Post uit Australië

Ik ontving een leuke reactie van Stefan Vink. Omdat er opmerkingen in staan, waar u misschien iets aan heeft, heb ik hem gevraagd of ik zijn mail mocht publiceren. Dat mocht!

Dag Eddy,

Hier een berichtje uit het verre Australië. Ik hoop dat alles goed gaat met jou en je familie in deze wat sombere tijden. Gelukkig kunnen we nog wel virtueel achter het schaakbord zitten en veel over schaken lezen en zien. 

Verder wilde ik zeggen dat ik jouw stukjes met veel plezier lees. Ga zo door met het schrijven van die leuke stukjes. Ze worden zelfs gelezen door een aantal van mijn clubgenoten van de Mentone chessclub. (dan wel met Google Translate )

Ik ben de laatste tijd vooral bezig met het bestuderen van Silman’s ideeën (How to reassess your chess). Daar gebruik ik de lessen van chess.com van (moet wel betaald, maar is dat zeer waard) en is erg interessant. Het heeft mijn rating doen stijgen op chess.com van 1650 naar 1950, dus het lijkt wel te helpen. Het laat een stelling zien die in het voordeel is van een speler, maar wat niet altijd meteen duidelijk is hoe je dit moet doen (of het lijkt juist dat deze er slechter voor staat).  In onderstaande screenshot kun je de stelling zien (er zijn 7 zetten in totaal) en je moet dan telkens de juiste zet voor zwart vinden. Als je een foute zet doet dan krijg je ook te horen waarom die fout is of dat deze niet slecht is maar dat er een veel betere zet is. Het is eigenlijk een soort van A.I coach.

Daarnaast kijk ik op Youtube vaak naar Daniel King (Powerplay chess) website. Weet niet of je dat channel kent?

Hou je taai en hopelijk zien we elkaar weer als we weer het land uit mogen (de grenzen zijn dicht hier in en uitgaand).

Groeten Stefan

Eddy: Omdat bovenstaande afbeelding een screenshot is, weet ik niet of u de tekst op uw apparaat kunt lezen. Stefan stelde voor nog wat voorbeelden te mailen. Ik ga met hen overleggen of dat ook anders kan.

PS: Op Hersenfitness 15 kreeg ik al een reactie per mail van Paul. Geheel juist. Wie volgt? ( Uit de laatst gespeelde ronde intern, wist ik al dat hij weer goed in vorm is.)

5 thoughts on “Post uit Australië”

 1. Interessant, ik zou zelf ook niet zomaar de d6 pion hebben opgegeven denk ik.
  Aangezien c4 niet goed te verdedigen is begrijp ik het achteraf wel. Had niet zelf deze zet als eerste in gedachte.

 2. strategisch diagram die onze verre en zeer amicale schaakvriend laat zien. Zelf zal ik blind d6-d5 spelen, om daarna de toren op d8 te zetten.

  Stefan, het gaat je goed daar in het verre Down Under, hoop je schaaksterkte nog eens te kracht meten. Samen met een Beemster Bier, toast!

  1. Reactie van Silman:
   D5 is sharp, interesting move. However, it allows White to rid himself of a bothersome c-pawn with 2. c x d5
   Try again. 🙂

   1. De eerste juiste zet is 1 a5! protects the Knight, gains queenside space and threatens a4, trading the a-pawn (Which would give black an open a-file) for the c4 pawn (Which would bring Blacks light squared bishop strongly into the game). The loss of the d6 pawn does not bother black because that will allow him to make his advantage in development even more pronounced.

    De volledige oplossing volgt later.

Reacties zijn gesloten.