Klein Duimpje van Opening64

In de eerste ronde, in die smadelijke 3e klasse, kregen we bezoek van Opening 64, het 3e (Derde! Third! Dritte! Troisième!) team. En dan waren ze ook nog eens niet compleet. Wat ons zelf vroeger ook geregeld overkwam. Maar dit vind ik toch wel een prettiger situatie. Ik denk dat één van die jongens onderweg de weg was kwijtgeraakt.

Een blik op de computer leerde me dat hun gemiddelde elo-rating zo’n beetje 1150 was. De onze boven de 1730. Het leek een beetje of Klein Duimpje met al zijn broertjes (nou ja zes min die ene in het bos verdwaalde dan) per ongeluk terecht kwam in het huis van de reus. En de schoondochter  van Chris de rol speelde van de lieve vrouw van de reus: die probeerde de dorstige en angstige stakkerds wat lafenis te bieden en een tijdelijke verblijfsgelegenheid, en ze te verstoppen voor de hongerige goliath.  Niet dat Aris de Heer zich zo reusachtig voelt – dat gevoel zijn we vorig jaar een beetje kwijtgeraakt- maar naar verhouding bedoel ik.

De echte Klein Duimpje was niet groter dan een duim maar wel heel intelligent. Omdat zijn ouders heel arm waren en ze na de verhoging van de btw van 6% naar 9%  hun kinderen niet meer te eten konden geven, werden Klein Duimpje en z’n broertjes gewoon het bos ingestuurd. Op hoop van zegen. Ze kwamen in heel benarde omstandigheden terecht, maar dankzij de listen van Klein Duimpje enz. enz.     De reus peuzelde per ongeluk zijn eigen kinderen op in plaats van Klein Duimpje con sorte. Een poosje leek het daar in ons clubhuis een beetje op. De reus kreeg er even geen vat op.

2S7A1970bWEB   2S7A1970bWEB

Foto’s groter of beter, klik erop!

Martin (wit) zat door een overmoedige start al gauw in de problemen. Jeannette van Diepen (929) was bijna een hele partij lang niet van plan hem daaruit te helpen,

1ExtDia1  1ExtDia1

De stukken van zwart zijn aardig ontwikkeld  en wat moet wit met zijn koningspaard, en hoe brengt hij zijn koning in veiligheid? En hij staat een pion achter.

 

2S7A1966bWEB  2S7A1966bWEB

en m.i. zat Paul (zwart) ook  na vlotte start nog niet echt niet lekker .

1ExtDia2 1Extdia2

Het wordt tijd dat wit zijn stukken gaat ontwikkelen, maar erg ingewikkeld zal dat niet worden. Natuurlijk moet zwart die wel erg brutaal opgemarcheerde pionnenfalanx gaan ondermijnen. Maar zo heel eenvoudig is dat nu ook weer niet.

 

2S7A1969bWEB

, Ron (zwart) zit wel vaker lang te knauwen en te knagen, maar dit varkentje van van vanavond leek zeker nog lang niet gewassen, laat staan gebraden.

1ExtDia3 1ExtDia3

Zwart staat er solide bij. Zijn loper staat lekker en wit’s pionnenstelling vraagt op den duur om wat moeilijkheden. Maar toch. Als wit even rustig aandoet, lang rocheert, kan het wel veel tijd gaan kosten.

 

2S7A1972bWEB   2S7A1972bWEB   

Frank deed heel voorzichtig, en wachtte en wachtte tot het konijn zou langskomen.

1ExtDia4 1ExtDia4

In dit soort stellingen (Benkö-gambiet, Siciliaanse Draak, o.a.) is die ogenschijnlijk vreemde uitval van het zwarte paard naar g4 bedoeld om het mooie veld e5 te bereiken. De koningsloper van zwart staat te wachten op zijn kans. Ruimte genoeg. Pionnencentrum c4,d3,e4 is niet echt goed, maar doe er maar eens iets aan.

 

2S7A1964bWEB 2S7A1964bWEB 

Terzijde!

Alleen Gerrit deed wat we van een surplus aan elo mochten verwachten. Hij won razend snel. Na één zet al! Van dat verdwaalde broertje. 

1ExtDia5 1ExtDia5

1. d2-d4 !!! Een prachtige zet

 

En Bert natuurlijk. Die is al een poosje erg hongerig. Zijn prooi was dit keer als een lammetje, en dat was dus al heel gauw verslonden.   

1ExtDia12  1ExtDia12

14. e4-e5 met stukwinst

Maar verder?

De familie van Klein Duimpje bleek eerder vermoeid. Geen wonder, ze hadden al maanden te weinig eten gehad. Die waren ondervoed. Nou ja, bijna allemaal dan.  De tegenstander van Frank gaf een toren weg.  

1ExtDia6 1ExtDia6

10.  b3?? Pxf3+  en daarna Lxa1

De tegenstander van Paul raakte 2 pionnen achter.  26 . … Txd6. En verder was het wel aan Paul toevertrouwd.    ‘Zoals je gezien hebt ging het bij mij moeizaam, met een soort narrenmat dacht ik het binnen 10 zetten af te maken, helaas was dit te simpel gedacht en moest ik 20  zetten ploeteren voordat ik weer wat spel kreeg.’

