Onze jeugd in Purmerend

 

Toen ik in Purmerend binnenstapte op donderdagavond om 19.10 was ik snel diep onder de indruk. Wat een grote jeugdafdeling hebben ze daar! Met allerlei bekende mensen er omheen waar ze les van krijgen. O.a. van schaakmeester Hopman. Moesten wij daartegen?

Deed me denken aan een bijbelverhaal, waarin de herdersjongen David gaat vechten tegen de zwaarbewapende reus Goliath. Tot ieders verbazing doodde David de onoverwinnelijke reus, omdat hij zo goed met een soort katapult overweg kon. Hij schoot hem van een afstandje een steen in het voorhoofd. Daar kon die reus niet tegen. Einde reus.

Maar of wij vanavond van een reus zouden kunnen gaan winnen?

( foto groter of beter? Klik erop! Terug met pijltje naar links)

IMG_9781bWEB

Maar onze jongens en meisjes (Amber telt minstens voor twee) gingen er man(en vrouw)moedig tegenaan.

IMG_9770bWEB

Het viel niet mee! Die jongetjes van Purmerend konden er  wat van. Dat maakte hevig denkwerk nodig. Vooral die kleine aan hun eerste bord, die maakte het onze topman Koen behoorlijk lastig.

IMG_9769bWEB

Jeffrey en Amber waren gelukkig niet uit hun concentratie te krijgen!

IMG_9775bWEB

En Lars zeker niet. Hier ziet u hem 1 zet voor hij zijn tegenstander mat gaat zetten met Dg2! Die keek daarvan op! Zo dat geeft de meegekomen coach, vader, en clubfotograaf van Aris de Heer een beetje moed. Kunnen we toch van Goliath winnen?

IMG_9786bWEB

Maar Jeffrey raakt een dame achter. Maar heeft compensatie. Hij vecht zich terug. Met zijn twee torens dreigt hij mat op de onderste rij. Jammer voor hem dat zijn tegenstander het ziet, maatregelen neemt en een gevaarlijke vrijpion op e6 crëeert. Jeffrey speelt zeer geconcentreerd, tamelijk goed, maar redt het niet!

IMG_9782bWEB

En met Koen wil het ook niet lukken. In het begin gaat het nog wel netjes, maar daarna wordt hij   wat zorgeloos. Hij raakt een serie pionnen achter, en op de foto hierboven kunt u zien hoe hij daarna ook nog een kwaliteit weggeeft. Daarna is hij kansloos. Doet nog meer in de uitverkoop. Kansloos verder. Dat kan hij beslist beter!

IMG_9787bWEB

Amber is vanavond heel erg geconcentreerd bezig! Ze straalt rust uit.  Haar tegenstander heeft daar duidelijk respect voor. Aan het eind van de avond staat er echte schaakstelling op het bord. Evenveel materiaal aan beide zijden. Die jongeman moet kiezen. Zorg ik voor mijn verdediging (De7, omdat e6 aangevallen wordt) of ga ik zelf voor de aanval (Dc5 of Dd8) . Hij kiest voor de verdediging. "want die daar tegenover me kan er wel wat van."

Omdat winst er voor wit ook niet echt meer schijnt in te zitten, en de overige borden beslist zijn, accepteert Amber remise!

En zo won Goliath dus toch. David schoot mis, maar hield de verliesscore eervol 1,5-2,5.