Bekeren in ZuidScharwoude

Gelieve  de klemtoon op de eerste lettergreep van het eerste woord te leggen, niet op de tweede. U zit niet op de site van de Hervormde Kerk, of van de Moskee. Daarvoor zou er trouwens vanavond door een aantal Aris de Heer-schakers ook iets te veel licht godslasterlijke taal zijn gedacht of zelfs uitgesproken. Een enkeling had daar ook wel reden toe. Maar ik ga nu niet te veel verklappen. Lees maar ….!

(Foto groter, een of twee keer erop klikken. Terug naar normaal met  < pijltje naar links.)

IMG_9317WEB9317WEB

Dinsdag 8 december, 20.10 uur.

Ik mocht mee. Martin was taxi. Daar heeft hij ervaring mee. Bij het binnentreden in het grootse, moderne, gebouw kreeg ik een onaangename smaak in de mond. Had ik hier niet eens smadelijk verloren tegen die Brinkhuis uit het Buurthuis? Waarvan ik het gevoel had dat hij eigenlijk niet echt goed kon schaken. Lang zo goed niet als ik. Maar ik werd ineens weggezet. Met niks. Ik deed het eigenlijk zelf. Nu bleek Bert tegen hem te moeten. .

Dinsdag 8 december, 20.45 uur.

Een deel van dit verslag schrijf ik ter plekke. Zonder computerondersteuning. Gewoon wat er door mij heen ging toen ik dit alles mocht aanschouwen Al gauw was ik mijn grijze  verleden in deze kleurige speelzaal geheel vergeten. Want binnen een half uur stonden er drie lastige, interessante stellingen op het bord. Ron (wit) liet  toe dat hij met twee dubbelpionnen werd opgescheept, maar had wel het loperpaar, open torenlijnen, en zwart kon niet lekker rocheren. Heel vernuftig. Ik zou er zelf nooit aan gedacht hebben. Maar ik kreeg de indruk dat hij heel goed wist wat hij aan het doen was.

Bert ging met zwart ook al snel en even vernuftig op de tactische toer. Alweer moedig en voortvarend. Bij Paul was het na 10 zetten ook al ingewikkeld. Die passeerde in een zee vol stukken met e4-e5 de evenaar. Dat is altijd een spannend  moment. Is dat een mooie aanvallende zet, of rijgt Neptunus die pion aan zijn drietand.  Ik kreeg de indruk dat Paul die pion zou kunnen gaan verliezen. Maar dat gebeurde niet.

Maar ook Martin(zwart) zat heel fijnzinnig te spelen. Bracht hij zijn paard in moeilijkheden, of was het juist meesterlijk schaak? Het leek of hij zichzelf met zijn manoeuvres in de problemen bracht, maar dat wist zijn tegenstander voorlopig niet aan te tonen.

Ik ga nu maar even pauzeren. De heren gaan er nu de tijd voor nemen. Al onze schakers beginnen achter te raken op de klok. Vooral Ron weer natuurlijk. Als dat maar goed gaat.

Dinsdag 8 december, 21.30 uur

IMG_9316WEB 9316WEB

Bert raakt een pion achter. Is dat een diep doordacht offer of komt dat door een misrekening? En weer begrijp ik de zetten van Brinkhuis niet. Waarom dat rare Td1- a1 en waarom slaat hij  na Ld5 niet gewoon op h7? Dan kan hij toch gewoon de tegenaanval neutraliseren en een pion voor blijven? Ik blijf het een vreemde, voor  mij niet te begrijpen schaker vinden.

Ron's initiatief in ruil voor een malle pionnenstelling schijnt te luwen. Ojee. Martin is inderdaad zijn paard kwijt geraakt. Dat is dus de eerste nul voor ons. Maar Martin blijft met een onbewogen gezicht doen alsof dat helemaal niet erg is en allemaal volgens plan. Ik heb hem wel eens meer in de externe een hopeloze stelling zien redden, maar dit ….   ?

Paul's tegenstander komt, in nog steeds een stelling met heel veel stukken, dreigend opzetten. Paul wordt langzaam teruggedrongen, maar heeft nog iets om op te loeren:een achtergebleven geïsoleerde pion op d6.

