Hersenfitness 28 + Oplossing

Train uw voorstellingsvermogen!

Een schaakprobleem van de schrijver Nabokov!

Opgevist uit Hesse : “The joys of chess” Zie daarvoor ook ”Uit de kast gekomen 10

Mat in twee! En niet in meer !!!!

Nabokov

Dit was kennelijk heel erg moeilijk. Ik geloof dat zonder digitaal hulptuig niemand het gevonden heeft. Weer zo’n voorbeeld van zijn oorspronkelijke plaats weg moeten denken van een stuk dat inmiddels verzet is. Na b7-b8D en d7-d6 staat daar die ‘gluiperd op b7’ (volgens Paul) schaak te geven! Dus kan het geen mat in 2 meer worden. Ik kreeg wel veel reacties. Meer dan anders. (vaak wanhopig of fout) Dus meer van u vinden echte schaakproblemen toch wel interessant. Met tegenzin zal ik er dus nog t.z.t. maar eens een paar publiceren.

5 thoughts on “Hersenfitness 28 + Oplossing”

 1. Hoi Eddy,

  Ik lees nu pas goed je commentaar. Dacht in eerste instantie dat g7 een typo was en dat je b7 bedoelde, daarom begreep ik je commentaar niet. Je hebt helemaal gelijk, mijn oplossing werkt niet in twee zetten.
  Mea maxima culpa.

  mvg.,
  Paul

  1. Komt ook doordat ik dacht dat je in je mail aa mij met ‘die kleine gluiperd’ g7 bedoelde en niet b7. Potpourri van misverstanden.

 2. Ha Paul,

  Dat dacht ik in eerste instantie ook, maar je staat schaak. Dus Dc5 kan niet als tweede zet…

  Niet zo eigenwijs zijn dus he šŸ˜‰

 3. eddy,

  Volgens mij blijf ik gelijk hebben.
  De kleine gluiperd speelt:
  b7-b8 promotie naar dame – c7-c6
  Db6-c5 mat
  dus 2 zetten mat
  Zoals ik op 4 februari mailde:
  Met hersenfitness 28 duurde het ook even.
  Helemaal de gluiperd op b7 over het hoofd gezien. Dat je hersens alleen maar naar de gewone stukken kijkt en de pionnen alleen maar hinderlijk vindt. Zoveel penningen, dat moet toch een eitje zijn, mooi niet, je hebt zelfs een tweede dame, of loper nodig
  b8 promoveert naar dame of loper – d6
  Dc5 mat

Reacties zijn gesloten.