En toen kwamen de veermannen.

Volendam 2, een makkie.  Na 3 ronden Aris de Heer fier op de eerste plaats. Volendam 2 nogal smadelijk op de 8e en laatste plaats.

Hoeveel Veermannen hebben ze daar in dat vissersdorp?

Het begin viel een beetje tegen. Het leken wel palingen. Ze glibberden aan het begin van de avond een beetje uit onze vingers. Het moet gezegd: we konden er even geen kop of staart aan vinden. Gerrit verliest een pion (diagram1) , Martin ook al gauw (diagram2) , Ron ook(diagram3) , en Niels ook(diagram4). Ach, het zal zo' n vaart niet lopen. Die van ons zijn allemaal best in staat om een beetje in troebel water te gaan vissen. Op den duur zullen die Volendammers toch best wel een harde dobber aan ze krijgen. En Marko en Jos en Paul en Bert hebben we ook nog in de bun. Ook geen ondermaatse jongens. Nou ja, Jos eigenlijk niet, want die biedt na 8 zetten al remise aan.

(Foto's groter, klik er 1 of 2x op!    Terug met <-   )

4ExtJosWEB    4ExtJos

Hij had zich een beetje voorbereid. Maar zijn Veerman bleek nog andere visschotels in zijn kraam te hebben, en presenteerde er een die Jos lang zo smakelijk niet vond. Die wist dat dit een lange avond ging worden met weinig hoogtepunten. En daar had hij nu even helemaal geen zin in. Hij had de vorige avond maar vier uur geslapen en vreesde onderweg over zijn bordje zeebanket in slaap te gaan vallen. Vandaar! Nou ja, toch vast een halfje. Bij Jos hoop je natuurlijk altijd stiekem op een grotere vangst, maar je moet natuurlijk wel incalculeren dat er ook quota bestaan. We moeten reëel blijven.

En kijk, we hadden het over troebel water.

4ExtGerritWEB4ExtGerrit

Gerrit's Veerman is zo blij met zijn pion dat hij even niet merkt dat Gerrit bezig is met een simpele penning een dame aan de haak te slaan. (diagram5) Zie je wel. Ach die anderen krijgen ook nog wel beet. Kwestie van tijd.

Nu nog maar even kijken bij Marko. Zijn tegenstander heeft niet eens een elo. Maar zo op het oog redt hij het toch nog even redelijk tegen onze belofte voor de toekomst. (Die inmiddels toch wel een elo verdient van rond de 1600. Dat zal hij dit jaar toch echt wel waard worden.) Kijk nu gaat het gebeuren!

4ExtMarkoWEB4extMarko

Marko gaat nu zijn netten uitwerpen. Daar ga ik even langer naast staan, daar moet ik even haring of kuit van hebben. Ja leuk. Heel leuk. Maar …. Maar …. Hoewel ….  O jee ….   Het zal toch niet….  Waarom heeft hij niet eerst gerocheerd? Volgens mij is hij te vroeg uitgevaren. Hij had even een beter tij moeten afwachten. De lucht wordt zwart. Ik zie een storm in aantocht. Hij mag blij zijn dat ik niet in zijn vaarwater zit. Liep hij gelijk uit het roer. (diagram6) Maar ach, misschien ziet zijn tegenstander het niet.  Die is natuurlijk nog niet zo'n ervaren sportvisser als ik.  Hoewel, die is ook zo jong niet meer. Misschien vroeger wel vaak een hengeltje uitgeworpen, daarna een poosje geen tijd gehad. Daarom geen Elo. En misschien ziet ons aanstormend talent wel meer dan ik. (Die indruk heb ik toch wel vaak.)  Maar hier word ik wel te zenuwachtig van. Ik ga eerst maar even ergens anders mijn licht opsteken.

4ExtRonWEB 4extRon

Ron heeft nog steeds geen goede stek gevonden. Voor zijn koning. Die voelt zich anders in de opening al gauw als een vis in het water, maar vanavond echt nog lang niet.

Paul heeft wit. Dat valt aan de stelling niet af te zien. Het is geen vlees en geen vis. (diagram 7) Martin en Niels blijven nog steeds een beetje achter het net vissen.

