Impressies van een Tata-ganger

Ik moest er natuurlijk weer heen. Maar het zat niet mee.

Woensdag naar Hilversum waar het hele circus een dagje uit logeren ging. We waren mooi op tijd maar voor de theaterzaal van Mediapark Hilversum stond een enorme rij. Hadden ze vergeten de tent te openen? Nee. De zaal zat al vol. Je kon blijven wachten tot er iemand de zaal zou verlaten of je kon 3 verdiepingen lager in de commentaarruimte gaan kijken. Maar daar bleek niet één zitplaats meer vrij en de accoustiek was bedroevend, ik verstond geen woord van het commentaar. Dat zegt niet zoveel want uw dove kwartelcorrespondent  verstaat wel meer veel niet, maar mijn schaakmakker André Mulder verstond het ook niet. Dus maar weer naar huis. Achter de computer nog wel wat kunnen volgen, maar het was niet zo boeiend.

Vrijdag:  Naar Wijk aan Zee. Nieuwe ronden, nieuwe kansen.

Foto’s groter? (beter worden ze dit keer niet) Klik erop!

2S7A2493WEB  2S7A493WEB

Om 13.15 zat de Moriaan ook al bomvol. Waar komen al die schakers vandaan? Waarom komen we die in Middenbeemster nooit tegen? Ik sprak een paar bekenden en maakte wat foto’s. Van oude collega’s achter het bord.

En warempel daar was ze weer. Ze kan nog steeds niet met haar voetjes bij de grond. Maar ze zit nu wel al in groep 3 !!   Inmiddels een Elo van 1890 !!

2S7A2484WEB  2S7A484WEB

Machteld van Foreest. Zo te zien is ze van iets geschrokken. Ze zou inderdaad vandaag gaan verliezen.

2S7A2440WEB  2S7A440WEB

Van ene Daniel Kutchoukov.  12 jaar oud. Dit ventje heeft een Elo van 1977.  Hoe is zoiets in vredesnaam mogelijk!

2S7A2450WEB 2S7A450WEB

Ik vreesde dus ook het ergste voor de drukte in de commentaarzaal. Die was dit jaar nogal een stukje lopen verwijderd van de Moriaan: Hotel Het Hoge Duin. We vertrokken dus op tijd. We wisten niet waar dat was en liepen verkeerd. (Onderweg realiseerde ik me ook ineens dat ik vergeten had mijn kamera op de goede instelling te zetten en wist zonder kijken al dat er heel wat plaatjes bewogen zouden zijn. Stommerd! Maar ik ging toch echt niet voor jullie dat hele eind weer terug.)  Dus toen we er aan kwamen was Robert Ris al begonnen. En de zaal zat stampvol. Er was nog maar één zitplaats over. Voor mij. Maar Andre moest het op een tafeltje dat tegen de muur stond maar zien te redden . Gelukkig kon ik hier alles wel verstaan.

2S7A2494WEB  2S7A494WEB

Robert Ris (Elo 2440) verzorgde het commentaar en dat deed hij goed. Ook wel grappig. Maar erg boeiend waren de partijen die hij moest toelichten nog niet. Wat het klapstuk van de middag had moeten worden, werd een grootmeesterremise. Een saai potje. Giri en Anand, samen op de eerste plaats,  gunden elkaar op een bord vol stukken remise na 20 zetten. Ik wilde eigenlijk wel weer terug naar de wedstrijdzaal, maar als ik nu wegging zou ik moeten staan als ik weer naar het commentaar zou willen. Dat kunnen mijn ouwe benen niet meer opbrengen. Dus ik bleef maar.  André heeft onder zulke omstandigheden nogal eens de neiging in slaap te vallen. Dat kon nu niet goed, omdat hij dan van zijn tafeltje zou donderen. Maar nu overkwam het mij ook. Ik sliep de vorige nacht veel te weinig. Zachtjes soesde ik weg. Af en toe knikkebolde ik weer even wakker, en dan …  Maar ineens ….. gebeurde er iets. Ris was toe aan de partij  Svidler- Carlsen.  Svidler maakte er al bij zet 5 een heksenketel van! En het bleef de hele middag ongelofelijk spannend. Compleet met offers. Waar de zaal de tanden op kon stuk bijten. Ik was de rest van de middag klaarwakker. Het werd een van de leukste partijen die ik heb meegemaakt in die 50 jaar (zoiets) dat ik het toernooi steeds bezoek.

