Hoera, weer begonnen!

Traditiegetrouw starten met een simultaan door de clubkampioen. Voor hem een soort straf  voor het lelijk vernederen van zijn clubgenoten in het vorige seizoen. Leuk vindt geen enkele kampioen het, maar ja, het hoort er nu eenmaal bij.

Soms wel leuk voor de deelnemers. Gelukkig voor Ron zijn het er maar acht. Dat is nog een beetje te overzien. Maar ja, die zijn meestal niet van plan zich zo maar te laten onderschoffelen.

 2S7A6990WEB

Mathijs wel. Die kijkt meer op zijn foon dan op zijn bord. Verliest twee stukken door onzorgvuldig spel. Ron offert er een terug met de bedoeling  het daarna simpeler in het eindspel te kunnen winnen. Dat valt dan wel een beetje tegen. Maar goed. Meer dan stevig spartelen kan het toch niet worden. Ron speelt het uit op zijn routine.

Peter is wel diep geconcentreerd. Maar raakt desondanks al snel een stuk achter en dus kost deze partij de te beklagen simulzwoeger ook niet al te veel energie mee. Voor Ron een formaliteit. Ook op routine.

Dat is de partij tegen Herman zeker niet. Niet  omdat die de opening zo sterk speelt, maar omdat wit al snel een mooie  aanvalspositie mag opbouwen en dan natuurlijk ook wel graag die fraai in de aanval wil winnen. Je kunt zo’n enorme voorsprong in ontwikkeling toch niet uit je handen laten vallen. Liefst een offer! En dat vereist rekenwerk! Maar dat wit het ging winnen stond wel allang tevoren vast.

 2S7A7000WEB

(1) Ron-ZwaansrDe aardigste partij vanavond vond ik die tegen Zwaan Junior.Zwaan jr staat een beetje passief en Ron gaat over tot aanval.

Ron: Tegen Martin bewust 1. d4 gekozen in de hoop op een Colle Zukertort en die kwam er! Dat is vermoedelijk mijn beste partij geweest (en tegen Frank). De Pbd7 opstelling is daar passief en m.i. niet zo goed, in veel gevallen is e6 dan een zwak punt en kan er daardoor bijvoorbeeld niet f6 worden gespeeld. Ik ga Pe5, Df3 en Dh3 spelen als dat kan. …….  Martin moest nu zijn koningstelling verdedigen met g6, maar dat is een belangrijke verzwakking.

Ron doet het fraai. Met een offertje op g6. Even lijkt het of Martin  nog kan ontsnappen maar Ron heeft verder gekeken en ziet dat als hij oplet hij altijd het paard op g7 gaat winnen. Een bekend detail, bijv. uit de Colle. Maar ook dan lijkt zwart toch nog wat te hebben om nog wat te  spartelen. (meer ook niet) Hopelijk vergist Ron zich ergens? Dat doet hij inderdaad! Ron ziet ‘bijna mat’ in 1 over het hoofd! Maar hij kan het zich veroorloven. De stelling is voor zwart niet te redden.

(1) Ron simul – Zwaan jrTot zover de winstpartijen van de simultaangever. De rest is lastiger.

2S7A7001WEB

Als latere binnenkomer begeep ik niet waarom zowel bij Matthijs als bij Gerrit Ron’s koning op f1 staat. Een raar experiment? Later schrijft Ron me dat hij Koningsgambiet speelde, met het niet helemaal correcte 3. Lc4 . Ja dan snapte ik het zelfs.  Zeker de theoretisch minder bevlogene speelt dan gelijk Dh4+ (niet slecht, maar veel vaker wordt Pf6 gespeeld). Matthijs gaat in de fout. Gerrit lijkt even een heel klein beetje in problemen te raken (dacht ik, maar Ron denkt er anders over) maar  Ron profiteert niet echt en Gerrit staat in middenspel stevig en gelijk. Wel moet hij even stevig denken over ‘to b2 or not to b2’. En Ron neemt dus genoegen met remise.

(1) Ron-DokBert laat zich in de opening nog minder in problemen brengen. Met een bord vol stukken accepteert Ron remise. Voor een simulspeler ook een tactische zet, als je weet hoe zwaar het hier gaat worden om meer te bereiken. Als er nog veel andere, betere mogelijkheden zijn bij de andere deelnemers. Je moet bij zulk arbeid je krachten weten te verdelen.

Ron: “Bert speelde een soort van Dame-Indisch tegen mijn c4 en hanteerde een voor de simultaangever lastige tactiek. Niet laten provoceren, gewoon alleen maar verdedigen en afwachten. In onze slotstelling had ik denk ik Dg2 gedaan en dan f4. Ik sta dan misschien nog wel ietsjes beter. Ik zou het geen salonremise willen noemen.”

  2S7A6995WEB “het gaat om de lol en de gezellige avond”   

Al gauw gaat Ron ook tegen Frank in de aanval. Die lijkt dan ook  wat in problemen te geraken. Maar hij kiest voor een vlucht naar voren en maakt het erg ingewikkeld. Lukt het?

Ron:  “Frank was een complexe partij, allebei soort van Catalaanse opstelling, waar hij mij provoceerde met Ph5 en Lf5 en ik h3 en g4 ging spelen. Vervolgens kwam er dus een zeer verkrampende pion van mij op h6 (g4-g5-gxh6, hij kon niet lekker terugnemen op g5)! Frank ging daarna heel scherp in de tegenaanval en er waren vele dreigingen. Volgens mij pareerde ik die heel goed. In onze slotstelling sta ik na Lf4-e3 (!) nog altijd pion voor en dreig Tf7 schaak. In onze na-analyse vonden we voor zwart geen goede verdediging, maar mogelijk was die er (eerder) nog wel. Het was echter de laatste partij, warm en nogal laat, dus remise ook ok. Het gaat ook om de lol en een gezellige avond zoals Bert terecht aangaf. Maar dan had ik wel wat meer pils aanbiedingen voor de zwoegende simultaanspeler verwacht.”

(1) Ron simul – FrankPaul houdt met wat moeite stand in gelijk eindspel (dacht ik) : remise

Maar Ron ziet het anders: “Alle lof voor Paul. Die speelde werkelijk heel erg goed en kwam echt gewoon veel beter tegen mij te staan. Ik moest alle zeilen bijzetten om nog stand te kunnen houden. Hij liet zich echter verleiden tot een eindafwikkeling, waarin hij géén pion won en er inmiddels zoveel materiaal was geruild, dat remise toen terecht was. Maar ik heb geen enkele kans op winst of voordeel gehad. Met dit halfje was ik heel erg blij.”

  2S7A7003WEB

Al met al een plezierige start van het nieuwe seizoen. En voor Ron, die met 6-2 (en ongeslagen) best heel tevreden mocht zijn. Duidelijk werd ook dat bij onze topborden de krachtsverschillen niet zo groot zijn dat een simultaangever daar nog gemakkelijk van kan profiteren. (Over Martin hebben we het nu even niet. Dat was een bedrijfsongeval.)

                           

Een gedachte over “Hoera, weer begonnen!”

  1. Ja Dh4 was veel beter geweest bij Frank, zoals Bert terecht al aangaf. Maar hij speelde dus e4 om schaak met de dame te voorkomen en dan staat wit dus m.i. beter.

    En tegen Gerrit was ik blij dat ik d5 gevonden had. Waarom neemt die man dan niet gewoon op b2? Hadden we langer door kunnen spelen.

    En ja, in dat eindspel ging Paul in de fout, waardoor remise. Daarvoor was het zwoegen voor mij.

Reacties zijn gesloten.