Is er dan nergens licht?  Even proberen imaginair de komende vangst te wegen: Ik zit nu op 5-2 voor die gasten.

Gelukkig. Daar schemert iets. Ik zie een baken! Eindelijk. Bert is het baken. Die is nu alweer bezig zijn imago als dicht -bij- de- thuishaven-blijven- laveerder op te poetsen. Die zoekt nu alweer het avontuur van verre, minder bekende visgronden! Tjonge, wat een leuk stukoffer! (diagram8)

Dus 5-3 voor die Volendamse vloot. Wat gaat dat worden. Zal ik pastoor Berkhout even bellen? Daar heb ik twee weken geleden op een verjaardag een hele avond gezellig mee zitten praten. U weet wel, die was na die afschuwelijke brand in Volendam vrijwel dagelijks op de televisie. Die weet wel hoe je Volendammers het beste kunt benaderen. En heeft ervaring met rampen. Maar ja. Het is daar nu eigenlijk al te laat voor. Afwachten maar. Vast aan mijn verhaaltje beginnen. En nog maar een cognacje.

Maar in de verte loeit de misthoorn.

Marko zag dus helaas niet meer dan zijn wepmeester en wordt in het zuur gezet en daarna ingeblikt! Wat een geknoei! Hoezo 1600 Elo? (diagram8b)

Niels had in het eindspel misschien nog voor remise kunnen zwemmen, maar vergeet zijn zwemvest, en gaat kopje onder. (diagram9)

Martin knokt, maar het lijkt alleen maar beroerder te worden. De  pion achter wordt een kwaliteit achter.  Maar gelukkig, zijn Veerman probeert het te lang met een sleepnet. En dat werkt niet echt. Te veel bijvangst. Dus misschien toch nog een kansje. (diagram10)

Paul's botter dreigt aan de grond te lopen. Hij let niet goed op. Ziet een mooie vaargeul die er niet is. Zijn stukken zitten bijna roerloos op elkaar als haringen in een tonnetje. En welja, daar is nog een verliespunt. (diagram 11)

Gelukkig, ons baken blijft wel licht uitstralen. Als we gaan winnen is hij de man van de match.  Niet omdat hij het nu nog moeilijk heeft. Bert's  tegenstander staat na 11 zetten slecht en na 15 zetten totaal verloren. Dat ziet iedereen. Enige vraag die mij rest: Waarom schaakt iemand met een Elo van 1717 daarna nog door? Let op zijn f-toren. Hij kan nu echt geen vin meer verroeren. (diagram12)  En … het is nu wel duidelijk: we gaan niet winnen. Het staat nu 3,5-2,5 voor de bezoekers en bij Martin zit er echt geen winst in en bij Ron al helemaal niet. Zwart gaat nu boter bij de vis eisen. Het wordt dus 5,5- 2,5 of misschien als Martin's  Veerman toch de koers te veel bakboord blijft aanhouden dan op z'n mooist 5-3 .  

En dat wordt het. Voor Ron gold vanavond eerst nog Heijermans'   'de vis wordt duur betaald', maar aan het eind van de avond was de vis zelfs uitverkocht..
(diagram 13)  Maar Martin's tegenstander deed wel alles voor een goede vangst, maar ving tenslotte bot. 'Slechts' remise!

4ExtMartinWEB

Wat een afgang voor ons. Nee voor ons beslist geen vlaggetjesdag vandaag!

Reden? Onderschatting, bij Ron? Gebrek aan wedstrijdritme bij Marko? Gebrek aan ervaring bij Niels? Gebrek aan slaap bij Jos? Te veel drukte op het werk: Paul. Idem een beetje bij Martin?

Ron schreef ons in een mail dat we nog steeds kampioen kunnen worden. Moeten we alleen even winnen van de concurrenten. Maar ja. Als we tegen die vismannen al niet op kunnen, hoe moet dat dan wel op 8 februari. Dan krijgen we echt de kaasboeren in huis!
Dus geen clubavonden meer overslaan, lekker op tijd naar bed, andere baan zoeken, en vooral de tegenstander op waarde schatten!

