Interne, ronde 10

Omdat er tegelijk een bekerwedstrijd woedde, resteerden er slechts vier partijen rechtstreeks voor de interne. Rechtstreeks omdat de wedstrijden voor beker of externe die op de thuishaven gespeeld worden, ook meetellen voor de stand van de interne. Wie daar wint krijgt zijn eigen waarde uitgekeerd. Wie remise speelt krijgt 2/3 van zijn eigen waarde. Enz.

Het belangrijkst voor de stand was vanavond de partij tussen en Jos (wit) en Paul.    Siciliaans.  Jos weet meer dan genoeg van de gevestigde openingentheorie om te weten hoe je die een beetje kunt omzeilen. Hij kiest zijn eigen, voorlopig rustige, route. Met d3, en g3, en Pbd2. Waarmee je even afziet van eventueel wit openingsvoordeel. Hoe moet je dit noemen? Gesloten Siciliaans? Konings-Indisch in de Voorhand? Ik denk dat laatste. Wie heeft er ervaring mee?

10.Jos1   10Jos1

Toch is Jos' stelling niet uniek. (Hij zal ongetwijfeld ook wel in een notatieboekje voorkomen van Bert.)  En na de 10e zet heeft ook Power Book nog steeds één voorbeeld. (Hansen,L (2545) -Jensen,V (2250), Aarhus 1994, 0-1). Paul heeft dat allemaal voorbereid en bestudeerd natuurlijk, en hij denkt te komen met een verdere versterking (Jensen speelde hier 10 .. dxe4)  10 .. d4!?  Ik heb het al meer opgemerkt (zie zijn partij tegen Jasper van de vorige ronde) : Paul vindt dat centrumpionnen zo snel mogelijk over de middellijn moeten oprukken. "Wat jij kunt, kan ik ook." denkt Jos  11. e5! nu zou je 11.  .. Pd5 verwachten, maar er volgt 11 ..  Pd7 De stand is gelijk. Maar als wit die pion op e5 kan handhaven, lijkt hij een beetje meer ruimte te hebben. Dus ….  langzaam beginnen de agressieve aandriften die we van de witspeler nu al zo goed kennen  (hoho, alleen op het schaakbord!), zichtbaar te worden.  Met een spoedig 13. h4 !? .  En na een wat onduidelijke 16e zet van zwart (Pb4) kan onze in het echte leven zo vreedzame witspeler zijn diep, diep in het onbewuste opgeslagen neigingen niet meer beheersen:

10.Jos2 10Jos2

17. Lxh6   Nooit te beroerd om een pion of zelfs een stuk te offeren. Een logisch plan! Maar in een verkeerde uitvoering, toont Houdini aan. Die voordeel voor wit aangeeft met: 17. Pf6+ (dreigt kwaliteitswinst)  gxf6  18. exf6 (met aanval op dame en loper) e5 (want na damevlucht slaat wit eerst zijn stuk terug en daarna op h6 en bevindt de zwarte stelling zich in een nog diepere depressie.  19. fxe7  exf4  20. Ph4 waarna wit er goed bij zou staan. Maar ja, dat is voor een tamelijk normaal mens zonder verregaande  geestelijke gezondheidszorg  moeilijk te bedenken.

Verder met de diagramstelling:  17. Lxh6!? gxh6  en nu zou Houdini vrede hebben met het (notabene door Niels!!)  bij de postmortem-analyse gesuggereerde  18. c3 of zelfs nog met 18. c4, en bijna gelijke stelling voor wit. Maar Jos is nu niet meer te houden:  "Ik voelde dat dat moest kunnen met al die witte stukken tegen de geruïneerde witte koningsstelling."

10.Jos3 10Jos3

Hij gaat nu echt door het lint:  18. Ph4? Later suggereert hij in een mail dat wellicht 18. Pf6+ beter was geweest. Houdini toont aan dat ook dat  eigenlijk een verkeerde medicatie zou zijn geweest: 18. Pf6+ Lxf6  19. exf6 Ph7! 20 Dd2 (de beste, die zet had Jos ook in zìjn varianten zitten) Dd8! en de zwarte dame is op tijd ter plaatse om de crisis te bezweren:  20 .. Lxg2  21. Kxg2 Dxf6

Second opinion na uitvoerig onderzoek in diagram 10Jos2:  Bij zet 17. (dan al, direct dus) is Pf6+ kansrijk. Het gespeelde 17. Lxh6 is speelbaar indien gecombineerd met 18. c3 Pd5 19. c4! , maar wit mag blij zijn als hij de stelling gelijk weet te houden.    Waarmee maar weer is aangetoond: 1. Jos is een speler met durf die boeiende partijen speelt. 2. schaken is altijd weer ingewikkelder dan wij normale mensen denken.

