Ronde 16

Omdat er een weerbericht was afgegeven met mist en gladheid stelde ik mijn rit naar Bergen op Zoom  maar even uit. Ik was er dus toch, op de clubavond.  Maar Niels, Bert, Frank, Martin en Marco verhinderd, om zeer respectabele redenen, dan wordt de bezetting van het Middenpunt toch mager.

Gelukkig viel er wel nog wat te beleven.

Peter was weer op dreef vanavond, en weigerde zich neer te leggen bij winstplannen van Gerrit. Gerrit bood op zet 31 remise aan. Peter gaat steeds meer volwaardig meetellen in onze illustere schaakwereld

Ab en ik hielden de adem in bij zet 17 van Paul. Had die zich vergist? Die had wel heel lang zitten rekenen. In tegenstelling tot Ab die zelden langer dan 20 seconden over een zet nadenkt.  Maar was Paul toch misschien wat te overmoedig geweest? Ging Ab de vijandelijke dame vangen?

Altijd spannend om te zien wanneer Jasper zijn stuk weggeeft. Dat was nu bij zet 6. Tot zijn verontschuldiging  kon worden aangevoerd dat het nu niet ging om gewoon weggeven van zo’n kleinood, maar om een door Ron gemeen opgezet valletje waar Jasper intrapte. Maar de moed verliest die jongen nooit. Hij bleef mogelijkheden zien. Ron had daar echter weinig moeite mee, en maakte er een lesje in nauwkeurigheid van.

Wat me bij de analyse opviel dat zowel Peter(wit)  als Gerrit de opening  uitstekend speelden.  Het was Spaans! Wat je bij ons niet zo veel ziet.  (1. e4  e5  2. Pf3  Pc6  3. Lb5)  Tot en met zet 12 Lf6 staat het helemaal nog in de theorieboeken! Daarna wijkt  Peter af maar tot en met zet 18 zou zelfs Komodo noch met wit noch met zwart veel anders gespeeld hebben!!  Petje af. Volgens hem staat Wit dan een heel klein beetje beter.  Dat zal dan wel komen door die dubbelpion op c.

 16Peter116Peter1

Ondanks even een kleine hapering bij Peter bleef dat zo. En nog sterker, bij zet 21 deed Gerrit een m.i. erg ondokkiaanse zet :

16Peter2  16Peter2

21. ..  dxc5?  waarna wit met 22. Pxc5! de witte dubbelpion degradeert tot een geïsoleerde dubbelpion!  Niks voor Gerrit. Gelukkig weet Peter niet zo gauw hoe daarvan te gaan profiteren. 22. ….Pe6  23. Pb3?  (Pxe6!  24. fxe6)  Gerrit: “Had heel anders voor mij kunnen aflopen.  Peter had volgens mij kunnen winnen met 23. Pc5xe6. Zwart zit dan opgescheept met een geisoleerde dubbelpion (c6 en c5) en een geisoleerde pion (e6).  Kan denk ik nooit goed aflopen voor zwart.”  Bij zet 26. denkt Gerrit dat Peter kan winnen met Dxc6. Maar het computerprogramma vindt Peter’s zetten veel beter. 

16Peter3  16Peter3

(want 26. Dxc6? h4!  Met minstens gelijk spel voor zwart, omdat zijn dame blijft meedoen.)

26. Dxg5! (haalt de dreiging h4 eruit) Pxg5 27. Kg2 een lastige keuze. Maar het lijkt erop dat het plan Kg2 i.p.v. Kf2 al wat minder is en dat dan later Kh3 niet de juiste. Zoals zo vaak in dit soort ‘eindspelen’ was het zo snel mogelijk richting centrum laten opmarcheren van de koning beter. Neemt niet weg dat de stelling na 27. ….  Td3 nog steeds beter is voor wit.

16Peter4  16Peter4

28. f4! en Pf3 verliest na 29. Tc1! de pion op c6. En als alle kruitdamp is opgetrokken blijft wit gewoon een pion voor.  En na 28. … Pe6 29. Tc1! Idem. Het voert te ver om al die varianten hier te gaan weergeven.