En Volendam ….  Jullie hoeven echt niet naar complimentjes te vissen.

4ExtTuypWEB

Man of the match: Tuyp.   Die moeten jullie in ere houden. Het valt me  zwaar om het te zeggen, maar  jullie overwinning was dik verdiend! Neem er thuis nog een Volendammer Bittertje op, gezellig op de bank met je lekkerbekje. En geniet ervan als het leven af en toe iets moois te bieden heeft.

Diagrammen:


Diagr1 diagram1

Gerrit (zwart) verliest al vroeg een pion. Die had de loper op g2 even over het hoofd gezien.

9. .. Tb8 10. Dxc4

Diagr2 diagram2

Martin verliest al vroeg een pion. 14. Dxd6 dat zou niet erg zijn na 14. .. b5  15. Dxc6  bxc4 16. Lxc4, en ook niet  na het gespeelde 14. ..  Pd4  15. Ld3 maar wel na 15 ….  Dxd6?  (Tc8!?)

Diagr3 diagram3

Ron verliest al vroeg een pion. En hoe? Een drama! 5. e4????  (terwijl bij Ron toch Lf4 (!?) aan het hart gebakken zit. En hij het vervolg tot zet 8 normaal gesproken gemakkelijk zou bedenken.  Het is simple comme bonjour. ) 5. .. Pg4! Hier moet onze openingenspecialist  zich een ongeluk zijn geschrokken, want zoals hij zelf in een mailtje opmerkt,  hier had hij al kunnen opgeven. 6. Pfd4 Pxf2! 7. Kxf2 Df6+ 8. Df3 Lxd4+.

Diagr4 diagram4

Niels verliest al vroeg een pion. 16. b4? ( Met zo'n tegenaanval moet je altijd heel voorzichtig zijn. Je bent een tempo achter. Dat moet goed uitgerekend. Hier klopt het dus niet!) 16. .. Lxb4! 17. axb4 bxc4

Diagr5 Diagr5

Gerrit slaat een dame aan de haak. 12. Lg2?? (Lxd7+! Dxd7  13. 0-0!) Lb4

Diagr6Diagram6

Waarom is het zo droevig bij Marko? Wit heeft een enorme achterstand in ontwikkeling. Eigen schuld!

Hij kan hier hoogstens nog  proberen 12. Ld3 ( Le2 Td8 is ook al niks meer) Te8! (Dxb2 13. 0-0 en even in veiligheid) Kf1 en verder maar bidden. Maar 12. c3? maakt het alleen maar nog erger. Nog meer achterstand. 12. .. Lf5 (Te8+ !?)  13. Dd6? Tfe8+ 14. Le2 Te6 en alles stort in elkaar. Om met Ron te spreken: Brrrrrr. En ik nog maar hopen dat zijn tegenstander het allemaal niet zag. Haha. Die speelde het foutloos uit.

Diagr7 diagram7

Bij Paul (wit) geen vlees en geen vis. Het wachten is op een doorbraak. Dat kan nog wel even duren.

Diagr8diagram8

Bij Baken Bert staat het al goed. Maar het mooie is nu 15. .. Lxg2!! en dat komt hard aan. ( 16. Kxg2 Dg5+ 17. Kh1 Df4 18. Kg2 Dxh2+ 19. Kf3 Dh3+ 20. Ke4 Df5+ 21. Ke3 Df4 mat ) Vanaf nu is Keizer (ja die heb je er ook nog veel) volledig de kluts kwijt. Maar tot zijn troost, ook met kluts zou het een drama geworden zijn.

Diagr8b   diagram8a

Marko in het zuur gezet.  Zwart kan al een poosje op d1 slaan, maar stelt dat treiterig gewoon steeds nog even uit. 18. .. Dg5+ Nu staat ook het paard op b5 en prise. Daar gaat een tweede stuk. Marko geeft op.

