Helpers weg, laatste ronde

En dan gaan de boksers er nog even flink tegenaan. De schakers ook trouwens. Helaas heb ik deze week niet zo veel tijd, en dus moet ik toch proberen het verslag kort te houden.

Ron deed zijn uiterste best om weer  een keer van Bert te winnen. Om te beginnen speelde hij e4, wat m.i. bij ons voor het eerst was. Bert bedacht dat hij het dan ook wel eens anders kon proberen. Geen Siciliaanse Paulsen, maar Caro- Kann. Ook ooit een lijfopening  van de familie Kuijer. Ik zou de sporen moeten natrekken om te achterhalen of alleen Paul dat altijd speelde, of ook Bert. Dat kan ik in mijn boekjes echter niet terugvinden, omdat ik zelf vrijwel nooit 1.e4 speelde. (En na mijn 1. d4 volgde vroeger echt vaak Hollands, al ontkent Bert dat. Ik heb vijf partijen tegen Bert met Hollands teruggevonden . Nee mijn geheugen is zo slecht nog niet.)
Reuze grappig dat de heren -waarschijnlijk onbewust- beiden zwaar theorie speelden. Nu is de theorie van de Caro Kann niet erg ingewikkeld, maar toch ….  Ron vond zijn 11e zet c4 een experiment. Maar in PowerBook staan nog 17 partijen met die stelling. Pas na de 15e zet Lc3 kan ik geen voorgangers meer vinden. En dan pas volgt de eerste zet die Houdini (een beetje) afkeurt  15 …..  0-0-0. Maar Ron kan er niet echt veel mee en na zet 21 g4 is de stand nog steeds gelijk.

30RonBert1
Maar 21 … Kb8? blijkt levensgevaarlijk en dat toont Ron direct aan. Het wordt nu even heel spannend: 22. Td6  De7 (kan slechter) 23. Thd1  ( Ld2!?) hxg4  (het enige) 24. fxg4 (Dd3!!)  Dxh4  25. Dd2?  (Df3!  )

30RonBert2

Volgens Houdini had Bert hier kunnen ontsnappen met 25 …  Tc8. Heel vreemd. Er gaat in veel varianten nog een witte pion verloren en blijkbaar kan zwart alle heerschappij over de d-lijn aan wit overlaten, want  na Pf5 komt wit niet verder. Verbazingwekkend.
Bert speelde hier 25 … Kc8 waarna Houdini mat in 8 aankondigt, maar Ron met 26. g5 evenzeer gaat winnen. Na 26 …. Pf5 volgt 27 Txd8 en uit.  Dus moet 25 … , Txd6  26. exd6 en de zwarte stelling stort in. Na nog 6 zetten geeft Bert op. Het was maar een bescheiden foutje, maar tegen Ron viel vanavond niet op te boksen.

Paul nam kleine risico's om het leuk te maken tegen Gerrit. Bijv. niet rocheren. Pionnen op de koningsvleugel laten opmarcheren. Maar het haalde niet al te veel uit.

30PaulGerrit
En na een al te voorvarend 13 …..  Pg4  14 f5?  (fxe5! gevolgd door Tg1) kreeg Gerrit het initiatief en stond op punten voor.
(Gerrit:  Ik maakte een fout met 13. Pg4. Gelukkig voor mij werd dit niet door Paul afgestraft. Volgens Bert had ik op mijn 15e zet Dg5 beter eerst de loper kunnen ontwikkelen en naar dat veld brengen.
Ik zie nog niet direct of dat wat had uitgemaakt. 
(Houdini vindt dat ook een tikje beter) In een voor zwart iets betere stelling (volgens beoordeling Bert) werd op de 21e zet besloten tot remise. (Begrijpelijk) )

Was dit dus uiteindelijk een eenvoudig verhaal dat als een nachtkaars uitging, bij Marko-Martin was  het "hectisch" (volgens Marko). Bij zet 8. beging hij een beginnersfout  en verloor een pion en de rochade. En stond dus "in hogere zin"  verloren.  Doch ….  op de 12e zet gaf zwart zijn voordeel pardoes weer weg.

30MarkoMartin1
Na 12 … 0-0 zit zwart op rozen.
Zwart speelde echter  12 ….  Pe7?? Waarom zwart denkt hier zijn rochadestelling te kunnen laten verwoesten is mij een raadsel. 13 Pxf6+  gxf6  14. Dh5  ( 14. Dd6! is nog sterker!)  d5  15. Td1! Dc7 16. Lb3!  

30MarkoMartin2
en ik zou hier zelf misschien ook gedachtenloos  16 ….   Le6? gespeeld hebben (Tg8!?), maar het deugt niet. Het is een leuke combinatie, maar met een groot lek. 17. exd5 Pxd5 18. Lxd5 Lxd5 19. Txd5 en wit staat een stuk voor, omdat 19 …. , Dc4 niet klopt. Zwart wint dan geen toren terug na eenvoudig 20. Td3!  Als Martin bij zet 16 al zijn zet 19 in gedachten had en zet 20 niet meer gezien had, is dat zeer vergefelijk. Als Marko na zet 16 al gezien had dat de combinatie bij zet 20 een lek had, is dat prachtig.

30MarkoMartin3
en wat er nog volgt is ook niet misselijk:
20  ..  e4? maar ach het is eigenlijk al uit  21. De2!  f5 (Martin is nu een aangeslagen bokser en hangt in de touwen) 22. Td8+  Txd8  23. Dxc4 zwart geeft op.
Marko heeft een half seizoen zitten verknoeien, maar kijk, aan het eind leeft hij op. Remise tegen Bert, winst tegen Martin. Toch weer een aanstormend talent?
   
Marco speelde goed tegen Frank. Zijn resultaten vallen nu al een poosje niet mee, maar de oplettende toeschouwer ziet dat hij wel meer van het spel gaat begrijpen. Na een ernstige fout is Frank bij zet 14. eigenlijk al geklopt.

30MarcoFrank1
Bij zet 17. had Marco kunnen gaan incasseren: wit staat een stuk voor en dat krijgt zwart niet terug omdat hij toevallig even de witte dame aanvalt  17 Lxf6  Pxd4 18. Lxe7
Maar Marco speelt  17. De3?  en staat dan nog steeds beter, maar niet meer zoveel als had gekund. 17. ….    hxg5 Frank gaat er nog eens goed voor zitten en maakt geen echte enkele fout meer. Marco wel.

30MarcoFrank2
Zwart staat inmiddels een tikje beter. Maar na 24 Td4  is dat nog niet desastreus. Maar wit speelt 24 f4? , denkt een stuk te winnen, maar dat had zwart zien aankomen. Wit  ziet een tussenzetje over het hoofd. 24 …. Dc6+ Gelukkig voor Marco maakt Frank onvoldoende gebruik van zijn mogelijkheden (25. Kf2  Pf3! met aanval op toren en dame) en dus is de stand bij zet 27. nog lang niet hopeloos. Maar dan overziet  wit een familieschaak met paard en verliest zijn dame.
Dus toch op het beslissende moment nog net iets te kort naar de details van de stelling gekeken.

Dat was de laatste ronde. Met opmerkelijke partijen van Marko, Marco, en Ron. Geen avondje om me te vervelen.