Herfsttoernooitje Avond 4

Het zit er weer op. Ons rapid-toernooitje. Weliswaar vrijwel zonder buitengaatse deelneming, maar toch wel gezellig. Jammer dat ook Tjibbe afhaakte. We koesterden even enige hoop. De laatste avond waren we weer geheel onder ons.

2S7A7048WEB

Zo te zien werd er de hele avond ongelofelijk diep nagedacht. Ik vraagt me zelfs af of zo’n geweldige inspanning op den duur wel gezond is. Maar duidelijk is dat een aantal van onze betere schakers even willen aantonen dat zij alsnog bovenaan willen eindigen.

2S7A7051WEB


Ronde 1

De  opvallende zegetocht van Peter gedurende drie avonden komt nu helaas toch even vanavond tot een einde. Allereerst maakte Ab een eind aan Peter’s triomftocht. (Maar uiteindelijk toch nog zeer fraaie eindscore. )  Herman en Matthijs redden het niet tegen Paul en Gerrit. Die gaan er flink tegenaan.  Ron zet met wit Martin behoorlijk onder druk, en met resultaat. Hij wint. Frank blijft met wit net overeind tegen de na enige tijd enigszins aanvallende Bert, die tenslotte maar tevreden is met remise.

Ronde 2

Martin  geeft pardoes een stuk weg . Hij zwoegt wat door. En dan, vindt Matthijs, moet er iets vriendelijks tegenover staan: Die geeft een dame weg, want Martin geeft een leuk familieschaak met paard.

Ab zit al gauw in problemen tegen Gerrit. Komt nog een beetje weg met twee pionnen achterstand en kwaliteit. Maar ja, dat is toch hopeloos natuurlijk.

Paul raakt een stuk achter maar heeft grote compensatie omdat Ron zich te hoog acht voor rochade. Dan raakt diens Koning op de tocht, en krijgt Paul toch eeuwig schaak voor elkaar .

Herman verliest zijn rochade en wil gelijk opgeven tegen Frank. Dat praten we uit zijn hoofd. Zijn stelling wordt natuurlijk wel lastig, maar zonder dame spelen is voor Frank ook niet zo eenvoudig. Herman houdt het nog een poosje vol, maar toch wint Frank uiteraard, na verder wat verlies van Herman aan materiaal.

 2S7A7046WEB
Opvallend dat er altijd zoveel belangstelling is voor de stellingen van Herman.

Peter houdt het tegen Bert tot het middenspel redelijk vol, maar dan raakt hij in de complicaties de weg kwijt. Tenslotte gaat hij er aan onderdoor door verlies en gebrek aan voldoende materiaal.

2S7A7045WEB

Derde ronde

Tegen Ron heeft Herman al gauw last van tocht voor de koning aan beide kanten. Waar nu te rocheren? En ook twee pionnen achter. Als Herman de korte rochade heeft gekozen gaat Ron over tot aanval. Met succes.

Bert stelde zich degelijk met zwart op in de Siciliaan tegen Gerrit. Het gaat nu om plaats 2 en 3 in de eindstand. Gerrit speelde tot hier een heel goed toernooi.  Maar nu gaat het langzaam een beetje mis. Hij raakt een kwaliteit achter. Dat levert voor Bert een gemakkelijk te spelen eindspel op. En die wint dat vrij gemakkelijk.

Verrassing in de laatste ronde: Paul komt benauwd te staan tegen Matthijs. Raakt rochade kwijt. Een akelig paard op d6, midden in zijn stelling, verlamt hem. Op het moment dat Matthijs lijkt Paul te gaan overlopen, maakt Matthijs een foutje. Dan verdampt zijn aanval een beetje, en knokt Paul zich eruit. Hij speelt om het lastige paard heen.  En gaat zelf ten aanval. De stelling blijft erg ingewikkeld maar daarin is Paul uiteindelijk slagvaardiger.

Peter raakt een stuk achter tegen Frank, maar heeft er twee pionnen voor en vooral stevig druk op de niet gerocheerde zwarte koning. Waarschijnlijk mist hij ergens de sterkste voortzetting, en dan worstelt Frank zich er tenslotte uit en staat al gauw twee stukken voor. Dat wordt te veel. Peter gaat tenslotte mat. Peter stelt wel tevreden vast dat het hem wel  een poos lukte Frank het zweet op zijn  voorhoofd te bezorgen.

Ab rocheert lang met wit. Staat niet echt slecht. Maar de zelf kort gerocheerde Martin begint op Ab’s koning een alles-of-niets aanval. Lijkt gevaarlijk, maar toch. In zo’n stelling is het nodig dat wit zelf aan de andere zijde aanvalt. Dat lukt Ab niet. Hij lijkt het toch nog even vol te houden, maar als dan de witte koning alle beschermende pionnen kwijt is en compleet in zijn blootje staat, dan gaat hij mat.

Dusdoende een interessante laatste avond. Ron alweer winnaar. Bert die na de eerste avond op de laatste plaats stond, heeft dat even drastisch gecorrigeerd. Gerrit en Peter op knappe posities. Frank ook, gezien één avond verhindering. Martin en Paul wat onder hun niveau.

 2S7A7053WEB
Nummer één tegen nummer laatst.


Pos Name Gms W D L Score
1 Ron de Vink 11 8 3 0 203,3
2 Bert Kuijer 11 6 4 1 166,6
3 Gerrit van Dok 12 7 1 4 142,2
4 Frank de Geus 9 6 1 2 107,2
5 Peter van Putten 11 4 2 5 104,8
6 Martin Zwaneveld 10 4 2 4 94,8
7 Paul Verkooien 8 4 2 2 82,1
8 Matthijs Groot 9 2 1 6 40,3
9 Tjibbe Der Meulen 6 2 1 3 33,6
10 Ab Hauer 9 2 0 7 29,7
11 Herman Zwaneveld 12 0 1 11 16