Nimzowitsch Afl. 5 – De strijd tegen de Blokkeur

De blokkeur moet een geringe waarde hebben. Hij moet een dikke huid hebben. Zo’n overdreven gevoeligheid die bijv. Dame of Koning aan de dag leggen, stemt niet overeen met de rol van de Blokkeur. Loper of Paard kunnen bij een aanval blijven staan, terwijl Dame of Koning bij de lichtste aanval al “met trots opgeheven hoofd” het lokaal moeten verlaten. Hoewel …. in het eindspel komt de Koning de koninklijke gave van pas van veldkleur te kunnen veranderen.

 Nimzo85 Na Lc2+ blokkert de Koning lustig verder op g7. Als ik een Blokkeur aanval, ligt het voor de hand deze door een andere te vervangen. Soms helpt dat niet:  Nimzo86b 1. Tb8+ Tf8 2. Txa8 Txa8 3. Kb7! Tf8 4. a8D Txa8 5. Kxa8 en dit eindspel is voor zwart onhoudbaar (LEERZAAM!) omdat de zwarte koning altijd in tempodwang komt te verkeren. (Hij kan de witte pion niet recht toe recht aan aanvallen, hij moet een ommetje maken.) Nimzo86c Bijv.: 5 …. Kg7 6. Kb7 Kg6 7. Kc6 Kf5 8. Kd6  Nimzo86d en zwart kan zijn pion niet verdedigen. En als zwart dan niet gaat proberen om de witte pion aan te vallen, maar om de witte koning verre te houden van de zwarte? Bijv.: 5.Kf8 6. Lb7 Ke7 7. Kc6  Nimzo86e Na Kf7 volgt Kd7 en na alle andere zwarte koningszetten volgt Kd6, eventueel alsnog gevolgd door Kd7. Altijd raakt de zwarte koning in zetdwang, en moet zijn pion prijsgeven.