Black Monday, ronde 11

Op internet word ik belaagd met aanbiedingen, wegens Black Fryday. Mijn vrouw moest me uitleggen dat dat een uitverkoop en kortingen- gebeuren is. Weet ik veel.

Bij Aris de Heer was het ook Black Friday , maar dan op Monday.

Herman was  niet opgewassen tegen zijn zoon. Hij deed bij zet 5 een pion in de uitverkoop en daarmee alle invloed in het centrum. Martin begon serieus aan een koningsaanval bij zet 12. Met drie stukken op de arme zwarte koning gericht! Daarna was er al geen echt tegenspel meer mogelijk

Martin11-1  Martin11-1

Alleen duurde het nog een tiental zetten voor de verlossende matzet kon volgen. Niet omdat Martin ergens iets fout deed, maar gewoon omdat het even tijd nodig had.

Ab had een leuke aanbieding al op zet 2.       1. e4 e5  2.  Pf3 f6  ????   Ik leerde mijn schaakpupillen al in hun allereerste  stadium  dat dat echt niet kan. Maar  Paul deed net zoals ik met al die spullen van Black Friday. Gewoon niet op ingaan. Gewoon doen of 3. Pxe5 fxe5 4. Dh5+  en daarna Dxe5 niet goedkoop genoeg is. Wachten op nog voordeliger aanbiedingen. Maar die wilden niet erg komen. Integendeel , na zet 19 is het al het witte voordeel uitverkocht. En ja, Op=Op.

Paul11-1   Paul11-1

Na 19. … d5  20. Lc3  Dg5! zou wit bijna niets hebben. Wat Paul zelf vandaag in zijn mail ook suggereerde.

Gelukkig voor hem kwam toen Ab alsnog toch nog met die nog veel betere aanbieding: 19. … Tad8 ??? waarna Paul na 20. d4!  h5 (wat beter : f5 wegens: ) 21. Dexg6   blij vast de boodschappentas kon gaan inpakken. Korte tijd later kon hij vrolijk naar huis, nagenieten van zijn koopje.

Daardoor was hij er natuurlijk weer niet toen hij eindelijk eens een keer echt nodig was.

Dat was  toen Gerrit en Jos na afloop van hun partij ontdekten dat Jos een nieuwe spelregel had uitgevonden. Jos dacht van een aanbieding te kunnen profiteren met extra voordelige korting (laatste dag, bestel nu!) , maar die was helaas illegaal!  Jos  dacht dat en passant slaan van de c-pion best wel kon, ook als eerder c2-c3 gespeeld was. Gerrit rekende er totaal niet op dat Jos ooit tot iets onwettigs in staat zou zijn, was totaal verbouwereerd, maar dacht dat het wel zou kloppen. 

Gerrit11-2 Gerrit11-2

Pas na de partij bleken beiden te hebben zitten pitten. Ze speelden na 16. c4! dxc3 ep ???? vrolijk verder. Prof Mr Dr Ir Komodo vindt trouwens dat ook met reguliere zetten zwart hier toch wel al wat beter stond. Deze  uitvinding van een nieuwe spelregel heb ik niet zien gebeuren, wel later dat Jos de partij een poosje heel erg sterk en precies speelde, maar rond zet 18 (Le5?) even uit de koers raakte, waarna de stand eigenlijk toch weer aardig gelijk was. Maar bij zet 20 mist Gerrit een kans om dat zo te houden:

Gerrit11-3  Gerrit11-3

Komodo suggereert hier 21. h4! en zwart heeft niet veel mooie velden voor zijn dame. (Na Dxh4  staat de toren op c1 niet meer in en kan wit met zijn  paard gewoon op d4 een stuk winnen. )  21. … De5  22. Pxd4 Dxd4  23. Td1!  De5  24. Td7  met volledig gelijk spel (want dat zwarte loperpaar is er dan net meer).

Gerrit ziet wel waar de mogelijkheden zitten, maar kiest dus een verkeerde uitvoering. 21. Td1? Lb6!  22. Txd7  Materieel is de stand gelijk, maar dat zwarte loperpaar dat mag er wezen. Hierna heb ik vol bewondering staan kijken hoe Jos hierna zoetjes manoeuvrerend zijn kleine voordeel vergrootte. Hij incasseerde daardoor pionnetje na pionnetje. Tot zelfs onze eindspelkunstenaar  er geen heil meer in zag, en opgaf.  Doch : na afloop na wederzijds overleg gekozen voor de m.i. sportiefste oplossing: remise

De  topaanbieding  van de avond ging eigenlijk niet door. Ron tegen Bert. Ondanks het feit dat Bert in het begin van het seizoen 3 clubavonden miste staat hij niet onoverbrugbaar achter op nr 1. Hij had vanavond de kans om wat van die achterstand af te peuteren. Wel had hij zwart, wat  de opgave natuurlijk niet eenvoudiger maakt. Wellicht overviel ook hem de situatie.  Ron mailde me:  

