NK 5e ronde

(voor betere foto's erop klikken of vasthouden. Terug met pijltje links.)

We waren er weer bij,  in de 5e ronde.

En er viel opnieuw veel te beleven. Giri staat nu een half punt voor op van Wely. Om die twee gaat het nu wel.

IMG_8578bWEB

"Ik zal moeten winnen tegen Tiviakov!"

IMG_8564bWEB

"Ome Loek zit me op de hielen! Ik moet wel winnen van Sipke Ernst."

Heden een belangrijke rol dus weggelegd voor:

IMG_8574bWEB

Sipke Ernst.. Die probeert het met Slavisch. Een triangel.  c6,d5,e6. Wordt het een Meraner? Nee net niet. Hoe dan ook, Giri bereikt heel langdurig niks.

En een belangrijke taak weggelegd voor

IMG_8573bWEB

Tiviakov, die over zijn inbreng tot dusver niet erg tevreden zal zijn. Hij speelt Dame-Indisch. Beetje saai, maar wel heel erg solide. Van Wely krijgt een sterk centrum, Tiviakov kent zijn literatuur en speelt de Van Dok-variant: Pb8-a6,  Pa6-b4,  Pb4- a6, Pa6- b8. Vier paardzetten, en de knol staat weer in zijn eigen stal. De heren commentatoren hebben er weinig goede woorden voor over. Van Wely krijgt een sterk centrum. Maar de zwarte stelling kent geen zwaktes. Hoe gaat van Wely van zijn  voordeel profiteren?

IMG_8571bWEB

Het uur van de waarheid. Anne Haast, kampioen 2014,  staat weer bovenaan. Kan Peng (talloze malen eerder kampioen) daar iets aan veranderen? Dat zal dan vanmiddag moeten gebeuren. Peng kiest  Frans. Dat is een van haar lijfopeningen. Dat weet Haast en die heeft iets voorbereid. 1. e4 e6  2. b3 !!!??? Een rare zet. Is Peng verrast? Niet heel erg. Ze antwoordt met b6, c5, d6, en Lb7. Haast fianchetteert ook haar koningsloper, en heeft volgens de commentatoren weinig tot niets. Peng heeft een kans vanmiddag.

En dan is er natuurlijk de 15-jarige Anna-Maja Kazarian. Net zo mooi als haar naam. Ja, ik weet het, ik had haar vorige keer al gefotografeerd. Maar ik kan het gewoon niet laten.

IMG_8554cWEB

(Nog) geen titelpretendent. Maar dat wordt ze vast snel wel!

IMG_8567bWEB

Josefina Paulet, van oorsprong Roemeense, maar aan de arm van de Nederlandse schaker Jan Werle naar ons toegekomen. Ze is 26. Haar Elo verandert de laatste jaren niet erg meer. Ze deed al twee keer eerder mee. Maar kampioene, dat zal er niet inzitten.

IMG_8557bWEB

En wat doet zij? Thea Lanchava. In 2006 werd ze 2e bij het Eropese Kampioenschap. Ze staat nu 2e in het NK-V. Gespannen tuurt ze naar de deur. Is ze er al? Bianca Mühren is een geduchte tegenstandster.

IMG_8558bWEB

Van Kampen zal het vandaag ook niet gemakkelijk krijgen. Even een muziekje opzetten. Dat geeft wat rust.

IMG_8570bWEB

Rosa Ratsma:  "Tot nog toe gaat het moeizaam. 1,5 uit 5. Voorlaatste plaats. Maar ik heb verreweg de laagste elo hier. Slaat nu mijn laatste uurtje?"

IMG_8562bWEBIMG_8563bWEB

Roeland Pruijssers (2507) staat laatste. Het is duidelijk dat hij probeert steun van bovenaf te verwerven: "Heer, maak dat ik  tegen Benjamin Bok overeind blijf. Het is zo wel erg genoeg geweest!"
IMG_8566bWEB

"Wat moet ik nu in vredesnaam spelen? Ik denk dat het maar Open Spaans moet worden. Of niet? Of toch maar wel?"

IMG_8560bWEB

Benjamin Bok :  Ik sta nu hoger dan ik verwachtte. Als ik vanmiddag win van Roeland kan het zijn dat ik 3e sta. Niet gek voor mijn elo van 2562. Daar zal dan wel wat bijkomen."

IMG_8580bWEB

En dan gaan er vreemde dingen gebeuren. Als commentator Ger Ligterink  ziet wat er bij Sipke Ernst gebeurt, lijdt hij in stilte. Een ex-kampioen van Nederland (1979) kan zoiets eigenlijk niet met droge ogen aanzien.

