21 januari

In drie partijen moest de gevestigde orde het opnemen tegen de wat nieuwere talenten. Dat deden de veteranen naar behoren. Ab vergaloppeerde zich tegen Gerrit al bij de 5e zet , stond daarna met de rug tegen de muur en kwam er steeds minder aan te pas.

Peter deed het lang aardig tegen Bert. Die stelde zich afwachtend op. Dat leverde weinig op. Bij zet 13. is de stand nog vrijwel gelijk. Dan volgt een kleine vergissing van Peter. Wat nog steeds niet heel ernstig is. Maar samen met een ernstiger vergissing bij zet 15. wordt het dat wel.

15BertPeter

Na 15. … Ph5? 16. f5 wordt heel duidelijk dat de loper beter niet naar g6 had kunnen worden teruggetrokken. Die is opgesloten en gaat verloren. Het zwarte paard op h5 heeft hem zijn enige vluchtveld ontnomen. Bert kan niet nalaten zijn tegenstander een beetje te plagen door zet na zet die loper niet te slaan, want die kan toch niet weg. Een soort appeltje voor de dorst. Maar zelfs die dorst komt niet, want waarschijnlijk van de schrik geeft Peter een paar zetten later aan de andere kant van het bord nog een stuk weg. Dan geeft hij maar op. Rond zet 20. Een miniatuurtje dus,

Herman overkwam iets dergelijks. Die overzag een penning van zijn Dame, en had daarna gelijk kunnen opgeven.

15PaulHerman

6. …. Dxe4 ?????? Na 7. Te1 zwoegde hij nog een poosje door. Aan de gang gehouden door zijn bewonderenswaardige incasseringsvermogen.

De enige partij met een normaal verloop was een heel leuke pot tussen Martin en Ron.

Martin heeft een nieuwe mogelijkheid ontdekt om een ‘levend diagram’ te ontwikkelen. Ik vind het een grote vooruitgang. Het werkt voor mij sneller en het diagram is veel duidelijker.

Klik op de tekst van de zet, en het diagram wordt zichtbaar. Als het diagram het lezen in de weg zit, kunt u het verslepen! Helaas kan ik het alleen nog gebruiken voor hele partijen en niet vanuit een willekeurige zet in uw partij, maar wellicht lossen we dat ook nog op. Veel plezier ermee!



Een deel van Ron’s eigen commentaar:

Ik heb genoten, met dank aan Martin. Hij geeft je gelegenheid tot spelen, ook al heb ik diverse kansen gemist. De Versnelde Draak heb ik nog nooit gespeeld. Ik heb tijdens de partij goed gezien dat Pxe4 wel kon, maar weinig opleverde. I.p.v. e6 met bedoeling snel d5 kon ik beter Pg4 spelen omdat Martin geen f3 had gedaan.
Zijn Lg5 is niet goed. Na Lf4 mis ik het prachtige Pd5 (Le5, Pb4 en daarna Pc6, niet gezien!).
Maar Martin kwam nu ook slecht te staan. Ik zei je op de avond al dat ik moest kiezen tussen Te8 en Pe4. Eerste was toch beter. Ik baal dat ik op Kf1 geen Lf5 heb gespeeld en ben helemaal niet tevreden over Kh7. Die koning staat daar niet goed. In de eindstelling sta ik nog wel beter. Ik bood remise aan gezien mijn tijd en om Martin bij weigeren te verleiden tot wilde acties. Hij keek naar g4, maar na d4 sta ik weer veel beter (Th2 dan Dd6!). Ik was verder ook best tevreden met remise, toch veel geleerd.