Simultaantje

Het verkleinwoord van de titel is bewust gekozen. Ron moest als kampioen de opening van het nieuwe seizoen verzorgen, middels een simultaan. Maar de belangstelling was niet groot. Kijk, we weten dat we geen sc Caïssa zijn of sc Purmerend, maar slechts 5 belangstellenden is toch wel erg dun. Wellicht is de reputatie van Ron intussen  zo overweldigend geworden dat men niet meer durft?

Onverwacht gevolg: uw wepmeester verloochende zijn principes en zijn jarenlange abstinentie, en besloot dan in vredesnaam toch maar zelf ook nog eens één keer aan te schuiven. Wetende dat zijn tomeloos gebrek aan wedstrijdritme hem bij voorbaat kansloos maakte, maar ja tot een klein gebaar richting Ron voelde hij zich in deze omstandigheden echt verplicht. En Ron leek het gebaar te waarderen. Ventileerde tijdens zijn partij af en toe dat de ‘oude man het best nog wel aardig deed.’ Wat de oude man op zijn beurt weer leek te waarderen.

Omdat uw wepmeester alle zeilen bij moest zetten om  het nog een beetje ergens op te laten lijken, weet hij weinig van de overige partijen. Wel kreeg hij mee dat Zwaneveld senior al gauw de handdoek in de ring moest gooien, dat Frank al heel snel een stuk weggaf, dat Gerrit een aanval opzette maar daarin helaas ergens de plank missloeg, dat Jasper natuurlijk in de opening al een stuk weggaf en dus ook al gauw kansloos was. Alleen Zwaneveld junior won  “Nee , hij heeft gewonnen! Ja, dat heeft hij mooi gedaan!” waardeerde heer De Vink het spel van zijn opponent.

Van zijn eigen partijtje weet uw verslaggever natuurlijk nog wel het een en ander. Al was het maar omdat hij er ’s nachts nog wat slapeloze periodes aan overhield.  En omdat er wel enkele grappige momenten in zaten. Daarom alleen van deze partij nog maar wat details, hoewel dat natuurlijk als zeer onbescheiden kan worden aangemerkt.   

Zwart speelt de opening niet slecht, maar wat weinig energiek. Daarom krijgt wit langzamerhand het betere spel. Ik wist al spoedig niet beter te doen dan het maar zeer defensief te houden en te wachten op het moment dat wit zijn kansen zou gaan overschatten of t.g.v. de druk wegens de andere uitnodigende borden zou misgrijpen. Maar dat gebeurde niet. Ron speelde het zeer beheerst verder en op een gegeven moment was wel duidelijk dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn dat de zwarte monarch op zijn rug zou liggen. Zwart wist het tenslotte niet echt meer, en kreeg er ook last van dat hij de laatst overgeblevene was en dus sneller moest gaan spelen.  Kijk, dat is nu precies waar de geest van een oude man zich krakend tegen verzet!  Hij probeerde het met een kamikaze – aktie. Dan maar strijdend tenonder!

 RonES3  RonES3

De witte aanval is evident. En de zwarte machteloosheid ook. Zijn stukken staan er passief bij of  doen helemaal niet mee aan de verdediging.  ‘Dan liever de lucht in!’  32. …  d6-d5

En warempel, de bluf schijnt te lukken .  33.exd5?  (voor direct winnende zetten zie bij het slot) en nu had zwart zijn oorspronkelijke bedoelingen ten uitvoer moeten brengen.  33…e4+ !

RonES4  RonES4

Want 34.Lf4 exf3 35.Lxc7 Lxc7+ 36.Kg1 36…fxg2 = en zwart heeft voldoende compensatie voor zijn dame!  (na 36.Pf4  fxg2 ook)  

Maar omdat Ron direct na 32. … d5 in zichzelf stond te mompelen “O kijk hij gaat e4 spelen met schaak, maar dan heb ik Lf4 toch. Dus e4xd5 kan best!” en ik bovendien totaal geen tijd meer had want de engerd stond duurzaam alleen nog maar achter mijn bord, en ik in ieder geval begrepen had dat hij de zet e4 gezien had, en dacht dat Ron het natuurlijk altijd veel beter wist dan de oude man, besloot ik het over een andere boeg te gooien, en dat was een totaal verkeerde.

RonES4   RonES4

33…Lf1? 34.Tg1 Dc2+ 35.Kh1 Ld3 leuk, maar ik kom 1 zet te laat! 36.  gxh7

Zwart krijgt de kans niet meer om met de dreiging Lxf5 zand in de machine te gooien. Wit kan op vele manieren nu winnen.

RonES6RonES5

36.gxh7 Tf7  (..  Lxf5?  3 7.Dxg7 mat)  37.Pxg7!   en zwart gaf op . Met een paard op g7 kan niet op f5 geslagen worden. Zwart gaat altijd binnen afzienbare tijd mat!

Andere manieren zouden na zet 35 geweest zijn:

RonES5  RonES5

36.Lh6!! gxh6 37.gxh7 Dc7 38.Dg8+ Txg8 39.hxg8D#;

36.Pxg7! Kxg7? 37.gxh7+ Kf7 38.Dg7+ Ke8 39.Lh5+ Tf7 40.Dxf7#

De kamikazezet  32 … d5 had inderdaad  een directe totale zelfmoord moeten zijn, zonder tegenkansen, na …..

RonES7

33.Lh6! gxh6 34.g7+ Kg8 35.gxf8D+ Kxf8 36.Dg8+ Ke7 37.Tg7+ Kd6 38.Dxd5#

33.Pxg7 Kxg7 34.gxh7+ Kh8 35.Dg8+ Txg8 36.hxg8D#

Maar ja, zie dat maar eens als je simultaan speelt.

Hoewel ik dus professioneel ben geslacht, ben ik toch niet ontevreden. De oude man heeft in ieder geval  vanuit een moeizame stelling nog wat complicaties kunnen oproepen. En Ron zal ook niet ontevreden zijn, want hij speelde een prima partij.

Zo won Ron verdienstelijk en terecht met 5-1 zijn publieke voorstelling. Hij had zeker flink wat meer tegenstanders tegelijk aangekund.