Diagr9 diagram9

Gebrek aan kennis? Gebrek aan ervaring? Niels moet  zijn toren op de c-lijn maar heen en weer gaan spelen en dan maar afwachten wat er op de koningsvleugel gebeurt. Hij heeft nog een kans. Als die zwarte toren maar niet van c1 weg kan. 36. Kg4?? Ja dat is een heel slechte! ( Tc7!? Kg2!? enz.)  Tg1+ ! Hopelijk weet Niels dat vanaf heden. Hij zal het zeker nog vaak tegenkomen.

Diagr10 diagram10

Martins tegenstander laat op vele plaatsen zijn voordeel langzaam glippen. Hier bijv. : 46. a3?  (Ta6! g6 (slaan op a2 kan even niet wegens 47. Txb4!) en pas nu 47. a3! en de loper moet de dekking van pion a5 opgeven, en die gaat dus verloren.)  46. .. Lc5! en Martin leeft nog, wegens aanval op toren+ aanval op f2!

Diagr11 diagram 11

Paul's laatste zet was 26. Pc5??  Hij zag een vaargeul die er helemaal niet was. Dus liep hij aan de grond. 26. .. Pxc5  27. dxc5 Lxc5  en wit mag niet terugnemen  omdat dan de toren op b1 geslagen wordt. Maar, had hij bedacht, 28. Lxd5, en als zwart met pion e6 op d5 terugslaat  (wat zelfs niet eens hoeft, zwart kan ook Lxf2 spelen en daarna met de toren op d5 slaan) had hij 29. Te8 Txe8 30. De8 mat in het hoofd. Maar even niet gezien dat 30. …  Lf8 het mat opheft.

Diagr12 diagram 12

Bij Bert kan wit geen vin meer verroeren. Ik had die witte rommel al lang bij het visafval gedeponeerd.

Diagr13  diagram 13

Voor Ron is de vis uitverkocht.  Zwart gebruikt zijn oppermachtige stelling om bijna  alle stukken te ruilen en een pionneneindspel over te houden met 2 pionnen meer. Eenvoudig, maar doeltreffend.

26. .. Dxe1+ 27. Dxe1 Tf1 28. Dxf1 Txf1+ 29. Kc2 Th1 30. Txh1 Lxh1

Ron: "Helaas deed mijn tegenstander het daarna (na zet 10) allemaal erg goed, gaf me feitelijk geen kans meer om enig spel te krijgen, hij ruilde geen dames en mijn koning bleef lastig in het midden. Brrrr."

 

 

14-12-2015

Aris de Heer

 – 

Volendam 2

3 – 5

1

 

Jos Lohmann

 1959

 – 

 

Henk Veerman

 1680

½-½

2

 

Ron de Vink

 1924

 – 

 

Nico Koning

 1742

0-1

3

 

Bert Kuijer

 1830

 – 

 

Hans Keizer

 1717

1-0

4

 

Paul Verkooijen

 1735

 – 

 

Crelis Molenaar

 1757

0-1

5

 

Martin Zwaneveld

 1696

 – 

 

Jan Veerman

 1674

½-½

6

 

Niels Kuijer

 

 – 

 

Martijn Veerman

 1571

0-1

7

 

Gerrit van Dok

 1628

 – 

 

Gerard Veerman

 1325

1-0

8

 

Marko Bosnjak

 1493

 – 

 

Piet Tuijp

 

0-1

 

 1752

 

 1638

 

 

 

 

 

 

 

2 gedachten over “En toen kwamen de veermannen.”

  1. Weer mooi geschreven. Leuk om zo vanuit Australië te lezen. Jullie kunnen mij uiteraard voor de volgende wedstrijd over laten komen. 😉 Gezien de rating van de eerste zes borden van de Volendamse heren is het nou ook niet zo'n grote schande om te verliezen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de volgende wedstrijden weer in het voordeel van Aris de Heer zullen eindigen.

  2. De complimenten van alle Volendammers voor dit uitgebreide en gedegen verslag incl. live foto's. Dat zien we niet veel zo fraai en zo snel. 'Man of the match' Piet Tuijp is inderdaad recentelijk weer begonnen na meer dan 15 jaar schaakpauze. Hij was destijds een vaste top 10 speler. Veel succes met jullie gezellige club. Ik hoop dat Ron toch nog kon slapen maandagnacht…

Reacties zijn gesloten.