Bijzonder verslag van ronde 8

Ik was helaas verhinderd. En dan denk ik toch steeds: Hoe zou het daar nu verlopen? Daar is het vast wel leuk! Maar gelukkig kreeg ik materiaal van partijen en wat commentaar opgestuurd van Martin, Peter en Bert. Waarvoor mijn hartelijke dank. Daar kan ik wat mee.

Bert-Matthijs:

Bert:  Hij zette het wel erg ambitieus op met 6. Pe4. Ik kwam toen meteen in het voordeel. Daarna heb ik niet steeds de beste zet gedaan maar mijn voordeel werd snel groter toen hij verzuimde met zijn paard op c3 te slaan.

Eddy: Klopt als een bus.

  BertMatthijs6   … Pe4

7.Lb5+! Pc6 [7…Ld7!?]  8.Pe5! cxd4? [inderdaad  8…Pxc3! 9.bxc3 Dc7 met ong. gelijk spel] 9.Pxc6 bxc6 10.Lxc6+ Ld7+– 11.Lxa8 Heel groot voordeel voor wit.

Bert:  16 Lxh2 had ik even gemist maar toen was er toch al geen probleem meer voor mij.Eddy: Maar wel nog even grappig.

Bert – MatthijsPeter stuurde zijn partij, met de volgende verzuchting:

Peter:  ERGENS ging het fout – ? Misschien heb jij zin en tijd. Ik denk dat ik ergens een FOUT heb gemaakt maar het was al laat en ik ben dan ook op de fiets gestapt. Was heerlijk weer – prachtige sterrenhemel. Niet verder naar gekeken. Eddy:  Een wijze manier om met zo’n tegenvaller in het reine te komen.

Ik heb zijn partij aan mijnheer Komodo laten zien, die er heel wat aanmerkingen bij had. Maar ja, dat is zo’n betweter! Daar hoef je je niks van aan te trekken.

Het gaat lang ongeveer gelijk op. Maar vanaf zet 17 staat wit inderdaad verschrikkelijk goed. Peter gaat daar goed mee om tot zet 24.  Daar geeft hij heel veel voordeel weg, maar niet alles. Het ging dus inderdaad ergens echt erg fout, en dat was bij zet 25. Daarna heeft zwart groot voordeel. Die geeft dat op zijn beurt voor een deel weg  bij zet 28. Hij geeft ten onrechte een toren voor een slimme combinatie die niet klopt. Maar blijft toch het beste van het spel houden. Toch nog 2  pionnen meer.

Volgt in  mindere stelling nog een onnauwkeurigheid van wit bij zet 33.  En daarna is er geen houden meer aan. Herman maakt het knap af. (Ik schrijf toch elke week dat die al behoorlijk goed kan schaken! Alleen meestal met  weinig resultaat. Nu dus mooi wel!)

Hieronder het resultaat van de noeste arbeid van de meester van uw wepmeester.  Ga er eens uitvoerig voor zitten! Mijnheer K. heeft niet voor niets er zo hard aan gewerkt. Eerst nog maar even de gehanteerde  tekentjes:

Peter – HermanHierna iets over de partij Martin – Gerrit

Tot mijn grote genoegen zag ik Martin met zetverwisseling afstevenen op een BDG. Heerlijk. Je moet wel uitkijken tegen wie je het aandurft. Ik kan me voorstellen dat je dat tegen Gerrit een keer probeert. Tegen hem: hoe tactischer, hoe beter. Alleen vertikt Gerrit het om een beetje mee te werken. Maar, zeg ik altijd, als je dat gambiet niet wilt aannemen, krijgt wit toch een open torenlijn, maar zonder daar een pion voor te offeren. Prof Dr Mr Ir K. was bereid ook hiervan een uitvoerige analyse door te struren. Tot zet 15 blijft de stelling gelijk, maar wel met open lijnen en tactische mogelijkheden. En daar was het Martin om te doen. Na zet 16 mag hij het resultaat van zijn durf en diepe concentratie en ijverig vooruitdenken gaan oogsten. De zwarte stelling stort na een te weinig doordachte manoeuvre van zwart ineens in elkaar. Een zwart paard wordt  teruggestuurd naar f6 en Martin mag kiezen of hij de zwarte koningsstelling gaat ruïneren met een eenvoudige zet op f6 of met een kwaliteitsoffer aldaar. Het laatste is het sterkst. En daar kwam Martin na afloop diezelfde avond ook al achter, en  toonde mij dat met zijn mailzending ook al aan. Maar ook met Pxf6 heeft wit voordeel en zeer precies gaat Martin daar gebruik van maken. Gerrit bezwijkt onder de druk en geeft dan ook nog een dame weg.

Een mooie reclame voor het BDG. Je hoeft daarmee niet persé voordeel te behalen, maar vaak wordt de  stelling levendig en geschikt voor tactiek. Leuk.

Martin – GerritDat was het dan weer. Tot maandag, als het erop aan komt! Geen feesten in het weekend, op tijd naar bed, verstandig met alcoholgebruik.

eindcorrectie moet nog plaatsvinden