Lentetoernooitje, 3e avond

Purmerend liet zich weer zien. Zelfs het hele eerste team. Helaas ….  niet in de Beemster Eetkamer, maar aan de overkant, bij de Chinees. Die hadden wat te vieren. Ondanks de afstand en een raam bij ons en een raam bij hen  werd uw stiekeme paparazzo opgemerkt en vrolijk toegezwaaid.

2S7A3471WEB  2S7A3471WEB   Foto's beter of groter? Klik erop.

Daar hadden we dus niks aan. Gelukkig waren in onze eenvoudige lokatie  Kees, en Matthijs er weer en dit keer tot onze grote vreugde ook Luc Preeker, bekend van onze herfst-editie.  Die ging er vanavond weer stevig tegenaan. Die houdt van gambieten en offers. Bij hem is altijd wel wat te beleven. Wie van hem wil winnen moet geduld hebben en maar hopen dat hij in zijn aanvalsdrift een fout maakt.  Dat deed hij in de 1e ronde niet. Ab Hauer werd meedogenloos snel ingeblikt. Met fraaie aanvalspatronen.

2S7A3460WEB  2S7A3460WEB

In de tweede ronde leek een soortgelijk lot weggelegd voor Martin. Die had al spoedig geen koningsstelling meer over. Hij kon alleen nog ingenieus spartelen. Alleen liepen Luc’s aanvallende dame en dito loper elkaar even een beetje voor de voeten. Het leek een kwestie van eenvoudig hergroeperen en dan de doodklap uitdelen.  Maar Luc vatte het hergroeperen wat te zorgeloos op en zette zijn loper op een veld waar die gewoon geslagen kon worden. Martin bofte geweldig! Hij vond zelf dat het allemaal niet zo heel erg slecht was geweest, maar daar geloofde ik niks van.

2S7A3475WEB  2S7A3475WEB

Lt3Luc1  Lt3Luc1

Na  het gespeelde 1. Db3! dreigt er van alles.  Ld5 of Pe6+ of Lxd6  afhankelijk van zwart zet. Luc had niet voor niets een kwaliteit geofferd.  En ook in de derde ronde  speelde Luc sterk. Tegen Bert gaat het lang gelijk op. Dan lijkt wit (Bert) dankzij het dappere wat te onstuimige spel van zwart aanval te krijgen, maar Luc houdt tegendruk met 2 torens op de h-lijn.  Maar hij redt het uiteindelijk niet en tenslotte heeft wit twee torens +loper tegen een dame van Luc. Dat is te veel. Na een spannende sterke partij wint Bert toch!

Leuk allemaal. Wat me verder opviel was de ongelofelijke mazzel die Paul ten deel viel. Tegen ons aanstormende talent Peter stond hij in ronde 1 al spoedig straal verloren. Zelfs als Peter een paar keer de beste zetten mist,  blijft die op winst staan.

2S7A3462WEB  2S7A3462WEB

Lt3Peter1  LtrPeter1

Komodo geeft aan dat de sterke positie op de f-lijn plus de kwaliteit (Toren tegen Loper)  best een paar pionnen waard zijn.  Een voorbeeldje: 1…Lxf7 2.Dxf7+ Kh7 3.bxc3 Dxe3+ 4.Kh2 Dxc3 5.Tab1! Dxc2 ([5…b5 6.Tb3 Dc4 7.Dxc4 bxc4 8.Tc3 Te8 9.Txc4 Te6 10.Tf7]  6.Txb7 Tg8 7.Txc7

En ook later nog blijft Paul zwaar in de problemen zitten.

Lt3Peter2  Lt3Peter2

Een voorbeeldje:   1.bxc3 Dxe3 2.Dxc7 Dxc3 3.Tab1 b5 4.Tbd1 Dc4 5.Tf7 Dxc2 6.Td6  Maar hierna raakt Peter vermoeid van al die inspanningen om een prachtpartij te creëren, en begint te blunderen. Hij geeft een stuk weg en Paul wint. Totaal onverdiend!

