Lentetoernooitje, laatste avond

Het zit er weer op. 4 weken rapid. Leuk sfeertje. Leuke potjes schaak.

Goed tegen de saaiheid van steeds dezelfde tegenstanders die een kleine vereniging onherroepelijk met zich mee brengt.  Eens tegen iemand anders spelen. Niet voor de 4e keer dit jaar tegen Mr.  X. Moet wel vermeld worden dat het aantal spelers van buiten toch wel nog wat groter mag worden. Meer reclame??

De sfeer was prima. Ontspannen. Gezellig.

Foto’s groter of beter, klik erop.

2S7A3492WEB

“He Martin, je hebt mijn uitslag tegen Kees toch wel goed genoteerd!”                2S7A3492WEB

Wat viel er te bewonderen vanavond? Waarover kon ik mij verbazen?

Dat Kees Kerkdijk extra hard van stapel liep , waarschijnlijk niet helemaal tevreden met zijn 3e plek op de ranglijst. Hij schuwde de offers niet. Maar dat liep niet zo goed af.  Hieronder een stelling tegen Frank, waarin hij een loper voor staat tegen 2 pionnen. En, zeer gewaardeerde lezer, aanschouwt met mededogen daarbij ook nog de troosteloze situatie van die witte toren, die wegens wangedrag in de hoek moet staan. Waar hij niet snel uit komt.

Lt4Frank1  Lt4Frank1

Ik dacht in mijn onnozelheid dat wit met a3 het paard op c5 kon terugwinnen.  Maar overzag voor het gemak maar even dat na 1. a3 gewoon 1. … Pb3 met aanval op Ta1 volgt waarna ook de loper op diverse plaatsen in veiligheid kan worden gebracht. Nee, wat Frank deed was veel beter:  1. Pd4  Dreigt hierna dan toch 2. a3 ? Nee dat niet, want dan volgt 2. …  Txd4 en daarna toch ook weer 3. ….  Pb3. Desondanks doet zwart er goed aan zijn paard in veiligheid te brengen met 1. ….   Pa6. Weliswaar wint wit dan een derde compensatiepion met . Pxc6, maar raakt na 2. …  Tc8 (op weg naar c2) van de regen in de drup. Flink voordeel voor zwart.  Maar, als gezegd, Kees is in een oorlogszuchtige stemming vanavond en offert : 1. …. Pxd3. En vergooit daarmee een flink stuk van zijn voordeel.  2. exd3 en zwart ziet er weinig voor terug.

Eindresultaat:  Frank blijft overeind. En wint zelfs nog.

En nog triester was Kees’ partij tegen Ab. Kees valt ook nu aan, maar veel te woest. Ab weet met diverse eenvoudig te vinden zetten de witte aanval volkomen te ontregelen en daardoor wordt Kees nog woester en speelt dan maar ‘va banque’,  rechtstreeks naar de ondergang.

Kees(wit) tegen Ron leek ook weer op een nederlaag uit te lopen. Hij stond al vroeg een pion achter (foutje? of offertje?) maar leek toch wel compensatie te hebben in de vorm van wat druk op de zwarte koningsstelling. De zwarte stukken op de damevleugel leken daarbij nogal onontwikkeld en werkeloos te moeten toezien.  Maar Ron ging daar wat aan doen, begon een tegenactie op de damevleugel, en langzamerhand raakte wit in de problemen. En nog steeds een pion achter. Toen ik dacht dat Ron het karwei nu wel geklaard zou hebben, bleken de heren remise te zijn overeengekomen. Ach, misschien de klok? Of gewoon omdat het laat op de avond was.

2S7A3479WEB   2S7A479WEB

“Het zit me niet mee vanavond, grrr”

En zo had onze eregast toch nog iets leuks vanavond , maar heel erg tevreden kan hij niet geweest zijn.

Onze andere eregast, Luc, deed het beter. Hij vaagde Peter al in de opening van het bord. Tegen Gerrit volgde hij zijn ons inmiddels bekende speelstijl, en toog alweer volop ten aanval. Maar Gerrit hield stand. Na veel afruil werd het een interessante stelling met alle zware stukken nog op het bord, maar weinig pionnen en helemaal geen lichte stukken meer. De stand was gelijk. Maar vereiste heel veel oplettendheid, beide partijen hadden kansen, en beide liepen grote risico’s.  De eerste die zich vergiste was Gerrit. Afgelopen, Luc won  Helaas was Luc één ronde oneven, anders was zijn avondje AdH misschien nog lolliger geworden.

Onze derde eregast, de vriendelijke Ruben, was in een vrijgevige bui vanavond.  Hij gaf een toren weg tegen Martin, daarna van alles tegen Gerrit, en startte ook tegen Herman met kadootjes  (een stuk en een pion,  leuk in surpriseverpakking). Maar daarna raakte ook Herman besmet met het  weggeef-virus en deed iets terug, met 2 stukken.  Via nieuwe wederzijdse vriendelijkheden kwam er vervolgens een grappige stelling op het bord met K + Dame + pionnen tegen K + T+ T + L.  Maar Herman ging door zijn vlag.

2S7A3487WEB 2S7A487WEB

Ruben in zijn karakteristieke, diep geconcentreerde pose,  hand voor de mond.

Ron had wat te corrigeren na een wat mislukte derde avond. Dat deed hij. Met snelle winst tegen Gerrit en een knappe rustige overwinning tegen Frank. Het ging lang gelijk op. “Ik had een klein plusje” zegt hij na afloop. En als ik dan bedenkelijk kijk “Nou ja, een stelling die me goed ligt!” Dat bleek, want uiteindelijk staat hij drie pionnen voor. Tegen Kees – als hiervoor al opgemerkt – neutraliseert hij met een pion meer bekwaam de tegenkansen van de opponent. Als hij niet zo beleefd van karakter was geweest en dus remise had accepteerde, had hij dit ook nog kunnen winnen. En zo steeg Ron alsnog naar de derde plaats. Dat lijkt nog wel ergens op. En toch leuk voor sommige anderen dat ze nu eindelijk eens niet achter Ron eindigen.