NKSipGir0

…   Dh5+ 31.Kg3 g5 en wit geeft op! Hij gaat op de volgende zet mat!  Na 31. Kg1 stond zwart een klein beetje beter. Maar winst was nog heel ver weg.  Wat een blunder, op dit niveau!!  Wel een troost voor ons dat zulke jongens ook zo stom kunnen doen.

En bij Van Wely gebeuren ook vreemde dingen:

NKWelyTivi

20.d5 exd5 (Waarom? Dat moet toch ongelukken geven?) 21.Pg6 hxg6 22.Txe8 ( Maar zo'n grootmeester bekijkt het anders. Die geeft zijn dame voor Toren en Loper, en daarna mogen Van Wely, samen met Ger Ligterink en de computer gaan uitzoeken dat juist in deze stelling er geen winstkansen voor wit zijn!!) Tfxe8 23.cxd5 Te5 24.h4 Tae8 25.Dd3

NKWelyTiv1

en wit moet wel remise accepteren .Hoewel hij inmiddels weet dat dat hem op achterstand op Giri zet.  Wonderbaarlijk allemaal.

Nu staat Giri met een half punt voorsprong op de eerste plaats. Hij wil best aan het eind van de middag even komen uitleggen hoe het allemaal ging. Commentatoren en publiek staan paf van al die varianten die niemand in de zaal heeft gezien. Ja, hij vond ook dat zwart de hele middag niets had, maar hij had wel zijn best gedaan om voortdurend toch probleempjes neer te leggen. En ja, dat had uiteindelijk resultaat gehad.

IMG_8585bWEB

Logisch dat hij goed gehumeurd is. Hij heeft er duidelijk plezier in.

En nu kan Ger Ligterink er ook wel weer een beetje om lachen:

IMG_8581bWEB

Wat niet geldt voor die andere ex-kampioen van Nederland, die ik in het publiek heb gespot. Ik denk dat dit Hans Ree is. Kampioen van Nederland 1967, 1969, 1971 en 1982.

IMG_8584bWEB

Als ik een kwartiertje later kijk of hij er nog is, is hij verdwenen. Hij kon het echt niet langer aanzien!

Maar ik heb me er weer geweldig geamuseerd. Zaterdag en zondag weer gaan? Nee, dan is het me te druk. En alle foto's heb ik nu wel binnen.

Als ik thuis nog even kijk naar de mij nog niet bekende uitslagen, sta ik versteld. Heeft die drommelse Haast toch nog van Peng gewonnen. Ze stond toch vrijwel de hele partij wat minder. Het blijkt een zeeslang geworden te zijn. Tot zet 75 is het dan toch nog heel gelijk. Maar dan gaat er iets mis in het eindspel, en op pure techniek wint Haast het bijna remise-eindspel K~D tegen K~D~1 pion.Wat zal Peng de pest in gehad hebben!

Ze had de mogelijkheid om bij zet 77 uit te komen in de volgende stelling:

HaastPeng

En dat is nog remise, na 77 …  De7+  Kijk er maar eens naar . Na 78. Kh5  of Kh3  of Kg3 of g5. Het is altijd remise, Wegens eeuwig schaak. Of wit verliest haar dame!  Ach ja, Peng wordt ook een dagje ouder. En na zo'n lange partij tegen een jonge vitale blom slaat waarschijnlijk de vermoeidheid toe.

 

Van Wely, Loek 2647 Tiviakov, Sergei 2639 ½-½
Bok, Benjamin 2562 Pruijssers, Roeland 2507 1-0
Ernst, Sipke 2545 Giri, Anish 2791 0-1
L'Ami, Erwin 2628 Van Kampen, Robin 2609 ½-½
De Jong-Muhren, Bianca 2329 Lanchava, Tea 2261 ½-½
Kazarian, Anna-Maja 2120 Hortensius, Lisa 2170 ½-½
Haast, Anne 2371 Peng, Zhaoqin 2374 1-0
Paulet, Iozefina 2197 Ratsma, Rosa 2088 ½-½

Tot ziens. Bij Bronstein!

 

Een gedachte over “NK 5e ronde”

  1. Hoi Eddy,

    Nu ben ik wel benieuwd wat Peng precies verkeerd deed en waardoor Haast kon winnen. Misschien ook een leerzame les voor ons, amateurschakers…

    Leuk stuk om te leze weer!

    Groet,

    Frank

Reacties zijn gesloten.