OUD GOUD 2

15 juni 2016

Ik vond het een reuze verrassing. Alsnog te zien hoe sterk Gerard Maat kon spelen als hij op dreef was. De toen toch al niet meer zo jonge oudere, heeft twee pionnen geofferd. Maar hij heeft zeker compensatie. Met 25. Lf4xh6 wint wit alvast een pion terug. 26. ..  De7-f6   Zwart moet heel erg uitkijken. De onderstaande stellingen tonen dat aan:

Oudgoud2  OudGoud2

G. Maat – G. v. Dok, oktober 2007

Maat speelt hier de enige goede zet: 26. Lxg7!!  Briljant!  Op 26. .. Kxg7 is 27. Dd4! heel sterk. En 27. Tg5+ leidt minstens tot remise. Maar de zwartspeler heeft een ander plannetje:  26 …. Df3!? met matdreiging.

Oudgoud2b   OudGoud2b

Alweer een probleemstelling:  Hier speelde wit  27. Kf1 en bood daarna remise aan. Wat geaccepteerd werd. Terecht. Het is nog een hele klus om al die remisevarianten te bekijken. Wat een prachtige partij was dit. Die Maat toch!

Maar het had nog mooier kunnen worden. Met welke nog genialere 27e zet van wit had Maat alsnog ogenblikkelijk kunnen winnen? En hoe dan wel? Zoek de hele combinatie!  

Oplossing over een week in dit theater. Dus voor die datum aan mij mailen als u mee wilt doen aan de wedstrijd om de Oud Gouden Medaille 2016. (Deze ronde mag Gerrit niet meedoen!)