En Paul? Die fungeert als een soort psychiater. Hij ziet en hoort het allemaal schijnbaar gelaten aan en toont na een enerverende sessie met weinig moeite en een lichte arrogantie aan waar het aan schort.

10-IMG_7494WEB  10IMG7494

Met rustige, degelijke zetten wordt  de witspeler tot kalmte gemaand. Maar die begrijpt dat dat de inmiddels ernstige symptomen toch niet teniet zal doen, en probeert het toch nog  maar met wat  listige uitvallen maar daar raakt onze schaaktherapeut ook niet van onder de indruk. Bij zet 31 geeft wit op. "Ga nu maar rustig naar huis. Alles komt goed. Je mag me altijd bellen!"

Marco-Gerrit :

Marco kiest natuurlijk voor zijn favoriete opstelling met 1 c4 en daarna koningsloper fianchetteren. Groot gelijk. De enige manier om als je jong bent en van je fouten wil leren: niet te snel van openingskeus te veranderen. Vooral  niet als het een keer helemaal is misgegaan.

Gerrit mag dat natuurlijk wel. Zijn openingskeus veranderen. Hij doet dat niet vaak. Maar nu wel. En met succes. Hij kiest voor een falanx met c5, d6, e5. Ook een degelijke, solide opstelling.  Na zet 9. d4  heeft PowerBook nog 1 voorbeeld over.    (Huetteman (2220) – Kohnert  21 nov. 1999 : remise)

10Gerrit1  10Gerrit1

Kohnert  speelde  9 … Lf5  omdat hij een naar grapje ziet, en dat wil voorkomen. Houdini ziet dat natuurlijk ook, en speelt cxd4 gevolgd door Lg4. Maar Gerrit ziet het niet, en Marco ook niet. 9. .. Tb8? 10. Pec3 ?  (10. Pxf6+ ! en hoe zwart ook terugslaat, daarna volgt 11. d5! Brrrrr!) En dus met wat mazzel blijft nu de zwarte stelling toch  gerieflijk. Zeker omdat na 10 … b6 ?? wit nog een kans krijgt om dezelfde grap alsnog uit te halen. Maar nee. Beiden zijn dus wel konsekwent : even getroffen door schaakblindheid. Rond de 15e zet krijgt zwart wat voordeel omdat Marco een verkeerd plan kiest met 15. Pa4.  Tot troost zij opgemerkt dat het verkeerde van het plan nauwelijks te achterhalen is. Ik had het voor hetzelfde geld ook op die manier fout kunnen doen.  Maar Gerrit schijnt het wel te begrijpen, want die doet vanaf nu alleen maar sterke zetten, en staat op "onnavolgbare wijze" (ik citeer Ron bij bekerverslag) bij zet 25 totaal gewonnen: met twee kwaliteiten voorsprong. (Kwam het doordat zijn loperpaar iets actiever was, of door de geïsoleerde d-pion van wit? No idea! ) \

En daarna in een zet of tien – op nu wel navolgbare  en voor Marco op vreselijk onontkoombare wijze –  wordt wit mat gezet bij zet 36.

10Gerrit2   10Gerrit2

35. Lg5 Dxf2 36. Kh1 Dh2 mat.

Afgezien van een blundertje bij zet 9 een heel gaaf partijtje van Gerrit. En afgezien van een blundertje bij zet 10 en een vergefelijk misstapje bij zet 15. helemaal niet zo'n slecht potje van Marco. Des te bevredigender voor Gerrit.

Niels- Sven  Vanuit een zeldzame, wonderbaarlijk  spiegelbeeldige  stelling – van een onthutsende schoonheid- na zet 5

10Niels1 10Niels1

gaat het totaal gelijk op. Dan vergeet Niels even dat er ook nog een zwarte loper op b6 staat.

10Niels2  10Niels2

15. e4 ? Zulk soort  fouten zie ik Niels eigenlijk bijna elke partij wel maken. Tot nog toe krijgt hij dan vaak later een kans om het weer goed te maken. Maar als hij sterker wil worden moet hij toch aanwennen om iets minder 'op gevoel' te spelen, nog iets dieper door te rekenen, of de reeks nog eens te controleren voor hij werkelijk de zet uitvoert. "Foutje, bedankt."denkt Sven.  15. ..  dxe4  16. Pxe4 Ddx4  "Shit! Even niet gezien!" Een pion tenachter. En Sven speelt vandaag te degelijk (veel afruilen, geen kansen geven) om zijn voorsprong uit handen te geven.