Tata1 Tata1

Ik zal u niet vermoeien met de talloze varianten die in de commentaarzaal op het bord verschenen, alleen de gespeelde zetten geven. Wit staat een kwaliteit achter. Maar zijn lopers zijn sterk, de zwarte koning staat niet veilig, en de toren op h8 doet alsmaar niks. Toch blijkt zwart voldoende tegenspel te hebben. (Via Dxd2, en Txg2)    23. Lxg7+ Txg7  24. Pxg7  Dxd2+  25. Kb1 Lc3! En nu moet Svidler toch die remise maar pakken:

Tata2  Tata2

26. Txf7+ Pxf7  27. De8+ Kxg7 28. Dxf7 Kh6

Tata3 Tata3

En na 29. Df4+ Kg6 30. Df7+ Kh6 31. Df4+ en remise wegens eeuwig schaak.

Alles in deze partij met de beste zetten volgens Komodo. En dat doen die mensen zonder computer. Komodo ligt in het hotel op hun bed te wachten tot het baasje weer thuis komt. Onbegrijpelijk.

Om vijf uur was ik zo moe dat we maar naar huis gingen. Daar keek ik ’s avonds of er nog wat te redden was van mijn opnamen.  Gelukkig nog wel wat. Het is als hengelen. Soms heb je een goede vangst. Soms valt het tegen. Kwestie van geduld. Volgende week nog maar eens proberen en dan mijn pulse-net maar  meenemen.

Elk jaar zie ik weer wat meer dames. Of ga ik er op mijn ouwe dag steeds meer op letten? Vooral bij de amateurs, ook in de hogere groepen. Met mooie Elo’s, waarbij ik alleen mag denken: MeToo#!

Bij de meesters en grootmeesters natuurlijk ook wel een paar.

2S7A2461WEB  2S7A461WEB

Harika Dronavalli in de challengersgroep.

En altijd is daar weer de inmiddels met schaken gestopte Peng, tegenwoordig altijd driftig aan het fotograferen. Ik herken daar wat in: “Jammer maar helaas! Maar gelukkig hebben we de foto’s nog!”

2S7A2454WEB 2S7A454WEB

En de opvolgster van Judith Polgar? Die alleen nog maar in mannentoptoernooien speelt. En dus alsmaar sterker wordt. In de grootmeestergroep:

2S7A2465WEB  2S7A493WEB

De Chinese Yifan Hou, inmiddels een elootje van 2680 

Bijna al een oude bekende in Wijk aan Zee, net als natuurlijk

2S7A2455WEB 2S7A455WEB

oud-wereldkampioen Kramnik, die zichzelf een schaakopa noemde, die het nog net tegen de jeugd kan redden. Schaken met zijn ogen dicht. Daar had ik het kortelings nog met u over in Bram Vingerling.

Over opa’s gesproken:  ik zag hem al in Wijk aan Zee nog toen hij nog maar 15 was. Dat moet in 1984 geweest zijn.

2S7A2460WEB  2S7A460WEB

Ex-wereldkampioen Anand. Nu is hij 48. Dat is voor schakers al een grootvaderlijke leeftijd.

En natuurlijk waren daar weer

2S7A2456WEB  2S7A456WEB

Caruana. Die dit jaar onder zijn niveau blijft. Hij heeft nog steeds jeugdpuistjes, maar die heb ik maar weg gefotoshopt.

2S7A2458WEB 2S7A458WEB

En in de Challengers-groep Jorden van Foreest.

Maar heel opvallend, na ronde 7 staat er nota bene een andere van Foreest boven hem:  Lucas van Foreest, na 7 ronden 3e op de ranglijst! Met de laagste elo van de hele Challengersgroep (2480). Die komt met de snelheid van een raket zijn broertje (2680) achterna.

2S7A2471WEB 2S7A471WEB

Lucas van Foreest

Ik zag tot mijn verbazing dat er nog een 4e jeugdige Van Foreest meedeed:  Nanne , even oud als Machteld, 10 jaar, elo ong. 1400.  

En natuurlijk was er weer de populaire en ijzersterke So, die vorig jaar Wijk aan Zee won!

2S7A2469WEB 2S7A469WEB

En dan nog zo’n wonderbaarlijke jeugdverschijning: kampioen van China, sinds zijn 15e levensjaar, nu nog pas 18 jaar oud, en een geduchte topspeler

2S7A2478WEB  2S7A478WEB

Wei Yi

Volgende week ga ik weer. Proberen eraan te denken dat ik eerst mijn kamera goed moet instellen.   Dit keer mislukte er nogal wat. Dat gebeurt me niet vaak. Sommige plaatjes hierboven zijn op het randje. Maar vooruit maar. Zo kritisch is mijn publiek nu ook weer niet.

 

Een gedachte over “Impressies van een Tata-ganger”

Reacties zijn gesloten.