Kersttoernooitje

foto groter of beter, klik erop!

2S7A4886WEB

Ja, het schaakjaar  2018 zit er al weer op. Dus geen interne compettitie, maar een vluggertjestoernooitje. Meestal ga ik dan lekker naar huis want er kunnen geen partijen bewaard blijven, en dus heb ik niet veel zinvols te doen. Maar nu bleef ik. Want het werd gelijk al spectaculair. Meestal wint Ron die toernooitjes, en soms Bert. Een enkele keer Frank. Maar nu leek het erop of het eens anders zou kunnen gaan lopen.

Martin en Jos schoten direct succesvol uit de startblokken.  Jos won eerst van Bert en toen van Ron. Die nota bene een mat in één zet over het hoofd zag.  Martin won knap van een te aanvalslustige Bert.

Daarna werd het heel spannend omdat Martin ook van Jos won. Die weer eens een van zijn goochelacts tevoorschijn had getoverd, waar ook Martin niet echt goed van terug had. Iets niet nader te benoemen, met 4. … Dh4. Maar toen het erop leek dat Jos ook Martin ging fijn stampen, gaf hij een stuk weg.  Ook nu – als trouwens de hele avond- demonstreerde Jos dat hij weer opnieuw een heel sterke, agressieve schaker aan het worden is. Hij verzon nog veel vernuftigs om het Martin moeilijk te maken, die met een stuk meer toch wankelde, maar die toch bij de tijd bleef. Ging Martin nu dit toernooitje winnen?  Nee, want in de laatste ronde stond hij heel goed tegen Ron, maar verloor toch.

Er viel voor de toeschouwer weer veel te bewonderen. Prachtige aanvalsreeksen en formidabele misgrepen.  En enge klok-momenten.

Veel liep uiteindelijk als verwacht.

Peter amuseerde zich hoorbaar kostelijk. Het feit dat hij gewonnen stond tegen Ron was voor hem veel belangrijker dan dat hij nul punten scoorde.  Herman kreeg tijdens en ook na zijn partijen veel les. Dat iemand op die leeftijd nog zo leergierig kan zijn!  Ab won van de personen van wie hij hoort te kunnen winnen en verloor van heel veel andere personen en concludeerde dat hij misschien wat moest gaan studeren, maar dat hij daar niet zo veel zin in had.

Frank kon dit keer de vluggertjesavond  niet winnen omdat hij al vrij spoedig van Ron en Jos verloor. Toch kwam hij nog flink terug. Zeker nadat hij van Martin had gewonnen. Zo eindigde hij weer eens gelijk met hem. Die twee vrienden zijn al jaren aan elkaar gewaagd.

Martin redde het dus net niet, omdat hij in de laatste ronde verloor van Ron. Die zo toch ook nog wel tevreden mocht wezen over zijn verrichtingen vanavond.

Bert was heden niet in zijn doen. In voetbaltermen: hij eindigde in het rechter rijtje. Ik geloof niet dat ik dat vaak heb zien gebeuren. Gelukkig leek hij er niet erg onder te lijden. Misschien nam hij wel bewust meer risico’s dan anders.  Gewoon voor de lol.

Jos en Ron eindigden in punten dus gelijk, maar op grond van het onderling resultaat won Jos toch het toernooitje. Misschien dat enig plezier daaraan ontleend  er ook verder toe bijdraagt dat hij nog een poosje onze gelederen blijft versterken. En dat er voor Ron ook nog wat spannends te beleven blijft. En voor Bert natuurlijk.

 

1.     Jos                  6 uit 7

2.     Ron                 6

3.     Frank              5

4.     Martin             5

5.     Bert                3

6.     Ab                  2

7.     Herman          1

8.     Peter              0

 

2S7A4887WEB