Tata2020, vervolg

Afgelopen dinsdag toch de autorit naar Wijk aan Zee maar weer ondernomen. Voelde me niet al te fit. Zeker zelfde  virus als dat maandag onze schaakavond degradeerde tot een avondje vluggeren voor vier personen. Heb niet meegekregen hoe dat is afgelopen. Ik moest wel naarTata, want ik had nog lang niet alle supergrootmeesters gekiekt. Het was ook op een dag doordeweek toch weer bomvol. Het viel niet mee om omringd door elkaar verdringende schaakliefhebbers mijn kamera met mijn supertele  (600mm) op de juiste objecten te  richten en vooral stil te houden. Ik kan me niet veroorloven weer door Paul op de vingers getikt te worden wegens ‘plaatjes dit keer minder scherp’.

Voor het commentaar stond nu grootmeester John van der Wiel op het podium. Ja, dat is toch even nog wat luxueuzer dan mijnheer Ris. Tsjonge, wat is die man goed! Heldere uitleg , razendsnel de goede voortzettingen in het vizier, mooi Nederlands, veel kennis van de mensen en de openingen, en de eindspelen, op zijn tijd een leuke anecdote, en vooral vaak  geestig. Ik zie nog wel eens mensen in slaap vallen bij  het commentaar. Nu niet.  Zelfs André Mulder bleef wakker. Dit keer geen reden voor terugverlangen naar  de lang vervlogen jaren van Jan Hein Donner en Lex Jongsma.

  2S7A7294WEB

En erg eenvoudig  was het voor onze schaakprofessor niet. Hij besteedde heel veel tijd aan de partij Firouzja tegen Carlsen. Als die nog een kans wilde hebben om het toernooi weer te winnen moest het nu gebeuren. Winnen van de Iraanse wonderboy, die op de eerste plaats staat! Na 7 remises van Carlsen op een rijtje, Dat kan een wereldkampioen toch eigenlijk niet maken. Hij ging er nu echt voor zitten. En ja, het werd  snel duidelijk. Dit werd een college over de diepere  subtiliteiten van het Spaans. Carlsen liet met geduldige, bijna onnavolgbare manoeuvres zien dat hij die moeilijke opening nog beter begrijpt dan zijn tegenstander. Geen mens in de zaal die dit getover had kunnen snappen als van der Wiel er niet was geweest die het wel allemaal begrijpt en het ragfijn kon uitleggen. Carlsen won dus, en staat vandaag ineens 2e met slechts een half punt achterstand op Caruana. Die lukte het deze dinsdag namelijk  niet om met zwart met een NimzoIndische opening te winnen van één van de hekkesluiters,  Vitiugov.

2S7A7251WEB

Van der Wiel besteedde ook heel veel aandacht aan Kovalevvan Foreest. Ook heel interessante Siciliaan ( Najdorf). Ook heel ingewikkeld, en van Foreest speelde alweer ijzersterk. Stond aan het eind van de middag erg gewonnen, op diverse manieren, maar koos helaas de verkeerde en verzeilde toen met een kwaliteit meer toch in een theoretisch remise-eindspel. De commentator had het ook over een ‘vesting’ , maar hoe dat precies zit snap ik nog steeds niet. Dat moet iemand me maar eens uitleggen.

   Kovalev – Van Foreest

Dus ik heb me alweer niet verveeld. Maar het is er wel heel druk en warm en het is wel psychisch en fysiek een beetje te vermoeiend voor een oude heer.  Dus de rest ga ik maar een beetje volgen op de computer, bij Chessbomb. Aan te bevelen. Gratis! Geen account maken! Gewoon binnenstappen.

Na afloop een pizza bij Tarantella. Dit keer naast de tafel van Giri. Maar ,anders dan vorige keer Carlsen, Giri gedroeg zich als gewoon mens, dus daar valt niets over te roddelen.

Nog wat overgeschoten plaatjes:

Ik heb nu beter opgelet dan de vorige keer en vastgesteld dat er best ook weer aardig wat jeugd bij de amateurs meedeed. Maar m.i. toevallig (?) toch wat minder dan anders. Ook niet allemaal even fotogeniek, behalve deze dan:

  2S7A7268WEB

Groep 5H, dus een Elo van rond de 1700.  Goejedag! Voor zo’n Elo hebben Martin en ik een half leven moeten knokken.

En absoluut veel minder vrouwen. En dus ook geen adembenemende plaatjes dit keer.

Nog een paar vergeten grootmeesters:

  2S7A7243WEB

Artemiev,  elo 2731, 22 jaar oud, staat nu 9e in Tata.

Ooit fotografeerde ik Caruana toen hij 16 was en dik onder de acne zat. Ik heb daar toen zwaar aan gesleuteld met photoshop. Troost voor Artemiev, het kan nog goed komen:

2S7A7248WEB

Caruana,  Elo 2822,  28 jaar , verloor in 2018 op het nippertje de match om het wereldkampioenschap tegen Carlsen.

  2S7A7252WEB

So, winnaar Tata in 2017, elo  2765   , 27 jaar

2S7A7246WEB

Anand, Van 2000-2012 wereldkampioen, Elo thans:2758, 51 jaar

Duidelijk over zijn top heen. Op de vraag of het niet tijd werd om met pensioen te gaan antwoordde hij: “Zolang ik het spelletje leuk vind, ga ik door!”

  2S7A7258WEB

Duda, Elo 2758, 22 jaar

 2S7A7281WEB

L’Ami, Elo 2606, grootmeester,  35 jaar, staat nu 2e in de Challengersgroep

En last but not least:

2S7A7289WEB

Giri, was al op zijn 15e grootmeester, 4x kampioen van Nederland, in 2018 5e op de wereldranglijst, vorig jaar 2e in Tata, nu niet in topvorm,   elo 2768, 26 jaar

En hier ga ik het weer even bij laten.

U kunt er ook nog heen. Nog drie ronden. En Van der Wiel concludeerde dinsdagmiddag terecht, na de 1e overwinning van Carlsen: “Nu kan het Tata-toernooi van dit jaar nog wel eens heel spannend worden. “

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

Een gedachte over “Tata2020, vervolg”

  1. Leuk verslag, maar hierbij maak ik bezwaar tegen de vermelding met naam en toenaam als zou ik alleen maar zitten te slapen tijdens de commentaarsessies, terwijl mijn andere belangrijke bijdragen worden toegeschreven aan een ‘sckaakmakker’…
    Mvg,
    Andre Mulder

Reacties zijn gesloten.