“Ik was maandag niet echt in vorm, had ook geen partij tegen Bert verwacht (en hij ook niet tegen mij). Waarom Bert geen Siciliaans speelde (de 2e keer dat hij het niet durft op e4 van mij) weet ik echt niet. Want ook hij (maar helaas ook ik) kwamen nu in stellingen die we minder goed beheersen. “

Ik weet het wèl. Als Ron zeer tegen zijn gewoonte met 1. e4 opent kun je op tien vingers natellen dat hij zich flink op Bert’s Siciliaanse voorkeur heeft voorbereid. Dat vond Bert geen prettig vooruitzicht. Het staat me voor de geest dat heel heel lang geleden Bert, toen hij nog jong en vitaal was, ook altijd Caro Kann speelde. (Of was Paul Kuijer dat? Ik heb 30 partijen van mij met Bert in mijn database, maar daar kan ik het antwoord niet vinden, want ik speelde zelf never nooit 1.  e4.)    Als mijn geheugen me niet in de maling neemt, dan heeft in ieder geval Bert wèl veel ervaring met de Caro Kann. Dat wel!

Ron: ‘Maar ik heb nu maar eens beter naar de doorschuifvariant gekeken (kan ik ook spelen na 1. d4, c6), want echt prettig voor zwart vind ik dat dus niet, die eigenlijk dan hooguit op remise mag hopen, maar nooit voordeel kan krijgen.' ( Nou en … ? Dat vindt een Caro Kann-speler niet zo’n probleem. Anders had hij wel een andere opening gekozen.  Jan Hein Donner vond daarom de Caro Kann een laffe opening die verboden moest worden.)  'We wisten het allebei na Le3 niet meer, maar wat ik speelde kan dus wel. ‘

Jawel, maar heel konsekwent vond ik het niet. Na Bert’s wonderlijke zet 8. … Ph6  (twee paarden aan de randen, dubbele schande?)

Bert11-1  Bert11-1

begreep ik ook Ron’s antwoord 9. h3 niet. Waarom kan wit nu niet slaan op h6?  Ik zou dat sterk overwogen hebben. Misschien kan Bert me uitleggen waarom dat niet zo goed is. En als je daar dan bezwaren tegen vermoedt, dan kan er nog zoveel anders. Komodo geeft 9. Pc3  gevolgd door 10. Pa4. Na 9. h3? is Bert’s antwoord 9. … Le4 perfekt! En na 10. 0-0 is  Pf5! dat ook.  Ron verzonk in heel diep gepeins. Bert liep grimassen naar me te trekken, die aangaven dat hij niet begreep waarom hier nu zo eindeloos lang over nagedacht moest worden. En na het door Ron dan eindelijk gespeelde 11. c4?,  heeft wit niks.

Bert11-2 Bert11-2

Komodo geeft voordeel aan voor zwart na 11. …. Lxf3  12. Lxf3 cxd4! Simpel toch? ( 12. dxc5? Lxe2! )  Maar ….   11. …. cxd4?  12. Lxd4  (Pxd4!?)   en hier hielden de heren het al voor gezien. Ron waarschijnlijk niet tevreden over zijn opening, en Bert was kennelijk ook nog niet in de stemming voor een avondje zwaar jagen op het grote wild. Zeker niet na een enigszins  riskante variatie op de Caro Kann die een beetje per ongeluk goed uitpakte.

Dat waren de aanbiedingen voor Black Monday.  Hopelijk doet u er niet mee wat ik doe met dat soort aanbiedingen:    0ngelezen wegklikken.

PS:  Er is wat reactie binnengekomen op de twee niet behandelde partijen van de interne van vorige week. Nu ik mijn verslag van Black Monday af heb, ga ik daar naar kijken. Beloofd!

 

 

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

 

 

 

 

2 gedachten over “Black Monday, ronde 11”

  1. Dag Eddy, Ha eindelijk deed ik een zet waar de computer Komodo niet van terug had! Overigens niet terecht want Komodo vond daarna ter lering de bewonderenswaardige zet 21: h4 waar ik tijdens de partij niet op gekomen was ( en gelukkig Gerrit ook niet ) Inderdaad daardoor zou 18: -,Le5 eigenlijk het voordeel weggeven, maar tijdens de wedstrijd was ik erg tevreden over deze zet omdat het 19: d4 van wit uitloktewaarna ik dacht altijd een mooie pion te kunnen winnen. Ik had vooraf wel gekeken naar 21: Tc7 of Td1 maar h4 was een pareltje wat ik niet had gezien. Heel leerzaam en dank je wel Eddy en heer Komodo.  

  2. Hoi Eddy, Ph6 was volgens mij een hele goede zet omdat ik vrijwel zeker wist dat Ron die niet ging slaan đŸ™‚ Hij is vaak een beetje allergisch voor open lijnen naar de plek waar hij zijn koning naartoe wil spelen. En daarbij: waarom zou een paard aan de rand een schand zijn als die wordt afgeruild tegen een loper die best nuttig werk doet. Het paard op een andere manier ontwikkelen was wel heel langzaam geweest en je moet het Ron natuurlijk wel een beetje moeilijk maken… Natuurlijk was ik toen al Le4 en Pf5 van plan.  

Reacties zijn gesloten.