Na in de 2e ronde tegen Bert aanmerkelijk interessanter gespeeld te hebben (Paul verliest een stuk, en lijkt kansloos, maar blijft aanvallen en dan wordt het toch nog spannend met 2 vrijpionnen. Maar Bert is nog steeds in vorm en neutraliseert alles en wint verdiend.

Maar in de derde ronde gebeurt het weer. Martin probeert een Blackmar-Diemer-gambiet op het bord te krijgen. Ik weet toevallig dat Paul daar in zijn vorige vereniging slechte ervaringen mee heeft opgedaan , en die sindsdien de neiging heeft om daar (laf) voor weg te lopen. Dat probeert hij nu ook, maar dat neemt niet weg dat Martin desondanks een mooie aanvalsstelling krijgt. En net als  hij beloning kan gaan oogsten voor zijn dapperheid, geeft hij pardoes zijn dame weg. Ik heb Paul wel eens horen zeggen: “Bij Martin moet je gewoon geduld hebben. Die blundert later wel ergens.” En warempel!  Weer onverdiend!

Kees was goed op dreef vanavond. In de eerste ronde bleef hij zeer lang overeind tegen Bert.

2S7A3466WEB  2S7A3466WEB

Zoals u ziet staan ze qua stukken gelijk, maar Kees heeft 2 pionnen meer. Wellicht door Bert bewust geofferd voor initiatief. Maar zwarts koning staat minder veilig en de pion op d6 is een ver opgerukte vrijpion. Is die zwak of is die sterk? De zwarte zware-stukken-batterij op de g-lijn lijkt goed onder witte controle. Interessant.

Als ik later ga kijken is het resultaat van deze fraaie knokpartij dat Bert een pion voorstaat in een toreneindspel. Foutje van Kees waarschijnlijk. Zo’n eindspel is vaak niet te winnen. Soms wel. Nu dus. Kees verdedigt hardnekkig en snel, en vernuftig, maar Bert toont bekwaam hoe je zoiets wint.

2S7A3469WEB  2S7A3469WEB

(Later zie ik in Martin’s computeruitdraai dat hier toch remise staat genoteerd. Heb ik iets gemist, of Martin? Ik hoor het nog wel.)

In de volgende twee rondes had Kees het eenvoudiger. Hij won moeiteloos tegen Matthijs (in de opening al) en tegen Herman.

Martin was vrij aardig op dreef vanavond.  Afgezien van de blunder tegen Paul. Een interessante partij tegen Gerrit in de 1e ronde . En weer valt Martin aan. Gerrit zijn koning raakt zwaar in de problemen.  Gerrit raakt dan een stuk achter tegen geofferde (?) pionnen. Maar hij vecht terug. Uiteindelijk heeft hij 3 pionnen voor dat stuk. Maar gaat uiteindelijk toch tegen het aanvalsgeweld tenonder.

2S7A3468WEB  2S7A3468WEB

En als vermeld tegen Luc een beetje mazzel, maar wel ook door koppig volhouden en veel zien.

Het was niet echt Ron’s avond. Hij werd ook een beetje dwars gezeten door de computer die weigerde hem de toppers voor te zetten. Hij raakte daardoor waarschijnlijk niet heel erg gemotiveerd. Dat bleek uit de tijd die het kostte om tegen Herman te winnen (maar vooral omdat Herman ondanks grote achterstand gewoon door bleef schaken), en uit het niet verder komen dan remise tegen Ab. Die toch in de opening geheel belangeloos zijn hulp had aangeboden. Ab brak niet alleen overdag zijn keuken af, maar ’s avonds ook nog eens zijn koningsstelling. Alleen tegen Peter liep alles op rolletjes omdat Peter al vrij gauw een stuk weggaf.