Peter ziet wel wat er in de lucht hangt, maar reageert nu iets te snel. Direct 28. Tc1 veronachtzaamt de dekking van f3. 28. … Pxf3! en na 29. Txc6  Pd2!! 30. Pxd2 Txd2+ zal Gerrit opgelucht adem gehaald hebben.

16Peter5  16Peter5

31. Kh3  (Kf3!) Txa2 en dit eindspel kan nog best spannend worden maar de kans dat het toch remise wordt  ( 32. Txc7 en zelfs als alle pionnen op de damevleugel wederzijds zijn opgepeuzeld, en de zwarte toren er ook nog in zou slagen om die geïsoleerde pion  op e4  te verorberen (ja stond die witte koning nu maar op f3 i.p.v. op h3!), dan nog wordt het waarschijnlijk remise.  Een toreneindspel met 1 pion meer maar met 3 verbonden tegen 2 verbonden pionnen en beide koningen in de nabijheid  zal moeilijk te winnen zijn. En dat weet Gerrit natuurlijk allemaal, dus die biedt remise aan. Een kleine triomf voor Peter.

Tegen Paul speelde Ab de beroemde Hauer-opening. U weet wel met twee gefianchetteerde lopers , paarden op d2 en e2 om het uitzicht van de lopers niet te bederven, en pas in een later stadium  eindelijk een centrumpion opspelen. Een moderne variant van die oeroude Reti-opening, ook wel de Rijper variant genoemd.  Die Reti heb ik toen ik 19 was en nog minder van schaken wist dan nu, ook vaak gespeeld (lekker gemakkelijk te onthouden) tot een clubgenoot me onderschoffelde met d5, c5, e5 onder het motto, als jij het centrum niet wil neem ik het wel! Wellicht heeft Paul zoiets ook wel eens geleerd. Na 8 zetten:

16Ab1  16Ab1

staat zwart beter. Maar hoe nu verder? Paul besluit eerst een verzwakking van de witte koningsstelling  uit te lokken en daarna te gaan aanvallen, daarbij mede profiterend van zijn oerdegelijke centrum waardoor hij gewoon voor zijn stukken veel meer bewegingsruimte heeft.

8. … Lg4!?  9. f3 Le6  10. 0-0  h5!? Ik zag het spelen en vond het wat te voorbarig. Maar ook Komodo vindt het een goede zet. 11. e4   (eindelijk)

16Ab3  16ab3

11. ….  b5? Maar deze wordt door onze supercoach afgekeurd. Wit zou nu met de dubbelaanval 12. Pc3! zwart lelijk hebben kunnen dwarsbomen. Hij wint een pion. Waarschijnlijk de belangrijke centrumpion op d5.Maar na 12. a3?  komt de zwarte aanvalsmachine langzaam op gang. 12. …  Tc8  13. c4? (alsnog Pc3!!) bxc4

16Ab6  16Ab6

14. bxc4 (exd5! om de volgende zet te voorkomen) d4! 15. h3 Ph7  (Tb8!?)  16. g4?  (f4!?) Dg5

Nu wordt de witte positie een beetje griezelig. 17. Lc1 Ook weer heel snel gespeeld. Te snel! Zou een goede gedachte kunnen zijn. Immers die loper doet helemaal niks op b2 dankzij de positie van de centrumpionnen. En wellicht helpt hij op c1 die akelige zwarte dame verjagen. Zou een goed plan zijn als het ook niet eigenlijk een blunder zou kunnen zijn. Wit overziet De3+ met eventueel pionwinst op d3.

16Ab2  16Ab4

Paul verzinkt in gepeins.  Is dit een blunder of een valstrik? Ik vind het spannend. Ab ook,die heeft intussen gemerkt dat hij iets over het hoofd zag. Eindelijk kiest Paul voor de eerste mogelijkheid. 17. … De3+  Daarna weer een poos denken, voor alle zekerheid. Met die Ab moet je duidelijk toch uitkijken. Hij speelt zo snel, hij ziet kennelijk heel veel.  Ik sta er ook naast,  te wikken en te wegen. Het is duidelijk dat die dame als die op d3 slaat nauwelijks nog een vluchtveld heeft. Het moet toch mogelijk zijn om daarvan te profiteren!  18. Tf2  Dxd3  Hij doet het toch. Hierna begint Hauer met zijn kop te schudden van nee, nee. Ik denk, wat bedoelt hij nou? Dat het een fout is voor zwart, of dat wit niks zal bereiken. Dit moet toch goed zijn voor wit! 19. Lf1 om die dame te bedreigen. En pas dan begin ik ook lont te ruiken. Wit kan er inderdaad niks mee, vrees ik. Die Paul toch! Wat lang denken toch vermag! Nou ja, voor iemand als Paul dan. 19. … hxg4

