Lentetoernooitje, 2e avond

Het was weer reuze gezellig. Voor bijna iedereen, was mijn indruk.

Misschien iets minder voor Ron, die geheel tegen zijn gewoonte in 2 van zijn 3 partijen verloor.  En iets meer voor Bert die er 2,5 uit scoorde, en derhalve fier aan kop gaat. En leuk voor Martin  die Bert op remise hield en van Ron won. En dusdoende zich op de tweede plaats nestelde.

Foto’s groter of beter , klik erop.

2S7A3326WEB 2S7A3326WEB

Een nieuw gezicht vanavond was dat van Cor (Groot?). Die zich gelijk als sterke schaker manifesteerde.

2S7A3314WEB  S7A3314WEB

Ron stond moeilijk tegen hem, en pas laat, nadat het Ron eindelijk gelukt was Cor’s  sterkste  troef uit handen te nemen (zware druk met prachtige loper en dame op Ron’s koningsstelling, waardoor die lang tot machteloosheid gedoemd was) kon Ron het initiatief grijpen en eindelijk zijn vrijpion tot gelding brengen.

Cor1 Cor1

(Na ….  Txb2 Dxb2 gaat wits loper ter dekking naar f1, en wit kan daarna dan eindelijk zijn volle aandacht gaan richten op zijn vrijpionnen (en pluspion) op de damevleugel.) Maar Herman en Peter waren niet opgewassen tegen de koningsaanval-akties van Cor.

Meest sensationeel was het verlies van Ron tegen Martin. Door een echte, onvervalste blunder bij zijn aanval raakte Ron een belangrijke pion kwijt en daarna was het ineens tobben voor hem. Martin liet zich niet meer van de wijs brengen.

2S7A3316WEB   2S7A3316WEB

Ron’s verlies tegen Bert was best ook een beetje eigen schuld. Hij probeerde met zwart een nieuwe, m.i. wat suspecte, opening en dat liep wegens nog te weinig ervaring daarmee verkeerd af. 

Lt2Bert   Lt2Bert

“Ik werd door Bert geslacht in partij die begon met 1. d4, d6 2. e4, Pf6 3. Ld3, e5 4. d5 ! (ES: zo blijft Bert op bekend terrein, en het schijnt ook beter te zijn dan dxe5. Gek hè! )  , c6 5. c4.”  (“Maar heb iets gevonden hier. 5…, b5 !! Dan krijg je tenminste nog spel. Kijk er maar eens naar. Anders houdt wit een structureel voordeel en kan zich opstellen met Pge2 en f4, wat lastig te verdedigen valt…”)

 

2S7A3315QWEB  2S7A3315QWEB

Heel spannend was ook het gevecht tussen Bert en Frank. Frank speelde heel sterk en Bert moest erg zijn best doen om overeind te blijven. Hij verloor een pion. Maar uiteindelijk verzeilden ze in eindspel met ongelijke lopers. Bijna altijd remise. Omdat er op onze club mensen zijn die zoiets gewoon optimistisch uitspelen heb ik de stelling aan Komodo gevoerd. Die likte zijn lippen af en beet er eens lekker in.

Lt2Bert2  LtBert2

Tot mijn verbazing geeft K. hier 4 varianten met 1.60 voordeel voor wit. Maar als je die zettenreeksen doorspeelt, blijkt natuurlijk dat ook K. zoiets absoluut niet kan winnen. Wit gaat een beetje heen en weer schuiven en zwart komt niet verder, hoeveel driehoekjes en andere listigheden hij ook verzint. Dat begrepen Bert en Frank hier al. Remise. Ach ja, die computers ….   Frank was vanavond  in vorm. Ook tegen Martin stond hij goed, maar helaas overzag hij iets en laat zich vrij onverwacht mat zetten.

Gerrit ging vanavond ook wel lekker.

2S7A3319WEB  2S7A3319WEB

Hij won vrij eenvoudig van Peter, en Ab werd door hem compleet ingeblikt! Ook tegen Bert speelde hij sterk, en stond veel beter. Ik dacht dat dit ook een sensatie ging worden. Maar toen vergiste hij zich en dolf/delfde (ik kan het niet laten) hij toch het onderspit.

