Het drama Kramnik

Kramnik is 43 jaar. Vandaag de dag  niet erg jong voor een topschaker. Maar ja, het is wel een absolute topper. Hij won het Hoogoventoernooi in 1998. Kramnik werd wereldkampioen in 2000, na een match tegen Kasparov nota bene. Hij bleef het tot 2007!  Het toernooi in Dortmund – waar ik enkele keren verslag van uitbracht op de site- won hij vijf maal achtereen! Hij speelde zeer regelmatig in het Tata-toernooi.  Altijd hoog geëindigd. Vorig jaar werd hij nog derde. Achter Carlsen en Giri.

Dit jaar werd het ineens een drama. Ik denk dat alle schaakenthousiasten geschokt zullen zijn. Hij werd dit jaar laatste! 14e !!!! Bijna niets lukte. Zijn partijen zaten ineens vol fouten. Hoe komt zoiets?

Het leek of hij zijn stijl had veranderd. Waar hij vroeger altijd heel degelijk en voorzichtig en strategisch speelde, probeerde hij nu vaker aan te vallen. Kwam het daardoor? Bekend is dat Kramnik geregeld met zijn gezondheid sukkelt. Was het dat? Is het een aankondiging van een vroege Alzheimer? Je gaat de raarste dingen denken.

Zijn partij tegen Jorden van Foreest is een mooi voorbeeld. ik denk dat hem er heel veel aan gelegen was om die partij te winnen.Het was de 11e ronde. Ze vroegen hem of hij er niet erg onder leed dat hij laatste stond. ‘Ach’, zei hij. ‘Ik ben gewoon een ouwe man, die schaken een leuk spelletje vind. Maar ik heb nog drie rondes!”

Hij viel aan, tegen Jorden. En dat gebeurde knap. Het leek even of Jorden’s laatste uurtje geslagen had. En toen ging het bij Kramnik alweer haperen.

Kramnik-vForeest1

Kramnik speelde 20.Tf3? [Met de bedoeling Th3.  Maar dit is de minste van drie mogelijkheden]

Veel beter is  20.Pxd6! Dxd6

Kramnik-vForeest2

En dan volgt een hoogstwonderbaarlijke zet die tot groot voordeel voor wit had kunnen leiden. Zoiets hebt u waarschijnlijk  nog nooit gezien.  21.Ph8!!

21. Ph8!!  Tff8  22.Tf3 Kxh8 23.Th3 h6 24.Lxh6]

21. Ph8!!  Kxh8 22.Dxf7

21. Ph8!! Tef8 22.Pxf7 Txf7 23.Tf3

(20. Ph8!?  dit had dus ook een zet eerder gekund maar is dan iets minder goed omdat dan de toren op f7 nog gedekt staat door het paard op d6. Daarom eerst Pxd6)

Na het gespeelde 20. Tf3 houdt wit wat voordeel, maar zwart krijgt tijd om de ergste dreigingen te elimineren. (20…Pxg6 21.fxg6 hxg6 22.Dxg6 Pxc4 23.bxc4)Doch door een fout op de 25e zet raakt wit ook dat kleine  voordeel kwijt. Zwart krijgt daarna de kans om via een achterdeur weg te vluchten uit de gevarenzone. Dan is er niets meer aan de hand. Weer heeft Kramnik een winst uit zijn handen laten vallen.

Kramnik-vForeest3

 Kramnik zal wel heel teleurgesteld zijn geweest, en weigert het te accepteren. Hij speelt nog eindeloos door in remisestand. En dan maakt van Foreest een ernsige fout bij zet 49. en verliest alsnog.

Ik weet niet wat ik nu moet voelen. Opluchting omdat Kramnik nu nog een kans heeft van die vermaledeide laatste plaats weg te komen, of medelijden met van Foreest die een opsteker in de vorm van een uit het vuur gesleepte remise tegen de ex-worldchampion ook best wel heel goed zou kunnen gebruiken. Want ook Van Foreest kreeg heel wat voor zijn kiezen in zijn eerste toernooi op het allerhoogste niveau. Samen met Kramnik was hij de kop van Jut in dit toernooi.

In de voorlaatste ronde won Kramnik ook, maar verknoeide alles weer door zich in de laatste ronde verschrikkelijk te laten afdrogen door ene Samuel Shankland. (Who the hell is … )

Ik ben benieuwd hoe Kramnik en v. Foreest hun afgang gaan verwerken. Het zou me niets verbazen als één of beiden met schaken gaan stoppen. Van Foreest heeft al eens aangekondigd dat hij als zijn spel geen progressie meer vertoont naar de universiteit gaat en gaat studeren.  En Kramnik? Misschien was er een duidelijke reden voor. Misschien horen we dat nog eens. Misschien was hij het hele toernooi ziek.  Maar anders …….

One thought on “Het drama Kramnik”

  1. Hoi Eddy,

    Ik wist niet dat je profetische gave hebt. Of kwam het dat Kramnik eerst jou proza had gelezen, voordat hij de pijp aan Maarten gaf. Dan heb je wel wat teweeg gebracht

Reacties zijn gesloten.