16Ab7 16Ab7

20. Pf4 (andere zetten, door de artiesten zelf later gesuggereerd, blijken niet echt veel beter)  Dc3! En zwart kan ontsnappen via a5. Zwart zal aan het avontuur waarschijnlijk twee extra pionnen overhouden plus een veel betere koningsstelling en nog steeds aanvalskansen.  En die dame komt snel genoeg weer terug naar de koningsvleugel. Waarschijnlijk van de schrik of de teleurstelling vergeet wit nu ook dat paard op f4 in veiligheid te brengen, dat aangevallen staat (via 21.Pd5 of 21. Pxe6)  en verliest na 21. Tb1? ook nog dat paard  21. … exf4.

16Ab516Ab5

En nu is het echt voorbij. De rest is niet interessant meer voor de toeschouwer. Wit staat nu 1 stuk en 2 pionnen achter. Ab rommelt nog 12 zetten verder, maar Paul schuift met veel precizie en geduld naar de winst.  Paul:  "Leuke partij gespeeld, ik kreeg veel ruimte.Heb er geprobeerd van te profiteren."

Het valletje van Ron waar Jasper intrapt:

16Ron1  16Ron1

5. …  e5!  Hierna staat zwart zowiezo al veel beter omdat hij na zijn verkeerde zet 4. Db3 al een pion achter staat. Maar het wordt nog erger als je het valletje niet ziet: 6. Lxe5??? Pxe5  7. Pxe5  Da5 + en zwart wint het stuk op e5.

(Die damezet missen is een nogal primitieve witte blunder, maar komt nogal eens voor. Ik kwam zelf wel een paar keer iets dergelijks plezierigs tegen in mijn Siciliaans en zag zo ook Bert wel eens winnen.)  

Dus eigenlijk na zet 7 al een hopeloze stelling tegen iemand als Ron. Geen jeugdige zal nog de uitdrukking kennen “op het vinkentouw zitten”= geduldig blijven loeren, om toch dat vogeltje te vangen. Nou dat probeert Jasper. Maar Ronaldus Fringilla weigert in de val te kruipen waar de broodkruimels  gestrooid zijn (waarna het stokje door het vinkentouwtje wordt weggetrokken en het vogeltje gevangen is.)  Jasper vraagt me na afloop of ik met de computer wil kijken naar de situatie rond zet 16. Hij meent dat daar broodkruimels liggen.

16Ron2  16Ron2

16. Pxd4  (16. cxb5  Lxa2? 17. b3!! Met maar iets beter spel voor zwart. Doch 16. cxb5 Tbc8! handhaaft het grote voordeel van zwart, want 17. Pxd4 kan nu niet wegens Lxd4 18. Txc8 Lxf2+ !!  19. Kxf2 Txc8  en zwart houdt zijn stuk voorsprong) Nu kiest Ron 16. .. Lxd4 , maar ook …. bxc4 of …. Lxc4 zijn goed. Het maakt allemaal niet zo veel uit.  16. … Lxd4 17. Dxd4 bxc4

16Ron3  16Ron3

Een hopeloze situatie voor wit. Hij heeft wel een mooie koningsloper maar zwart heeft totaal geen zwakke plekken in zijn stelling. Je zou hier al kunnen opgeven. (Oh sorry, dat mag ik onze veelbelovende jeugd niet aanpraten,  mag niet van Jos. (Hoe zou het daarmee zijn?)) Jasper speelt door en krijgt geen schim van een schaduw van een kans. Hij zal na zet 27 in een zet of vier mat gaan. Nu geeft hij op.

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.