Kees was helaas de laatste ronde oneven, en het zat hem niet mee in zijn partij tegen Martin. M.i. stond hij in het eindspel op winst, maar hij zag niet zo gauw hoe, begon waarschijnlijk nerveus te worden van de informatie van zijn klok, vond het wel welletjes op dit late uur, en  tikte geroutineerd zijn eindspel naar remise.  Tegen Peter ging het ook vrij lang beslist niet vanzelf. Peter vond deze partij zijn enige lichtpunt van deze avond. Hoewel hij uiteindelijk toch tegen een pluspion verloor. Al met al was de score van Kees nog net voldoende om in de kopgroep mee te blijven fietsen.

Voor Martin was er niets te mopperen vanavond. Met 2,5 uit 3 (tegen zeker niet de minsten onder het gezelschap) blijft hij als tweede heel dicht tegen de eerste plaats aan schurken.

2S7A3331WEB   2S7A3331WEB

Hoewel Herman uiterlijk altijd nogal stoïcijns reageert op zijn eigen schaakwederwaardigheden, moet hij toch erg tevreden geweest zijn over zijn partij tegen Ab die hij in fraaie aanvalsstijl vermorzelde. Ab zit er op de foto wat beduusd bij. Door twee winstpartijen vanavond kruipt Herman wat omhoog op de lijst.

Kop van Jut was vanavond Matthijs, die van Ab en van Herman verloor. Maar moed houden maar, er komen nog twee avonden!

2S7A3318WEB   2S7A3318WEB

___________________________________________

 

Nr.

White

Black

Result

1

Kees Kerkdijk

Martin Zwaneveld

½-½

2

Bert Kuijer

Ron de Vink

1-0

3

Ab Hauer

Gerrit van Dok

0-1

4

Matthijs Groot

Herman Zwaneveld

0-1

5

Cornelis Groot

Peter van Putten

1-0

       

Nr.

White

Black

Result

1

Martin Zwaneveld

Frank de Geus

1-0

2

Gerrit van Dok

Bert Kuijer

0-1

3

Peter van Putten

Kees Kerkdijk

0-1

4

Ron de Vink

Cornelis Groot

1-0

5

Herman Zwaneveld

Ab Hauer

1-0

       

Nr.

White

Black

Result

1

Bert Kuijer

Frank de Geus

½-½

2

Ron de Vink

Martin Zwaneveld

0-1

3

Gerrit van Dok

Peter van Putten

1-0

4

Ab Hauer

Matthijs Groot

1-0

5

Cornelis Groot

Herman Zwaneveld

1-0

 

 

Stand na 6 ronden:

 

Pos

Name

Gms

W

D

L

Score

1

Bert Kuijer

6

4

2

0

269,5

2

Martin Zwaneveld

5

3

2

0

268,8

3

Kees Kerkdijk

5

2

3

0

230,5

4

Gerrit van Dok

6

3

2

1

218

5

Frank de Geus

5

2

2

1

207,8

6

Ron de Vink

6

2

2

2

175,5

7

Cornelis Groot

3

2

0

1

131

8

Ab Hauer

6

2

0

4

126

9

Herman Zwaneveld

6

2

0

4

125

10

Paul Verkooien

2

0

1

1

120,5

11

Matthijs Groot

5

1

0

4

112,7

12

Peter van Putten

6

1

1

4

98,5

13

Ruben Meirmans

3

0

1

2

98,5

 

2 thoughts on “Lentetoernooitje, 2e avond”

  1. In de eerste stelling; die van Ron tegen Cor kan zwart toch gewoon Tb2x spelen ? Na Db2x volgt dan Tb6x waarna de pluspion van Ron verdwenen is ?  Dames zijn zo gauw overbelast en gestrest. In dit geval met tegelijk moeten dekken van pion op b6 en die op g2. Of overzie ik iets

    1. Hallo Jos,

      Lijkt me juist. Ik heb even niet opgelet. Ik reconstrueerde de stelling via een foto van het bord.Dacht nu nog heel even dat misschien wit aan zet was. Ik heb een goede kamera, maar dat kun je op de foto niet zien. En dat is natuurlijk onzin want dan zou zwart een stuk verliezen. Dank voor je reactie.

Reacties zijn gesloten.