1ExtDia7    1ExtDia7  

Na slaan op d6 en wat geruil rond c6 wel even uitkijken dat je niet met ongelijke lopers blijft zitten, maar verder katinhetbakkie.

 

Ron’s mannetje – al een poosje een beetje op de vlucht- zag het niet meer zitten en liet zich vangen   25. Txc3 Dxc3!   Met ernstig materiaalverlies voor wit.

1ExtDia8 1 ExtDia8

 Ik weet niet zeker of zwart hier na Txc3 met Dxc3 verder ging. Ik denk het wel. Maar Txd2 is ook wel goed genoeg.

Het vreemde was dat het gezelschap – al of niet verorberd- in beste stemming het huis van de reus verliet. Zelden zag ik zoveel vreugde bij een verliezend team. En dat werd veroorzaakt  door het enige zusje bij de Duimpjes. Ik heb lang gedacht dat zij Klein Duimpje was, want zij was vanavond verreweg de slimste!  En omdat zij ook echt verreweg de allerallerkleinste  was van allemaal.  Qua Elo bedoel ik. En ja, dat het mannetje van het oorspronkelijke sprookje (er zijn geloof ik wel 6 versies, de een nog enger dan de andere)  ineens een vrouwtje bleek te zijn,  dat hoeft vandaag de dag in deze transgender-tijd voor ons niet meer zo’n heel grote verrassing te zijn. Maar nu twijfel ik toch nog steeds sterk. Qua slimheid was ze zeker de grootste, en inderdaad elo-technisch de kleinste,  maar ja, fysiek bepaald geen klein duimpje. 

Hoe dan ook, het was Jeanette v. Diepen die zorgde voor een feestelijke aftocht van de gasten.  Er kwam een moment – eind van de avond pas- dat zij eindelijk een enkele wat minder sterke zet afleverde en  Martin zich eindelijk  een beetje kon loswurmen, en hoewel hij ook wat minder sterke zetten speelde 

1ExtDia11   1ExtDia11

32. Dc6??  ( 32. De7+ ! Met torenwinst)    ,      kreeg hij toch opnieuw mogelijkheden.

En toen was het toch ineens feest voor Klein/Groot /Duim/pje. Martin wilde waarschijnlijk haar ongelofelijke slimheid en waakzaamheid, die ze de hele partij had zitten demonstreren, toch graag belonen en gaf pardoes zijn toren weg. Laten we het daar maar op houden. Eerlijkheid gebiedt me te vermelden dat ik net als Martin zo verheugd was over toch weer nieuwe mogelijkheden die zich voor hem aandienden dat ik in de gauwigheid ook over die simpele afstraffing heen keek. Bert moest me er op wijzen. Maar die drommelse Jeanette!   Jaaa, Klein Duimpje zag het wel!! En snel.

1ExtDia13 1ExtDiaa13

33. Te5 ?  (ziet er eventjes leuk uit) Dxe5!

Dus Torenwinst! Wit geeft op. En over het geheel gezien niet eens helemaal onverdiend . En Jeanette barstte daarna los in een dans van trots en  vreugde. En haar teamgenoten toonden dat de onderlinge verbondenheid in dit team groot is. Want zij leefden mee, waren net zo blij en trots, en  dat leidde tot een zeer feestelijke polonaise. Het bood een heerlijke aanblik.  Zouden er dan toch nog aardige sociale menselijke wezens bestaan in deze tijden van oorlog en geweld en hongerige mensenetende reuzen?  Een opzienbarende gebeurtenis in de anders zo degelijke en bezadigde Beemster Eetkamer.

2S7A1983bWEB

2S7A1982bWEB  2S7A1982bWEB 

’s Avonds keerden ze dus toch nog redelijk tevreden naar huis terug. Weliswaar waren de broodkruimels  opgegeten door de vogels , maar ze konden dankzij de steentjes die Duimpje bij de heenreis in het bos had achtergelaten toch de weg naar Sint Pankras terugvinden.

Voor de cynici onder u : ik ben me ervan bewust dat dat hele gezeur over Klein Duimpje op allerlei  manieren niet klopt, en dus nergens op slaat, maar ik had er nu eenmaal ineens zin in.

 

1

8529532  Ron de Vink  1895  –  8075661  Sebastian Wolkers  1337

1-0

2

7185981  Bert Kuijer  1806  –  7957961  Rob Keizer  1172

1-0

3

6808131  Paul Verkooijen  1765  –  7915644  Robert Bloem  1223

1-0

4

7826654  Martin Zwaneveld  1670  –  8302910  Jeannette van Diepen  929

0-1

5

7803114  Frank de Geus  1663  –  7863284  Frank Verkerk  1279

1-0

6

7268195  Gerrit van Dok  1625  –       

1-0 R

   1737    1188  

 

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Klein Duimpje van Opening64”

  1. Weer een mooi stukje, wat mij ook opviel bij de tegenstander dat zij bij binnenkomst iedereen een hand gaven en zich voorstelden. Dus niet alleen een vrolijke club maar ook beleefd en galant. 

Reacties zijn gesloten.