Toegift bij voorstelling Zaandam

Ik werd benaderd door trotse doch knorrige clubleden die van partijen van afgelopen vrijdag wel wat meer op de wepsait  hadden willen terugvinden. Sorry. Kwam door tijdnood. Daarom nu nog een kleine toegift.

Ron schreef dat Paul wat moeilijkheden had, maar " offerde op het slot echter zeer fraai een kwaliteit waardoor hij een geweldige aanval kreeg en uiteindelijk dus toch won!"

Paul zelf schreef bij zet 26: "Hier begon het vissen in troebel water!"

PaulExt1.1  PaulExt1.1

26 ..  Da5!  Knap gevonden. Het is inderdaad de enige goede zet voor zwart! De toren op d7 staat in, maar nu de toren op e1 ook. Nu moet wit wel even gaan nadenken.  27. Tc1  (Tb1!? is slechts een miniem beetje beter)

PaulExt1.1a    PaulExt1.1a

27. …  Pd4!!????? (Dit is inderdaad vissen in zeer troebel water!  Houdini geeft als beter 27 …  Ld5 met gelijke stand. Na  Pd4 kan namelijk 28. Dc4! volgen. Nu verliest zwart minstens een kwal, want nu zit Td7 in de problemen, hij moet Pd5, maar ook Lb7 dekken. 28…Td8 29.Lxb7   (28…Tc7 29.Dxd4))

28. Db2 Lxg2!  29. Pxd7 Dd5 Houdini geeft hier aan dat de stand totaal gelijk is.

PaulExt1.2 PaulExt1.2

Als wit het goed doet.(30. Tc5!) Maar wit doet het  nu fout. Het vissen in troebel water loont. Zwart heeft beet!! 30. Pb6? De4!  (of Df3)  De loper op g2 blijven dekken. 

PaulExt1.4   PaulExt1.4

Na 31. Le3 volgt mat in ten hoogste 6 zetten, maar er is geen enkele goede zet meer. 31. .. Lh3 32. f3 (wat anders?) Dxe3 +  wit geeft op.

En we hebben ook het kunstwerk van Niels gereconstrueerd. Ron schreef:  "Maar nadat er behoorlijk wat materiaal was geruild en het gevaar voor Niels zelf was afgewend trok hij ten strijde op de koningsvleugel en kreeg een fantastische gedekte vrijpion op e3. Dat werd het lieftallige meisje tegen wie hij speelde teveel."

Daarvan nu ook nog even de spannendste momenten:

NielsExt1.1  NielsExt1.1

Wit speelt het laatst 24. Ta3. Een beetje mysterieuze zet. Om de loper op d3 te dekken? (Pc3!? Txa7!?)  En nu krijgt Niels kansen, en die grijpt hij! 24 ..  Phf4!! Een stukoffer? Onduidelijk is of Rebecca dit zag aankomen, wel duidelijk is volgens Niels dat ze er nu ineens niets meer van begrijpt. Mag hij zeggen, want hij speelt nu de rest als een professional.

25. gxf4? (Lxf4!?) exf4 26. Txa7 Dxa7 27.Dc1 (Ld4!?) fxe3

NielsExt1.2 NielsExt1.2

28. Pf1 Da2  29. Dc2? Dxc2  30 Lxc2

NielsExt1.3  NielsExt1.3

30. ….   Pf4+ ! 31. Pxf4 (Moet wel)  gxf4 En daar had Ron het over, die onaantastbare vrijpion van zwart. Rebecca wringt zich in allerlei bochten, maar dat helpt allemaal niks , ze is machteloos. En Niels blijft geconcentreerd spelen. Na zet 35. Le2

NielsExt1.4  NielsExt1.5

35. …  Kg5 36. Ld3 Kh4! 37. Kf1 en opgegeven. Na Lxh3 kan de h-pion van zwart vrijwel ongestoord aan de wandel, en wit kan niks!

Heel mooi! Ik heb de triomf van Niels gisteravond nog wat vergroot door te zeggen:

1. Wat voor gevoel is het om je vader te zien verliezen en zelf te winnen?

2. Weet je dat ik een poos geleden niet van Rebecca kon winnen! In betere stand wegens tijdnood in godsnaam maar remise aangeboden , wat ze gelukkig aannam. Daarna ging ik met flink de pest in naar huis. En jij? Jij overspeelt haar gewoon!
Dit was mijn toegift.

5 gedachten over “Toegift bij voorstelling Zaandam”

  1. Bij dat schijnoffer begreep ze er helemaal niks meer van, mooi om te zien dat ook marco’s tegenstander en marco zelf het niet zagen! De stelling handhaven was daarna ook niet meer zo moeilijk omdat ze in tijdnood kwam en de hele stelling niet meer begreep.

  2. Tja, iemand moest de familie eer toch hoog houden ;P ik vond het erg leuk om een keertje een externe wedstrijd te spelen! als ik de volgende keer kan zou ik graag weer mee willen spelen!  

  3. Ja zoals ik al zei. Echt en fraai schijnoffer van Niels. Grote klasse. Ook Paul stelde zijn tegenstander dus voor problemen. Dat is schaken!

  4. Tja, als de ene Kuijer het af laat weten, moet de andere (jongere) het weer goed maken

  5. He Niels,

    Goed gespeeld!

    Mooi schijnoffer en daarna mooi de druk op de stelling gehandhaafd.

    bv. Da2 met penning van het paard op e2 waardoor vorkjes met Pf4 weer in de stelling kwamen.

    Ik kan begrijpen dat ze onder de druk bezweek.

    Heeft er toch weer een Kuijer gescoord….

Reacties zijn gesloten.