Een nieuwe Geus

De erenaam Geus zou ontstaan zijn toen de edelen die het smeekschrift aanboden aan de landvoogdes, in 1566, door een van haar hoflieden werden betiteld als ' bedelaars' . "Madame, ce ne sont que des gueux" .  In 1568 begon de 80jarige oorlog. De term Geus werd een erenaam voor de vrijheidsstrijders, die vochten voor onafhankelijkheid. Met succes. In 1648 was de oorlog over, en de Republiek der 7 verenigde Nederlanden een feit. We hebben dus heel wat  aan die Geuzen te danken.

Wij kunnen dus met trots vermelden dat we een nieuwe Geus in onze gelederen hebben mogen begroeten:

LARS DE GEUS

LarsWEB

We hopen dat hij net zo'n dappere strijder mag worden  (liever niet in een 80-jarige oorlog, maar gewoon achter het schaakbord) als zijn ouders en voorouders.Hoera, hoera, lang leve de Geus. En moeder (die vooral natuurlijk) en vader: proficiat.

Een zware verantwoordelijkheid rust nu op de schouders van Frank: Schaken kun je niet vroeg genoeg leren. Binnenkort beginnen, bij het naar bed brengen, elke avond, voorlezen uit Euwe's 'Hoe oom Jan zijn neefje leerde schaken.'