10Niels3    10Niels3

Het speelt natuurlijk zo niet lekker voor zwart. Hij kreeg geen enkele kans om iets interessants te verzinnen. Toch is het nog niet heel erg eenvoudig om een toreneindspel met 1 pion  meer te winnen. Gelukkig voor Sven hoeft die dat niet te bewijzen. Niels denkt pionverlies op c2 goed te maken met pionwinst op e6, en speelt 24. Lc8.  "Shit! Ook even niet gezien!" Wit denkt "Foutje, alweer bedankt!" en na 24. .. , Pxc8 wordt zelfs een toreneindspel met een pion meer een eitje. En dat eitje is geconsumeerd na zet 32. Waarom ging Niels niet direct na zet 24. van tafel?

Joop (wit) – Jasper

Een klassieke opening. Het zgn.tweepaardenspel. Omdat Jasper nog veel kan leren toch nog maar even dit:

10Jasper1  10Jasper1

Na 3. Pc3 is Lc5 niet zo goed, wegens het bekende 'schijnoffer'. 4. Pxe5  Pxe5 5. d4! Ld6 (5 .. , Lb4 6.dxe5 en wit staat een pion(netje) voor of  5 …  Lxd4  6. Dxd4 d6  7. Lf4  met goed spel voor wit) 6. dxe5 Lxe5  en f4 ziet er leuk uit, nu of na rochade. 

Joop wist het niet, en het is ook niet zo eenvoudig om het wiel uit te vinden, en hij deed 4. d3 wat niet slecht is, maar wel een beetje passief omdat daardoor de loper op f1 flink in zijn ondernemingslust wordt beknot. Als daarna zwart  4 …  Pd4 speelt is hij niet goed bezig want Joop zou hier gewoon op e5 kunnen nemen. Maar hij doet 5. Le3. Hierna gaat het gelijk op tot zet 15. Dan slaat Jasper een pion. 15 ..  Txe4. De voortzetting waarmee wit nu voordeel had kunnen behalen is zeer ingewikkeld en zelfs voor een geroutineerde schaker als Joop niet achter het bord te vinden.

10.Joop1

(Na 16. c5 dxc5  17. bxc5  La5 18. Lc2 is er van pionwinst voor zwart geen sprake.) Joop speelt echter direct 16. Lc2 en verliest dan de pion op c4. 16. ….  Txc4  Daarvan is hij zo geschokt dat hij dan ook nog een loper weggeeft.   17. a3? Txc2 En tot ieders blijde verrassing ( behalve van Joop natuurlijk) laat Jasper dit keer de winst niet uit zijn jeugdige knuisten vallen. Neemt niet weg dat dankzij langdurig gespartel van onze nestor Jasper daarvoor nog tot zet 39 op zijn stoel moet blijven zitten. Dat lukt hem! Hulde!

Mede dankzij spanning bij de bekerwedstrijd al met al weer een boeiend avondje.

 

Wit

 

Zwart

Uitslag

Marco van Wijk

Gerrit van Dok

0-1

Niels Kuijer

Sven Damen

0-1

Jos Lohmann

Paul Verkooijen

0-1

Joop Kuijer

Jasper Ittmann

0-1

Ron de de Vink

Externe wedstrijd

0-1

Bert Kuijer

Externe wedstrijd

1-0

Marko Bosnjak

Externe wedstrijd

0-1

Frank de Geus

Afwezig met geldige reden

 

Martin Zwanenveld

Externe wedstrijd

0-1

Peter van Putten

Afwezig met geldige reden

 

Bert Sluijs

Afwezig met geldige reden

 

Stand na ronde 9

Naam

Punten

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Bert Kuijer

187,00

10

9

1

0

 95,0

2

Paul Verkooijen

151,67

8

6

1

1

81,3

3

Ron de de Vink

147,67

9

6

1

2

72,2

4

Jos Lohmann

107,67

9

3

1

5

38,9

5

Martin Zwanenveld

103,33

6

3

0

3

50,0

6

Gerrit van Dok

103,00

10

4

2

4

50,0

7

Marko Bosnjak

91,83

7

3

0

4

42,9

8

Marco van Wijk

87,33

8

3

0

5

37,5

9

Niels Kuijer

83,33

8

2

0

6

25,0

10

Sven Damen

75,50

6

2

1

3

41,7

11

Jasper Ittmann

74,33

9

2

0

7

22,2

12

Frank de Geus

52,67

3

2

0

1

66,7

13

Joop Kuijer

49,67

3

0

0

3

0,0

14

Bert Sluijs

47,33

3

1

0

2

33,3

15

Peter van Putten

18,00

0

0

0

0

0,0

Mede dankzij spanning bij de bekerwedstrijd al met al weer een boeiend avondje.