Toch nog een jeugdtoernooi!

Foto's groter of beter? Klik erop!

Wegens onverwacht en onverklaarbaar lage aanmelding  werd ons jaarlijkse jeugdsnelschaaktoernooi dit jaar afgelast. Omdat daarna bleek dat er toch nogal wat belangstelling voor bestond bij schakende leerlingen van De Blauwe Morgenster, besloten we na overleg met directie en leerkrachten het daar toch alsnog  te proberen. En dat werd een succes!

Er hadden zich 12 deelnemers gemeld en die waren er ook allemaal, op woensdagmiddag 19 april. Daar waren ook wat nieuwe schakertjes bij, die zich ondanks hun geringere ervaring manmoedig weerden tegen de meer ervaren en vaak ook iets oudere jeugdschakers.

Het werd een gezellige middag. Ruzies en conflicten deden zich nauwelijks voor, sportiviteit vierde hoogtij.

IMG_0041bWEB  0041bWEB

Er werden 11 rondes gespeeld met 8 minuten per persoon per partij. Een week eerder hadden we al een beetje met de klok geoefend, en zo te zien leverde die klok weinig problemen op. Het schaakspel wordt natuurlijk wel een heel ander spelletje als je door een schaakklok wordt opgejaagd.  Er worden geregeld stukken weggegeven en matcombinaties gemist. Maar dat geeft niet, want wat jou overkomt,  overkomt je tegenstander een paar minuten later ook!  Ik heb zeker een vijftal keren gezien dat een speler met een enorme voorsprong  aan stukken, de tegenstander liet wegkomen met pat, en dus remise!

Zulke ervaringen zijn natuurlijk ontzettend leerzaam. Maar soms ook wel even verdrietig. Een enkeling had gelukkig een moeder bij de hand die goed kon troosten.

IMG_0044bWEB   0044WEB

Natuurlijk was de grootvader van Arvid er ook weer om zijn kleinzoon moed in te spreken. En onze onvolprezen huishoudelijke hulp Jasper was er natuurlijk ook.  Van de fans op de tribune wordt op zo’n middag wel heel veel geduld gevraagd! Tussen de bedrijven door probeerden die met een goed gesprek de dreigende verveling verdrijven.

IMG_0057cWEB  0057cWEB

Daarvan was bij de deelnemers geen sprake. Het was elke ronde weer verschrikkelijk spannend. Elke ronde weer minutenlang doodse stilte. Alleen het geklak van de klokken was hoorbaar.  In de haast werd er stevig op gemept! Geleend van de Beemster schaakclub Aris de Heer. Gelukkig kunnen die klokken wel tegen een stootje.

IMG_0053cWEB  0053cWEB

Dankzij de feilloze digitale begeleiding van onze Martin liep alles op rolletjes, en bleven we keurig binnen  ons tijdschema.  Eerst 5 rondes om een voorlopige sterkte te bepalen, en daarna indeling in drie groepen van vier die in 6 rondes een dubbele competitie afwerkten.

IMG_0045bWEB 0045bWEB

En Jasper hield een oogje in het zeil of er geen ongeldige zetten werden gespeeld. Dreigende conflicten werden door hem direct handig voorkomen.

IMG_0047WEB  0047WEB

En eventueel konden  ook de organisatoren bijspringen. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat al te enthousiaste toeschouwers gingen ‘voorzeggen’.

DSC_0015WEB  DSC 0015 WEB  (foto mevr. v Oppen)

Om 16.00 uur bleek dat 2 spelers gelijk geëindigd waren. Nota bene de twee kandidaten voor de eerste prijs. Die moesten eerst nog een beslissingspartij spelen.

IMG_0050bWEB  0050bWEB

Nico  en Lars. (Op deze foto in een eerdere ronde) Dat het tussen die twee zou gaan hadden we wel verwacht. Tenslotte spelen die twee al geruime tijd in de jeugdclub van schaakvereniging  Aris de Heer in Middenbeemster, en hebben dus de meeste ervaring.

Daarna kon de prijsuitreiking beginnen. Voor alle deelnemers stond er een beker klaar. En bijna iedereen was er blij mee.

Zelfs Tjeerd van de Griend, nog maar kort geleden begonnen met schaken,  die eervol laatste werd, stond te glunderen.  En dus verdient hij ook nog een eremedaille voor sportiviteit, die we hem binnenkort zullen doen toekomen. Dat zijn we even vergeten in de spanning van de prijsuiitreiking.

IMG_0061bWEB  0061bWEB

Er waren er natuurlijk ook die zichzelf hoger hadden ingeschat! (Ik ook trouwens) En iets minder opgetogen keken. Maar kop op, gaat volgende keer veel beter. Mijn voorspelling!

IMG_0063bWEB  0063bWEB

Boudewijn van Oppen toont zich heel tevreden. Die is de tegenslag van de voorrondes alweer helemaal vergeten.

IMG_0064WEB  064bWEB

En dat is tegelijk een bewijs van broederliefde, want zijn jongere broertje eindigde één plaats hoger en won de vierde prijs van groep 2.

IMG_0066WEB  0066bWEB

Dat is de broer Stijn v.Oppen, één van de verrassingen van het toernooi.

IMG_0069WEB

Ook één van drie succesvol schakende broers. Dit is Christiaan van de Griend die tweede werd in groep 2.

IMG_0071bWEB  0071bWEB

En hij won de eerste prijs van groep 2. En is er duidelijk blij mee. Joey Prins, ook een beetje een ontdekking in dit toernooi.

IMG_0073bWEB

En dit is nr. 3 van een schakende familie:  Jens van de Griend. Die vierde werd in groep A.  Vindt hij die vierde plaats zo leuk, of vertelt Martin moppen?

IMG_0074bWEB 0074bWEB

De ook altijd vrolijke Hugo Glas won de derde prijs in groep 1!  Dat zou nou ook echt iemand zijn voor jeugdschaakclub Aris de Heer!

En Nico Gao miste dus de titel op een haartje! Pas in de beslissingswedstrijd moest hij die aan zijn eeuwige tegenstander laten! Hij is niet 100% tevreden geloof ik, aan zijn gezicht te zien. Volgend jaar nog beter!!

IMG_0076bWEB   0076bWEB

Nico Gao,    2e prijs  jeugdsnelschaakkampioenschap 2017

En dan de trotse kampioen van dit jaar.

IMG_0078bWEB  0078bWEB

Kampioen jeugdsnelschaak 2017  :  Lars May.    (nu nog een aangepast t-shirt)

Het verschil in speelsterkte was klein, maar Lars was net toch nog iets serieuzer en net iets meer een volhouder als het er op aan komt!

Wij van Aris de Heer kijken terug op een geslaagd toernooi.   Misschien is het in deze vorm voor herhaling vatbaar?