Frank had het niet erg moeilijk vanavond. Peter en Matthijs hadden – in de opening al – weinig tegen hem in te brengen. Alleen tegen Gerrit moest geknokt worden.  Gerrit speelde dit keer heel actief. In de opening al  h3 en g4, en offert een stuk. Maar krijgt wel drie pionnen. Maar z’n stelling is krampachtig.  Hij lijkt zich daar uit te worstelen. Het wordt heel spannend, maar uiteindelijk trekt de kruitdamp op en wordt het gewoon remise.

Gerrit was behoorlijk actief in de weer vanavond. Zijn afruilrecept had hij even weggeborgen.  Tegen Martin moest dat wel (zie hierboven) , en tegen Herman eigenlijk ook wel. Die was absoluut niet van plan zich te laten oprollen. Maar doordat Herman in het late middenspel te veel risico nam, kon Gerrit toch resoluut winnen. En als eerder gezegd , het was tegen Frank behoorlijk  kermis.

Bert speelde de hele avond geconcentreerd en sterk en schijnt ongehinderd op de eerste plaats in het eindklassement af te stevenen. Over zijn interessante partijen tegen Kees, Paul en Luc schreef ik hierboven al.

Matthijs had begrijpelijkerwijs in de derde ronde er geen zin meer in om overspeeld te worden en ging naar huis. Ab ook, want die wist dat in alle vroegte de installateurs voor de nieuwe keuken zouden aanbellen. En erg ontevreden hoefde  hij niet te zijn. Een waardevolle remise tegen Ron is toch niet mis.

Peter hield wel vol tot het bittere einde. Zijn helaas verloren glanspartij tegen Paul bleef echter zijn enige wapenfeit vanavond. Daarbij moet wel bedacht worden dat hij wel de hele avond door de computer zware tegenstanders kreeg toebedeeld:  namelijk ook nog Frank en Ron.

Voor Herman geldt ook zoiets. Die kan terugzien op een goede partij tegen Gerrit, en kreeg verder ook van de computer te zware tegenstanders voor zijn neus.

Dat was de derde avond. Op naar de vierde en laatste. Hopelijk weer zo enerverend.

_______________________________________________________________________________

Nr.

White

Black

Result

1

Bert Kuijer

Kees Kerkdijk

½-½

2

Martin Zwaneveld

Gerrit van Dok

1-0

3

Frank de Geus

Matthijs Groot

1-0

4

Herman Zwaneveld

Ron de Vink

0-1

5

Ab Hauer

Luc Preeker

0-1

6

Peter van Putten

Paul Verkooien

0-1

 

Nr.

White

Black

Result

1

Luc Preeker

Martin Zwaneveld

0-1

2

Paul Verkooien

Bert Kuijer

0-1

3

Matthijs Groot

Kees Kerkdijk

0-1

4

Frank de Geus

Peter van Putten

1-0

5

Ron de Vink

Ab Hauer

½-½

6

Gerrit van Dok

Herman Zwaneveld

1-0

 

Nr.

White

Black

Result

1

Martin Zwaneveld

Paul Verkooien

0-1

2

Bert Kuijer

Luc Preeker

1-0

3

Kees Kerkdijk

Herman Zwaneveld

1-0

4

Gerrit van Dok

Frank de Geus

½-½

5

Peter van Putten

Ron de Vink

0-1

6

Gerrit van Dok

Herman Zwaneveld

1-0

 

 

Pos

Name

Gms

W

D

L

Score

1

Bert Kuijer

9

6

3

0

378,5

2

Martin Zwaneveld

8

5

2

1

354,8

3

Kees Kerkdijk

8

4

4

0

329

4

Frank de Geus

8

4

3

1

305,3

5

Ron de Vink

9

4

3

2

275

6

Gerrit van Dok

9

4

3

2

272

7

Paul Verkooien

5

2

1

2

210,3

8

Luc Preeker

3

1

0

2

173

9

Ab Hauer

8

2

1

5

154,2

10

Cornelis Groot

3

2

0

1

144,2

11

Matthijs Groot

7

1

0

6

128

12

Herman Zwaneveld

9

2

0

7

120

13

Ruben Meirmans

3

0

1

2

105,9

14

Peter van Putten

9

1

1

7

96