Vlug slotrondje

Volgende week pinksteren, en 1 juni prijsuitreiking. Dus heden het allerlaatste clubschaak van dit seizoen, in de door velen zozeer gewaardeerde vluggertjes-uitvoering.

Helaas had ik mijn schaakbril niet bij me, en moest dus jammer genoeg de veelvuldige eervolle verzoeken aan mijn adres om bij te dragen aan het repareren van het oneven aantal deelnemers afwijzen. Wel een flinke teleurstelling voor mij natuurlijk, maar ik droeg mijn lot als een man.

Gelukkig viel er deze avond nog wel wat spannends voor en wat opzienbarends.

Bijvoorbeeld de inspanningen van  Gerrit: Die won van Bert! Die won van Martin! Die remise maakte tegen Ron, na eerst een volle toren te hebben voorgestaan! Die remiseerde tegen Paul. En als hij niet een gewonnen staand spel tegen Marko had verloren was hij 3e geworden. (Marko: "Ik heb gemazzeld tegen Gerrit!") Maar nu was er in ieder geval toch ruimschoots compensatie voor de na een sterk seizoen de laatste weken wat tegenvallende verrichtingen.

Opzienbarend ook de matige start van Paul. Die door veelvuldige afwezigheid het schaken zowaar een beetje verleerd scheen. Hij verloor in de 2e ronde van Jasper, die daarmee zijn grootste schaaksucces van dit seizoen boekte! Paul was  weinig liefdevol omgesprongen met zijn Queen zodat de veel jongere en dus aantrekkelijker Jasper er met haar vandoor kon gaan. Jasper liet zich daarna niet meer in de luren leggen. Ook niet toen Paul met een paard een familieschaak organiseerde in de hoop dat Jasper niet zou zien dat het bluf was. Maar dat zag Jasper wel, en door het paard gewoon te slaan redde hij zijn recente verovering. Paul gaf op. In de volgende ronde verloor Paul van Frank. Daarna ging hij er eindelijk eens echt voor zitten, en door winst tegen Martin en tegen Marko kreeg zijn geweldige reputatie vanavond wel een gevoelige deuk, maar werd niet geheel te grabbel gegooid.

Jasper zal trouwens ook wel  heel tevreden zijn geweest met zijn overwinning op Niels en dat hij zo een plaats boven zijn vriend-rivaal eindigde. Het was niet aan hem te zien, want hij is nu eenmaal – of hij wint of verliest – altijd onze blijste schaker. Wat dat betreft een voorbeeld voor velen, bijv. voor uw wepmeester.

Marko viel niet erg op.  Behalve dan die mazzelige overwinning op Gerrit, en een verdiende remise tegen de deze avond overigens weer ongenaakbare Ron. Dat dan weer wel! En door wel de nog jongere jeugd nog even op hun plaats te wijzen, eindigde hij gelijk met Paul.

Martin deed het wel heel erg kalmpjes aan. Van alle rivalen – die hij het normaal gesproken flink lastig kan maken- verloor hij! (Gerrit, Bert, Ron,  Paul, Frank) Gelukkig wist hij zijn jongste pupillen nog net voor te blijven. Ach ja, zelfs voor Feyenoord duurde het seizoen net wat te lang.

Bert was vanavond sub/top. Na in de 3e ronde een nederlaag tegen Gerrit, zat het toernooi winnen er al bijna niet meer in, en hij speelde  daarna duidelijk zichtbaar (steeds aanstekelijke glimlach om de lippen) voor de lol! Evengoed nog sterk genoeg. Maar niet sterk genoeg voor Ron, die zijn 2e overwinning in 2 weken, op onze bijna-kampioen, boekte. Gelukkig maar, want  je gunt Ron toch geen depressieve schaakvakantie.  Nu kan zijn bijna spreekwoordelijke zelfvertrouwen (op schaakgebied) er weer even tegen. Is ook logisch na zijn ongelofelijke, verliesloze, bijna 90% – score van vanavond.

Maar het meest opzienbarend vond ik vanavond toch de prestaties van Frank. Hij is wel vaker goed in vorm bij dit soort toernooitjes, maar nu, na vele weken schaakgemodder (veroorzaakt door helaas noodgedwongen afwezigheid), viel op dat hij er ineens weer helemaal was. Hij won alles. Behalve één verliespartij tegen Ron, en een remise tegen Bert.  En dus eindigde hij zeer eervol als ongedeelde 2e.

(Blijkt dat vluggeren toch nog ergens goed voor: het zelfvertrouwen herstellen van de tijdelijk wellicht enigszins beschadigde schaakego's van Gerrit, Ron, en Frank? Maar dat dan wel ten koste van nieuwe deuken bij andere niet nader aan te duiden persoonlijkheden?)

Eindstand:

1. Ron        8

2. Frank     6,5

3. Bert        5,5

4. Gerrit     4,5

5. Marko

     Paul       3,5

7.  Martin    3

8.  Jasper   2

9.  Niels      0,5