Dinsdag 8 december, 22.00 uur

Ron heeft remise geaccepteerd. Dat moet hem moeite gekost hebben. Maar zijn initiatief was weggeëbd. Ik denk dat zwart nu eerder ietsje meer heeft. Ja die twee dubbelpionnen…..!!   

Bert heeft zijn pion terug omdat Brinkhuis een nieuwe pion op h7 niet aandurfde. Er is al heel veel afgeruild. Het begint op remise te lijken. En verdomd dat komen ze ineens overeen. Weer is het die Brinkhuis gelukt, met weinig energie toch succes. Tegen een ambitieuze Bert, met aanzienlijk hogere elo. Tjonge.

Bij Paul wordt het steeds meer zwoegen.

IMG_9320WEB 9320WEB

En bij Martin gebeuren er echt wonderlijke dingen. Zijn tegenstander speelt te aarzelend en ineens staan de zwarte stukken wel aardig en lukt het wit niet meer om te rocheren, en speelt hij dus eigenlijk met een toren minder. Gaat Martin het weer flikken? Kan haast niet waar zijn.

Dinsdag 8 december 23.00 uur

Ik ben maar vast de partijen van Bert en van Ron op de tablet gaan invoeren. En nog een stukje verder gaan schrijven. Dat scheelt morgen tijd, want met verslagen van twee schaakavonden achter elkaar, dreig ik deze week in tijdnood te geraken.

Dinsdag 8 december 23.30 uur

Paul redt het niet meer. Hij bezwijkt onder de aanhoudende druk. Staat al de halve avond minder, verweert zich heldhaftig, maar verliest nu een stuk, en geeft op.

Zou Martin met een stuk minder toch nog kunnen winnen?  Ik zie een behoorlijk onwaarschijnlijke winstzet. Meegedeeld aan Ron. Die wordt er een beetje  euforisch van. "Ja, ja, dan is het uit!" We hebben moeite om het niet aan Martin door te toeteren. Afwachten. Jasses, nee, die ziet het niet. Die doet een andere, maar zou dan toch nog misschien remise in handen kunnen hebben. Zijn tegenstander offert het stuk terug. ( Had hij al veel eerder moeten doen.) Die heeft dan een toreneindspel met een pion meer, en biedt remise aan. Martin weigert. ( Later in de auto: "Stom, stom, stom, had ik moeten aannemen, maar ik dacht dat ik met een vrijpion op d2 misschien nog wel kon winnen.")

Maar zijn vrijpion gaat eraf, Martin wint weer een pion, maar daardoor raakt zijn koning  veel te ver (op h4)van het promotieveld van een te vormen vrijpion (a8) .Hij geeft dit verloren eindspel op.

Voor de goedhorende toehoorder was er in deze periode dus duidelijk sprake van zachtjes geprevelde godslasteringen. Ik hoorde ze dus niet. Maar kan een beetje liplezen.

IMG_9315WEB 9315WEB

Woensdag 9 december  00.05 uur.

Dialoog tusen twee heren,  in de auto:  "Martin, je had  kunnen winnen met Tc1!"   "Daar heb ik wel naar gekeken, maar ik dacht dat het niet klopte. Wat een deceptie! "    "Maar het was toch wel knap van je dat je met een stuk achter hem toch nog zo in de problemen wist te brengen"  "Mmmmm. Ik had remise moeten aannemen."   "Slaap je nu nog wel vannacht?" "Nee!"

Woensdag 9 december 11.00 uur

Bevindingen, nu achter het schaakprogramma op de computer. Had ik het een beetje goed gisteravond?

Bij Ron.  Ja het was vernuftig en correct allemaal. Zwart heeft moeite met rocheren. Wit heeft het initiatief.

