Hersenfitness 22 + Oplossing

Zal ik wel? Zal ik niet? Redenen genoeg om de volgende stelling niet te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat hij uit een recent internet-partijtje van mezelf stamt. Dat lijkt dus gewoon aandachttrekkerij van een ouwe vent. En omdat mijn tegenstander lang niet zo sterk was als jullie! En omdat er nu heel veel heel sterke zetten mogelijk zijn. (Wit heeft aan alle kanten formidabel veel compensatie voor zijn gambietpionnetje. ) Niet geschikt als schaakprobleem dus.

Redenen om het toch te doen: Het is een voorbeeld dat aansluit bij mijn serie destijds over de Diemer! Natuurlijk speel ik dat op internet tegen niet zo sterke tegenstanders. En als vaak bij de Diemer duiken er weer erg leuke varianten op.

Dan sta je totaal gewonnen, denk je. Die zwarte Koning staat zwaar op de tocht. Maar ja, hoe gaan we dat aanpakken?

De allerbeste zet is wel behoorlijk onverwacht. Ik vond hem dan ook niet! Er zijn genoeg vrijwel winnende zetten (bijv. mijn Ta1-e1) , maar Prof Dr K geeft later heel snel de allersterkste en absoluuut de allerleukste. Zo’n voortzetting die je doet verzuchten: 1, wat is het schaakspel toch mooi en 2. Het zelf echt goed doen, dat lukt mij nooit.

Train uw voorstellingsvermogen. Zonder programma of houtjes

Welke zet kiest het computerprogramma als de beste en de leukste voor wit?

Antwoorden kwamen binnen van Paul, Gerrit en Martin. Allen zagen terecht Pe4 als de mooiste. De varianten waren weer het meest correct en volledig bij Gerrit.