Hersenfitnes 4 + Oplossing

Probeer het zonder bord en stukken en zonder computerprogramma. Train uw vermogen om vooruit te zien. Binnenkort de oplossing alhier.

Wat hieronder volgt vind ikzelf prachtig. Dat er zoveel schoonheid in dat spelletje kan schuilen! Ik denk dat deze de moeilijkste is tot nog toe. Voor de bollebozen onder ons. (Van welk schaakprincipe maakt wit gebruik?)

Natuurlijk staat wit materieel beter. Maar winnen zal nog een hele klus worden, resp. niet mogelijk zijn. Denken wij eenvoudigen van geest. Maar niks hoor !

Wit geeft mat in 4 zetten

Gerrit stuurde me weer de correcte oplossing. Dezelfde als hieronder aangegeven. Hij noemt het schaakprincipe: ‘Afgedwongen zetten’. Ik had het woord ‘Zetdwang’ in mijn hoofd. Vooral voor 3 …. b5. Je moet zetten, en je kunt niet anders dan de zet doen die gunstig is voor de tegenstander. Dat geldt inderdaad eigenlijk voor alle zetten in de oplossing.

Bert stelt vast dat winnen niet moeilijk is. Zie zijn r e a c t i e hieronder. Maar zijn idee 1. Kc6 wordt geen ‘mat in 4 zetten’. Die oplossing zegt hij wel gevonden te hebben. Maar ik denk dat Bert zo -terecht- bezwaar maakte tegen mijn opmerking dat winnen nog wel eens lastig zou kunnen worden. Voor de beste schakers niet. Mij leek het best nog lastig.Een gedachte over “Hersenfitnes 4 + Oplossing”

 1. Hoi Eddy,
  Winnen lijkt me op zich niet zo’n probleem.
  Met Kc6 en dan de pionnen ophalen en een beetje uitkijken voor pat door de eerste pion met schaak te pakken met de loper met behulp van een tussenzet met het paard en dan de tweede er af te halen emt de koning, eventueel weer met een tussenzet van het paard.
  Winnen in vier zetten is wel eentje die ik niet zo snel zag.
  Kunnen we al de oplossing geven of zal ik je die eerst privé mailen?

  Groet,
  Bert

Reacties zijn gesloten.