ExtSchaakmtRonj1  ExtSchaakmtRon1

13. 0-0! (grappig, zwart kan bijna niets met die toren en met dat paard, en met die pion) Ld6 14. e4 Tc8 En toch ebt het langzaam weg,

ExtSchaakmtRonj2  ExtSchaakmtRonj2

De grap is eraf. Dan maar remise.
 

woensdag 9 december, 12.25 uur

Even wegrennen naar De Blauwe Morgenster. Even een jongeman met aanleg een en ander bijgeleerd. Gauw weer naar huis. De plicht roept.

woensdag 9 december , 13.30 uur ( tot 16.30)

Bij Bert. Ja zijn pionoffer was niet helemaal correct.

ExtSchaakmtBert1  ExtSchaakmtBert1

18. … Pe5!? (Le6!?)19. Txd5 Lc6? (leuk, maar niet voldoende)  20. Tdd1! haalt de dreigingen eruit. (Bijv. 20. Tdd2? Lxf3!! 21. gxf3 Pxf3 met flink voordeel voor zwart)

ExtSchaakmtBert2 ExtSchaakmtBert2

Ja, het waren soms vreemde zetten van Brinkhuis.  24. Ta1 ?  (beter 24. f4! Lxa2 25. Lf3) Want nu kan zwart heel goed terugkomen met Tac8!

ExtSchaakmtBert3  ExtSchaakmtBert3  

27. a3?  Ja, hij had die pion op h7 kunnen slaan.  27. Kxh7! Kf7 en nu was CB bang voor Th8 met matdreiging op h1. Maar dat was met f3 te neutraliseren, bijv.  28. Lf5 Th8  29. f3 . Na 27. a3 speelt Bert 27. .. g6 en wit is zijn voordeel kwijt.  En na de 31e zet staat eigenlijk zwart iets beter. (Geïsoleerde witte d-pion) Maar Bert accepteert remise. Wellicht toch teleurgesteld door het mislukken van zijn mooie plannetje bij zet 18 en opgelucht na het  verdwijnen van zijn daardoor opgelopen kleine achterstand.

En ja, bij de Pirc van Paul had 10. e5 had inderdaad tot gedoe moeten leiden, en ja zijn tegenstander pakte het verkeerd  aan.

ExtSchaakmtPaul1  ExtSchaakmtPaul1

10. …  Pd5? ( 10. ..  dxe5 11. dxe5 Lxf3 12. Dxf3 Pxe5   en ook  10. dxe5 11 Pxe5 Pxe5 12.dxe5  En nu wèl Pd5 geeft (lichte) problemen voor wit)

Maar  dankzij  10. .. Pd5? is het partijverloop nu helemaal niet slecht voor Paul:  11. Pxd5 Lxd5  12. exd6 exd6

ExtSchaakmtPaul2 ExtSchaakmtPaul2

En nu zou bijv. 13. Lg5 Pf6 (de beste  … f6? 14. Te1!) 14. Te1 tot flinke problemen voor zwart leiden. Maar Paul gaat te langzaam 13. c3 ? En vanaf nu is het over met de witte kansen. Zwart krijgt het initiatief. En dat wordt langzaam nijpender. Zwart heeft geen haast. Maar doet nergens iets fout. Na zet 30 kan wit werkelijk geen kant meer op. Bij zet 33. verliest hij een stuk. Het vloeken in de kerk zal nu niet meer hebben plaatsgevonden, want het was al lang duidelijk dat het mis ging.

Bij Martin. Ja, zijn zwarte behandeling van de London was best goed. Maar nee, het paard was niet fijnzinnig genoeg gespeeld. Dat had ik mis dus!

ExtSchaakmtPMartin1 ExtSchaakmtMartin1

Na 11. c5 ( Martin:"Ik dacht dat kan niet goed zijn". Maar Martin, Houdini vindt hem niet de beste  maar zeker niet slecht!)  Pa4!!??  Het leek mij heel fijnzinnig, misschien is de dreiging van verlies van dat paard met slimme grapjes tegen te houden.  Maar Houdini vindt het gewoon gelijk  niks. Maar dan moet wit het wel goed blijven doen. 12. Db4 Ld7

ExtSchaakmtPMartin2    ExtSchaakmtMartin2

13. Ld6?  Dat begreep ik als toeschouwer al niet echt. Lijkt leuk, maar doet daar niet heel veel. Met 13. .. a5 kan zwart het na 14. Dd4 Pe4 lastiger maken.  En waarom speelt wit niet gewoon  13. b3! a5  14. Dd4 en foetsie paard!