Frank zat het ook niet echt mee. Kreeg de hele avond kopstukken tegenover zich.  Niet dat hij daar nu bij voorbaat kansloos tegen is, beslist niet, maar toch …. Tegen Kees lukte het nog, maar tegen Ron en Bert niet. Hij begon wel met een redelijke of zelfs leuke stelling,  maar beide heren vingen de kansen ten overzijde bekwaam af en dat werden dus toch twee nederlagen.

2S7A3490WEB   2S7A490WEB

“Dit gaat weer fout! Waarom toch?? “

Desondanks bleef hij vierde op de ranglijst. Zal niet erg ontevreden zijn. Al had hij waarschijnlijk liever niet achter Martin geëindigd.

Wat te schrijven over Bert? Die was dit toernooitje ongenaakbaar. En onverslaanbaar. Hij stond  op 12 partijen genadiglijk  drie remises toe, maar tegen hem winnen was onmogelijk. Op deze laatste avond werd Ab weggeveegd, Martin kwam niet eens aan een rochade toe en werd aanvallend dolgedraaid, en een actieve Frank , als gezegd, werd bekwaam opgevangen en daarna van wat noodzakelijk materiaal ontdaan. Hij zag er na afloop heel tevreden uit.  Geen onder. Eindelijk Ron weer eens achter zich gelaten, en  "Martin moet wel bij de uitslag even mededelen dat ik ongeslagen ben dit toernooi."

De revelatie van dit toernooitje was Martin. Waar hij zelf een expert is in blunders op onverwachte momenten, liet hij die eer nu meestal aan zijn tegenstanders. Deze avond aan Ruben en aan Ab.  Ab bijv. hield het lang gelijk, tot hij blunderde. Iedereen weet dat Martin heel sterk en ondernemend kan schaken. Alleen af en toe ……   Nu dus niet! Hoera!

2S7A3489WEB 2S7A489WEB

“Ik had mijn stuk hier naartoe moeten spelen.”     “Ja, jammer hè”

Gerrit zat het niet echt mee. Tegen Luc verloor hij eigenlijk onverdiend (zie hierboven) , tegen Ron was hij al in de opening kansloos, en alleen tegen Ruben kon hij wat aan zijn puntentotaal doen. Zo belandde hij in de middenmoot, zoals meestal.

Ab zal wel tevreden zijn over zijn prestaties. Er valt een stijgende lijn te constateren. Hij zal zich met vreugde de winst tegen Frank, en winst deze avond tegen Kees, en remise tegen Ron herinneren. Hij werd ook enkele keren pijnlijk weggespeeld. En verloor ook wel eens door een kleinigheidje in een betere stelling. Derhalve toch een niet al hoge, maar verdienstelijke  plaats in de eindrangschikking

Voor onze aanstormende talenten Herman en Peter, en voor Ruben, ging het nog een beetje te snel.  Zij  waren echter voor mij allen een voorbeeld.  Hoe is het mogelijk om zo opgewekt of vrolijk te blijven kijken als je zoveel partijen verliest. Ik heb zelfs de indruk dat ze het lentetoernooitje best nog leuk vonden ook.  Uw ouwe brombeer zou het absoluut niet kunnen.  Oude wijsheid tot troost: schaken leer je het best door je verliespartijen.

2S7A3478WEB  2S7A478WEB

We mogen hopen dat er weer een herfsttoernooitje komt. Of iets informeels in de zomer? En dat we in november de eregasten van deze maand weer mogen begroeten.

Uitslagen 4e avond:

 

Nr.

White

Black

Result

1

Ab Hauer

Bert Kuijer

0-1

2

Martin Zwaneveld

Ruben Meirmans

1-0

3

Frank de Geus

Kees Kerkdijk

1-0

4

Ron de Vink

Gerrit van Dok

1-0

5

Luc Preeker

Peter van Putten

1-0

       

Nr.

White

Black

Result

1

Bert Kuijer

Martin Zwaneveld

1-0

2

Ron de Vink

Frank de Geus

1-0

3

Kees Kerkdijk

Ab Hauer

0-1

4

Ruben Meirmans

Gerrit van Dok

0-1

5

Herman Zwaneveld

Peter van Putten

0-1

       

Nr.

White

Black

Result

1

Frank de Geus

Bert Kuijer

0-1

2

Martin Zwaneveld

Ab Hauer

1-0

3

Kees Kerkdijk

Ron de Vink

½-½

4

Gerrit van Dok

Luc Preeker

0-1

5

Herman Zwaneveld

Ruben Meirmans

0-1

 

Eindstand:

Pos

Name

Gms

W

D

L

Score

1

Bert Kuijer

12

9

3

0

518

2

Martin Zwaneveld

11

7

2

2

434,7

3

Ron de Vink

12

6

4

2

395

4

Frank de Geus

11

5

3

3

357,8

5

Kees Kerkdijk

11

4

5

2

352,7

6

Gerrit van Dok

12

5

3

4

312,5

7

Paul Verkooien

5

2

1

2

258,2

8

Luc Preeker

5

3

0

2

210,6

9

Ab Hauer

11

3

1

7

202,3

10

Peter van Putten

11

2

1

8

167,2

11

Herman Zwaneveld

11

2

0

9

149,3

12

Matthijs Groot

7

1

0

6

143,2

13

Ruben Meirmans

6

1

1

4

140,5

14

Cornelis Groot

3

2

0

1

137,5