Vuurdoop van ons viertal (2e druk)

"Vuurdoop van een 4-tal: Herman scoort als onze eigen Virgil van Dijk in laatste seconde"    (Jos  Lohmann)

Vuurdoop van ons viertal  20-11-2018,  in Westwoud, doet denken aan het Nederlands voetbalteam tegen Duitsland: Inderdaad 2-2 door in de laatste minuut de achterstand weg te werken.  Op een donkere dinsdagavond zochten vier Aris de Heer schakers hun weg naar het dorpshuis in Westwoud om tegen Revanche/Degoschalm te spelen. Op het eerste bord Gerrit van Dok als ervaren zeevader van de overige drie die voor het eerst in lange tijd een externe wedstrijd meemaakten.

Op bord 2 Peter van Putten; bord 3 Matthijs Groot en bord 4 Herman Zwaneveld

WP_20181120_20_viertal-aanv  

We speelden in een zaaltje van een knus dorpscafé met een ouderwetse kan koffie en emaille borden aan de wand

WP_20181120_20_ook hier koelt

met opwekkende teksten die hulp boden als de spanning te hoog opliep.

WP_20181120_spaartzenuwenWE

Binnenkort komt een uitgebreider wedstrijdverslag, als ik er achter ben hoe  je schaakdiagrammen kunt maken voor in het verslag.
Behandeld worden dan hoe Peter een fraaie stelling opbouwde maar te aardig bleek om een moord te plegen, hoe Gerrit achtereenvolgens zijn ledematen werden afgehakt maar toch bleef doorvechten,

WP_20181120_Gerrit-vechtWEB

hoe Matthijs de stelling van Johan Cruijfff bewees dat je moet schieten om een doelpunt te kunnen maken.

Post Scriptum van Martin:    Vrij solide gespeeld, met name het rekenwerk voor zet xc6 is leuk voor dit niveau. Zwart stond beter maar maakt een dodelijke blunder waar wit goed van profiteert. Gefeliciteerd Matthijs

en hoe Herman uiterlijk onbewogen zijn tegenstander onverzettelijk belaagde en zo intimideerde dat deze de kluts verloor.

WP_20181120_HermanWEB

Post Scriptum van Martin:  Zwart komt onnodig in een betere stelling tot een pion achter. Het gekozen plan met de pionnen storm is wel wat vreemd omdat torens verdubbelen op de d lijn na 17. Lf5 toch beter lijkt.   Echter is het wel effectief.   Maar dit is de eerste keer dat ik mijn vader in het late middenspel een duidelijke koningsaanval goed zie doorzetten die in meerdere varianten winnend is. Chappau!

Herman1

34.Te1 fxe1D+ [34…fxg2+ 35.Kxg2 fxe1D]  35.Kxe1  en wit geeft op.