Brief van de meester

Omdat ik een uitvoerige en leuke mail van Ron kreeg, en hij er duidelijk hier en daar anders over denkt  dan ik, hierbij zijn hele verslag. Wellicht dat op onze meningen nog verder commentaar van het veld gaat binnenkomen. Zou leuk zijn.

Hoi, Eddy,

Leuk dat je er was. Ik kneep hem wel hoor. Eerst of er wel genoeg zouden komen en vervolgens toen ik de tegenstand zag. Uiteindelijk 4 winst en 4 remise was geflatteerd, maar ik was niet ontevreden. Mijn beste partij speelde ik tegen Gerrit en ook tegen angstgegner Bert was van beide kanten een goede partij.

Impressie van de avond:

– Herman was niet lekker en had zijn dag niet, pakte onnodig pion niet terug, verloor vervolgens stuk en nog een en kwam er niet meer aan te pas.

 – Tegen Peter koos ik bewust Engels, wat ik deze avond op meer borden probeerde. Dat leidt vaak tot moeilijke stellingen. Ik kreeg kans om hem met d4-d5 een achtergebleven pion op d6 te geven, die snel verloren ging. Vervolgens manoeuvreren, maar mijn overwicht was lastig, hij probeerde iets actiefs en dat kostte hem een paard en de partij.

– Ook Engels tegen Frank, maar die schiep lastige tegendreigingen, wat mij de nodige hoofdbrekens bezorgde. Dat resulteerde in 2 stukken voor toren en pion. In moeilijke stelling waren we beiden tevreden met remise.

– Ook Engels tegen Paul, maar die speelt  een heel andere opzet (wat ik weet), waardoor de stelling veel kenmerken krijgt van een “Gesloten Siciliaan”. Met een paard op d5 verzuimde ik om met het zetje a3 de reactie Pb4! te voorkomen. Paul stond toen wat beter, maar de remisemarge was niet overschreden, hij probeerde het nog wel. Veel ruilen door mij en terecht halfje geaccepteerd. Maar nergens dus nog kans op enig voordeel voor mij. Zeer solide Paul.

– Martin wist mij gelijk te verassen na 1. d4, Pf6 2. Pc3, e6 3. Lg5, Le7 4. e4, Pxe4 !? Ik wist dat hiermee “iets” was. Maar wist niet meer wat, maar Martin deed zelf direct later de juiste suggestie. 5. Lxe7, Pxc3. Nu moet wit dus 6. Dg4! spelen. De pointe is dat na 6…., Dxe7 de tussenzet 7. Dxg7 kan! Want 7…,Db4 werkt niet omdat zwart geen goed aftrekschaak heeft. Wit verliest dan geen pion en staat beter  (???ES). 

  

Nu was het ploeteren voor mij. Met een truc won ik een kwaliteit tegen nog een pion en resteerde een heel moeilijk eindspel. Martin en ik hebben deze partij, die als laatste overbleef, doorgespeeld en uitgevluggerd. Ik won met mazzel, maar Bert en Paul lieten zien hoe zwart het beter had kunnen doen en wit gemakkelijk kan verliezen.

– Jos pestte mij met 1..,b6. Ik kwam eerst beter te staan, maar plan met Lb1 en Dc2 was toch niet goed (Houdini). Ik kreeg geen doorslaande aanval tegen zijn koning, nee hij kreeg opeens een zeer sterke aanval (typisch Jos). Ik kon me nog wel verdedigen, maar hij had mogelijkheid tot zeer sterk en tijdelijk stukoffer. Hij bood sportief remise aan, wat ik graag accepteerde. Hadden we doorgespeeld, dan had hij waarschijnlijk wel gewonnen.

– Tegen Gerrit bewust voor 1. f4 gekozen. Alvast een pion daar (de favoriete van Bert) voor latere koningsaanval. Het werd een vorm van omgekeerde Stonewall, waar Gerrit maar niet zijn Lc8 in het spel kreeg. Ik kon mij permitteren om met mijn koning op f1 terug te slaan, naar g2 te lopen en na korte rochade van Gerrit met mijn g en h pion te gaan stormen. Met uiteindelijk een dame-offer op g7 kon ik de partij beslissen.

– Tja, wat open je tegen Bert? Dan maar 1. Pf3 en vervolgens g3, Lg2, d3, 0-0 en gezien zijn opzet met Lf5 voor c4 gekozen later. Vervolgens hele partij loeren op e4 break. Dat lukte uiteindelijk wel, maar pion moest door naar e5. Ik stond mogelijk toen wel ietsjes beter, maar Bert had wel solide stelling. We besloten tot remise. Al met al een geslaagde schaakavond.

Groet, Ron

Een gedachte over “Brief van de meester”

  1. Don't teach our man Stefan too much.   I still have hopes of becoming Club Champion one day! Regards from Australia.

Reacties zijn gesloten.