Maar wit blijft rommelen. Na zet 14. kan hij in één klap winnen:

ExtSchaakmtPMartin3  ExtSchaakmtMartin3

15. Dxb7! met de dreiging c6! Dus nu moet eigenlijk wel Pxc5 16. Lxc5  met groot voordeel voor wit.  Maar wit speelt hier 15. Db3??  en ja Martin, dat bedoelde ik gisteren, na nu 15 …. Pe4! met aanval op c5 had je je paard gered!  16. Tc1 Tc8  en alleen met 17. Pxd7 had wit nog net gelijk spel kunnen handhaven. Dan had het dus toch nog fijnzinnig  paardenspel kunnen worden.. Martin ziet het niet en geeft zijn paard maar, en hoopt op  enige compensatie 15. .. Pxc5?

Die komt. Als wit nu niet probeert – indien even mogelijk- een keer te rocheren. Zo niet dan wordt het toch nog moeilijk voor wit:
ExtSchaakmtPMartin4 ExtSchaakmtMartin4

25. Dd2? (Tc1!?)  Dd5 (26. … De6!?) 26. Lxc5 Txc5 27. Td1? (Dxd3!? een manier om eindelijk  die koningsloper (en toren) mee te laten doen. Maar ja, moeilijke beslissing. Ben je dat stuk voorsprong kwijt. Wit staat nog wel een pion voor, maar kan nog iets proberen.) e4! (Nu is de stand al iets beter voor zwart, hoe is het mogelijk!?) 28. Db4??? (f3 of Lxd3 waren absoluut noodzakelijk, maar zwart staat beter!)

ExtSchaakmtPMartin5 ExtSchaakmtPMartin5

 

Een opzienbarende stelling. Iets voor een boekje met schaakvraagstukjes (term van Ben B.) . Zwart  speelt en wint. Ik zag hem snel. Ik kan toch nog wel iets. Iedereen siste  28. ..  Tc2. Die is zeker leuk. Als je remise wilt.  Maar er is meer: ik keek zelf met stijgende verbazing naar 28. ..Tc1 !!! Siste dat naar Ron. Die was gelijk overtuigd. Maar het duurde tot lang in de postmortem-sessie voor iedereen door had dat die zet Tc1 inderdaad  wint!  (een paar variantjes: 

28…Tc1  29.Txc1  d2+ 30 Ke2 dxc1P  (!!)  31. Ke1 Dd1 mat

28. ..Tc1 29.Lxd3 Txd1+ 30.Kxd1 Dxd3+ 31.Kc1 Tc8+ enz.

28…Tc1 29.Dd2 Tc2 die dame mag niet weg wegens d3-d2  )

Martin's 28. .. Tc2  had voldoende moeten zijn voor remise. Daar leek het op. 29. Lxd3 ( eindelijk, dat had wel eerder gekund) exd3  30. 0-0  Tc4 ? (d2!? of Tdc8!?) 31. Db3 d2?? nu is het te laat (31. .. Tc2!?) 32. h3? (32. Txd2!) Tcc8 de heren zitten beiden in tijdnood, maar dat moet natuurlijk alsnog remise worden! Maar Martin gaat minder goed met de tijdsdruk om dan zijn tegenstander , en verknoeit alsnog zijn remisekansen. Bij zet 37 een beetje. Bij zet 43 nog meer.  Na zet 49. geeft hij op. Dat eindspel is kansloos. Zelfs voor een vechter als Martin. Knap gespeeld. Pas heel laat op de avond toch onderuit. Tragisch. Troost: ik heb er ook van wakker gelegen.

En zo verloren we met 1-3. Lijkt erger dan het was. Het had gemakkelijk 2-2 kunnen zijn.  Nou ja. Het was in ieder geval heel spannend allemaal, met soms heel goed schaak. Dus: volgend jaar beter.