Jantje van Leiden

Over de 5e ronde ga ik kort zijn. Deze week  nog een avond, met 8 partijen. Ik ga me er nu "met een Jantje van Leiden" van afmaken. Nu ik dit opschrijf vraag ik me af : who the hell was ….    Even nazoeken. Die uitdrukking blijkt  in de loop der tijden van betekenis veranderd. Jan Beukelszoon van Leiden (1509-1527), prediker bij de Wederdopers,  stond bekend als een gladde praatjesmaker. Een mooiprater. Dus het betekende: met een mooi leugenachtig praatje ergens mee wegkomen. (Zoiets waar vandaag de dag Trump het octrooi op heeft.) Later verschoof de betekenis naar: je ergens vanaf maken zonder inspanning.

Ik denk dat beide betekenissen nu op mij van toepassing  zullen zijn.

Maar  niet op de zes aanwezige schakers van 2 oktober. Die deden hun best. Hoewel…… Jasper had toch ook wel iets van ‘morgen weer een zware dag’. Hij gaf een stuk weg voor 2 pionnen. Maar zijn tegenstander desondanks tureluurs maken, waar hij in zijn vorige twee partijen in excelleerde, dat  lukte nu niet echt. En dan geeft hij zelfs ten tweeden male een stuk voor 2 pionnen. Ja daar moet je zelfs bij Martin niet mee aankomen. Die schoof het allemaal risicoloos uit.

Maar Gerrit vocht als een leeuw tegen Ron. Die natuurlijk weer flink in tijd achterop raakte. Hij stond geregeld wat beter (vooral door de er niet prettig uitziende zet 11. Pa3, maar slaagde er maar niet in de beslissende klap uit te delen. Meestal kwam Gerrit met antwoorden die er logisch uitzagen, eenvoudig waren en zo voor de hand lagen dat hij er weinig tijd aan kwijt was. Al na 21 zetten accepteerde Ron –waarschijnlijk een beetje moedeloos van klok en stelling- met nog steeds wat betere stand dan maar remise. Gerrit zat te glunderen, op de manier waar hij ook al patent op heeft.

 

Uit nagekomen commentaar  van Gerrit:

“Of de uitslag (remise) helemaal terecht was ??? Ik was er tevreden mee, maar Ron stond, denk ik, toch wel beter. Hij had alleen nog maar een half uur op de klok en ik nog ruim een uur.”

gerritron2 gerritron2

Uit nagekomen commentaar van Ron:

“Het was vooral een leerzame en boeiende partij. Bedank Gerrit maar daarvoor, want het is een variant die ik in mijn openingsrepertoire ga opnemen.”  “Ook in de slotstelling sta ik veel beter en dat komt omdat mijn vrijpion al verder is dan die van hem. Ik zag na 21. .. Le6 (gedwongen) 22.  Pc4 volgen en dan Db8 maar niet direct hoe ik dan zou winnen en ik had inmiddels veel minder tijd op mijn klok. Gerrit had slim remise aangeboden, en ik maakte hem graag ook blij met het oog op de externe van vanavond en hij had fraai gespeeld.  Maar na 22. Pc4 kan dus o.a. Pxf2!! gevolgd door e4. Er hangt te veel bij wit, dus je krijgt het stuk altijd terug en zwart staat dan een pion voor. Zie dat maar allemaal eens.”

Marco speelde zijn opening prima. Het duurde heel lang voor Bert wat spel kreeg. En er was een blundertje  van Marco, met kwaliteitsverlies,  nodig voor Bert om eindelijk echt voor winst te kunnen gaan spelen. En dat deed hij uiterst secuur. Langzaam, maar dodelijk. Geen schande voor Marco om tegen zoveel ervaring en techniek te verliezen.

Nog enkele belangrijke momenten:

Uit Gerrit-Ron:

gerritron3  GerritRon3

Na 19. Tac1 heb ik alleen maar gekeken naar het gespeelde 19. ..  Pe4 (de minste) en Pe6 (winnend), maar ook Pd3 kon dus heel goed. 19. ..  Pe6 kost wel een pion. Ik kon daar doorrekenen na 21. .. Pf4 tot 22. ..  Dc1 schaak, maar zag niet dat ik dan na 23. Lf1 nog Ld3 winnend heb. (Komodo10:  19…Pe6 20.Txc8 Dxc8 21.Txd5 Pf4 22.Td2 Dc1+ 23.Lf1 Ld3)

Uit Marco-Bert :

Na 18. …   exf4

marcobert MarcoBert

19. Txf4?? Lg5 met kwaliteitswinst.  Beter:

19.e5!? fxg3 20.hxg3 =  (–0.15)

19.exf5!? Lxf5 20.Le4 Lxe4 (20…Lh3 21.Pxe7 Dxe7 22.Txf4= (-0.00) 21.Dxe4  =  (-0.18)]

Zo, hier laat ik het even bij. Ben benieuwd hoe het in Heiloo, bij Oppositie, afloopt. 1: Kunnen we met acht man spelen?   2. Zijn we al weer genoeg in vorm, na de zomerstop? 3. Oppositie is een veel grotere schaakclub. Toch lijkt hun eerste team me wat minder sterk dan vorige jaren. Is dat gezichtsbedrog?

eindcorrectie moet nog plaatsvinden