenschap.

Sinds 2012 spelen we in Cultureel Centrum Onder De Linden, in Middenbeemster. Jongeren en ouderen die willen kennismaken zijn er op maandagavond van harte welkom.

Welkom bij schaakclub Aris de Heer